Korona-viruset får nå store konsekvenser for norske konsert-arrangører.
Korona-viruset får nå store konsekvenser for norske konsert-arrangører. Foto: Opptur/Scream Media

Frykter fremtiden for en hel bransje

Korona-viruset gjør at de som jobber med konserter og arrangementer i Norge, opplever massive kanselleringer. Nå frykter de for fremtiden.

Konserter og festivaler, ja, det er selve sommeren for mange nordmenn.

Men koronaviruset kan nå sette en stopper for dette. Tirsdag gikk Folkehelseinstituttet ut med en klar oppfordring om å avlyse eller utsette alle arrangementer med flere enn 500 deltakere.

I 25 år har Marius Widerøe levert lyd, lys og bilde til arrangementer over hele landet gjennom selskapet Konsertsystemer LLB. På få dager har omsetningen rast kraftig.

– For april er vi ned 75 prosent på de bekreftede jobbene. Det har skjedd i løpet av de siste dagene, det begynte mandag i forrige uke. Til og med i dag, så er det gått ut en 10-12 millioner i oppdrag ut vinduet, bare for de neste seks ukene.

Frykter bransjedød

Widerøe måtte tirsdag innkalle til allmøte hvor de 70 ansatte fikk beskjed om at bedriften vurderer permittering for samtlige. Han frykter nå for fremtiden til en hel bransje.

Gründer og daglig leder i Konsertsystemer, Marius Widerøe.
Gründer og daglig leder i Konsertsystemer, Marius Widerøe. Foto: Simen Askjer/ TV 2

– Hvis man skal prøve å begrense smitten slik man nå gjør, og si at man ikke skal ha noen samlinger av mennesker, og vår bransje lever jo av å samle mennesker på et og samme sted, så er det vel ingen, tror jeg, som overlever i vår bransje i det hele tatt. Og da er det ingen konserter, teater, revyer, som kan gå av stabelen.

TV 2 har i dag snakket med flere av de største selskapene som leverer teknikk og bemanning til eventer, konferanser og konserter. Flere av dem har i likhet med Konsertsystemer i dag varslet sine ansatte om mulige permitteringer.

Krisemøter

Tirsdag var det krisemøte hos foreningen Norske konsertarrangører. Leder i foreningen, Tone Østerdal melder om sviktende billettsalg og stor usikkerhet i bransjen.

– Festivalnorge tåler ikke en sommer med korona-avlysninger, så vi er bekymret for hva vi står igjen med i arrangørfeltet høsten 2020, sier Østerdal.

Nå mener de myndighetene må komme på banen.

– Helt primært så ønsker vi kompensasjonsordninger for de arrangørene som får myndighetspålagte avlysninger av konserter og andre arrangementer.

Trenger strakstiltak

Det mener også Konsertsystemer, som også vil at staten skal ta regningen for permittering.

– For våre bransje trengs strakstiltak, så vi håper at når finansministeren sier straks, så mener han straks. Vi får håpe det kommer noe helt konkret på fredag, som forhåpentligvis kan iverksettes raskt, sier Marius Widerøe.

Han forteller om tiltak fra italienske myndigheter, og ønsker at noe lignende kan komme på plass i Norge.

– Der får de som har tapt mer enn 25 prosent av inntekten sin støtte. Her (i Konsertsystemer journ. anm.) snakker vi om 75 prosent inntektstap, og ikke 25, så jeg tenker heller i de baner om det blir langsiktig.

– Jeg tror bare ikke at folk skjønner at vi kanskje er den bransjen som er hardest rammet. Alle snakker om at hotellene før hadde 82 prosent belegg, og nå har de 64 prosent. Vi snakker om at det som før var 100 prosent har gått ned til 25. Jeg tror ikke mange bedrifter i Norge ville klart å overleve hvis man kuttet ut 75 prosent av inntektene deres, på en uke, avslutter Widerøe.

Tone Østerdal i Norske konsertarrangører, understreker at det får store konsekvenser for hele musikkbransjen.

– Det er krevende tider og veldig mange er usikre på fremtiden nå, i form av tapte inntekter. Vi vet at billettsalget har stoppet opp for mange. Publikum sitter på gjerdet, forståelig nok, og det er nå en usikkerhet i bransjen som kommer til å få store konsekvenser i seg selv.

– Hva slags konsekvenser da?

– Det er selvfølgelig tap av inntekter. Det er en bransje med veldig små marginer, det er rett og slett mange som ikke vil tåle den belastningen som følger med avlysninger og myndighetspålagte kanselleringer av arrangementene.