KANSELLERER: Konsernsjef i flyselskapet Norwegian ASA, Jacob Schram, ser seg nødt til å kansellere en rekke flyvninger i måneden fremover.
KANSELLERER: Konsernsjef i flyselskapet Norwegian ASA, Jacob Schram, ser seg nødt til å kansellere en rekke flyvninger i måneden fremover. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Norwegian kansellerer 3000 flyvninger – varsler betydelige permitteringer

I en børsmelding melder Norwegian at de kansellerer rundt 3000 flyvninger som følge av koronaviruset. Selskapet varsler også permitteringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utbruddet av koronaviruset skaper store problemer for flyselskapene.

I en børsmelding tirsdag skriver Norwegian at de som følge av viruset forbereder seg på å kansellere rundt 3000 flyvninger fra midten av mars til midten av juni.

Det tilsvarer omtrent 15 prosent av den totale flytrafikken i perioden.

Selskapet skriver at de også gjør flere andre tiltak, og varsler permitteringer av «en betydelig del» av de ansatte.

Ber om hjelp fra myndighetene

Norwegian har den siste tiden opplevd langt mindre etterspørsel etter flyreiser enn normalt, som er årsaken til kanselleringene.

Dette er en kritisk tid for hele luftfarten, også for oss i Norwegian. Vi oppfordrer myndighetene til å iverksette tiltak umiddelbart for å redusere den økonomiske belastningen for flyselskapene og beskytte viktig infrastruktur og arbeidsplasser, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian.

– Dessverre vil kanselleringene få følger for en betydelig andel av våre kolleger i Norwegian. Vi har innledet formelle samtaler med våre fagforeninger angående permitteringer av ansatte. Vi kommer til å fortsette å ha en konstruktiv dialog med fagforeningene og våre kolleger for å komme oss gjennom denne vanskelige situasjonen sammen, sier Schram.

Klar nedgang i flytrafikken

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir er ikke overrasket over kanselleringene, og beskriver det som positive nyheter.

– Norwegian tar nå grep. Kostnadene deres må reduseres umiddelbart, og da må fly settes på bakken. Det er ikke noe selskapene ønsker å gjøre, men de kan ikke fly med tomme fly. Dette er det riktige å gjøre, sier Elnæs til TV 2.

Elnæs påpeker at kanselleringene er et tydelig signal om at etterspørselen i luftfarten stuper. Dette er i tråd med det Avinor meldte om tidligere tirsdag.

«Det første tilfellet av korona-viruset i Norge ble bekreftet på kvelden 26. februar 2020, og flytrafikken gikk umiddelbart ned med 5 prosent de siste dagene av februar. Denne trenden har fortsatt, og den første uken av mars var det en tydelig nedgang i den totale trafikken på Avinors flyplasser», skrev Avinor i en pressemelding.

– Vi ser en klar nedgang i flytrafikken i begynnelsen av mars, og vi venter at dette vil fortsette så lenge vi har situasjonen med koronaviruset, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Utelukker ikke flere kanselleringer

Elnæs sier marginene i luftfarten har vært lav i mange år, som betyr at det ikke er relativt liten forskjell på inntekter og utgifter.

– Når inntektene faller, må det balanseres med å kutte. Å ta ned kapasiteten så raskt som mulig, slik Norwegian og en rekke andre flyselskaper nå gjør, er det riktige å gjøre, sier Elnæs.

Flyanalytikeren utelukker ikke at det kommer ytterligere kutt i flyavganger, og forventer at for eksempel USA tar større grep.