Tar et siste farvel med Jahn Teigen – slik blir bisettelsen

TØNSBERG (TV 2): Tidlig onsdag morgen begynte køen for Jahn Teigens bisettelse, hvor både Anita Skorgan og Sara Skorgan Teigen skal fremføre sanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag klokken 12.30 bisettes den folkekjære artisten Jahn Teigen i Tønsberg domkirke. Seremonien skal ledes av biskop Per Arne Dahl.

Teigen døde 24. februar, 70 år gammel.

Artistens pårørerende har tidligere uttalt at de ønsker dagens arrangement skal være «folkets begravelse», og allerede klokken 7 onsdag morgen begynte folk å stelle seg i kø utenfor domkirken.

Det er også ventet at flere kjente og offentlige personer skal dukke opp for å minnes Jahn Teigen.

Minneord fra Skorgan

Onsdag ble programmet for bisettelsen offentliggjort. Der kommer det fram at flere kjente og offentlige profiler skal holde minneord eller synge under bisettelsen.

Teigens ekskone og nære venn gjennom mange år, Anita Skorgan, er én av flere som artister som skal opptre under bisettelsen. Skorgan skal også holde minneord i kirken.

Skorgan og Teigen giftet seg i 1984 og skilte seg tre år senere i 1987. Bryllupet fikk den gang stor oppmerksomhet blant folk og i pressen, og Marion Ravn har tidligere omtalt paret som Norges «Brangelina».

– Vi var så forskjellige som artister så vi representerte liksom ytterpunktene. Det var ubeskrivelig gøy en god stund. Vi levde «loppans glade dager», det skal innrømmes. Det var eventyrlig. Så kom det jo en vidunderlig jente ut av det også, sa Skorgan om forholdet i TV 2 programmet Hver gang vi møtes i 2012.

PROGRAM: Flere kjente artister og nære venner av Teigen skal holde minneord og framføre sanger. Foto: Yvonne Fondenes / TV 2

Datteren skal synge

I årene etter Skorgan og Teigen de gikk hvert til sitt har de to fortsatt vært å se sammen i ulike sammenhenger. Paret fikk datteren Sara Skorgan Teigen, som også skal synge under bisettelsen.

I etterkant av Teigens dødsfall delte datteren Sara egenskrevne minneord:

– Så hva betyr adieu? Det må bety på gjensyn. For jeg ser deg plutselig i alle de du har sådd frø i. En velkjent optimisme lyser opp i deres øyne og jeg møter deg igjen. Fra hjertet, takk for alt. Du er uerstattelig, avslutter hun minneordene.

Det er ikke kjent hvilken sang de to skal synge, men i programmet står Teigen-klassikerne «Min første kjærlighet», «Mil etter mil» og «Adieu» oppført. Sistnevnte låt har Anita Skorgan og Jan Teigen fremført sammen ved flere anledninger.

OSLO: Artistparet Jahn Teigen og Anita Skorgan sammen med sitt nyfødte barn, Sara Skorgan Teigen, utenfor Ullevål sykehus i Oslo 31. august 1984.
OSLO: Artistparet Jahn Teigen og Anita Skorgan sammen med sitt nyfødte barn, Sara Skorgan Teigen, utenfor Ullevål sykehus i Oslo 31. august 1984. Foto: Per Løchen / Scanpix

Skal bære kisten

Alexander Rybak skal også opptre under bisettelsen. Rybak hadde et nært forhold til Teigen, og den tidligere Eurovision-vinneren har siden barndommen sett opp til Melodi Grand Prix-veteranen.

– Det er et tomrom etter han nå. Jeg kommer til å føle på det resten av livet som musiker, sa Rybak til TV 2 etter dødsfallet ble kjent.

I programmet opplyses det at Rybak skal spille fiolin og synge solosang.

Også kultur- og likestillingsminister Abid Raja skal holde minneord for Teigen i kirken. Det samme skal skuespiller og regissør Trond Lie, Herodes Falsk og Morten Stensland.

Morten Stensland var nær venn av Teigen, og skrev i 2008 boken «Om Jahn Teigen». Herodes Falsk var en del av gruppen Prima Vera med Teigen og Tom Mathisen, og var nær Teigen i mange år. Falsk skal med flere bære kisten ut av kirken.

Korona-tiltak i bisettelsen

Det var ventet at flere tusen personer skulle dukke opp for å minnes artisten onsdag, men tirsdag ble det klart at maks 500 personer slippes inn i de to parallelle arrangementene som finner sted i og utenfor kirken.

Begrensningen ble innført etter FHI anbefalte å utsette eller avlyse alle arrangementer med flere enn 500 personer.

Dagen før opplyste Benedicte Adrian til TV 2 at hun ikke deltar i bisettelsen på grunn av koronaviruset.

– Jeg tenker at dette føles helt hysterisk, men sjåføren som skulle kjøre meg til Tønsberg trakk seg på grunn av smittefaren, og etter en telefonsamtale med han innså jeg at jeg burde gjøre det samme. Det føles mest riktig akkurat nå, sa hun.

Det er ikke kjent om flere melder avbud av hensyn til det pågående utbruddet.