FOLKETOMT: Ikke et menneske sitter på fortauskafeene i Trento i Nord-Italia.
FOLKETOMT: Ikke et menneske sitter på fortauskafeene i Trento i Nord-Italia. Foto: Elisabeth Knapstad Angioni

Elisabeth bor i italiensk «spøkelsesby»: – Føler jeg går rundt i en dystopisk film

Norske Elisabeth, som bor i Nord-Italia, forteller om unntakstilstanden i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I starten satt italienerne på fortauskafeene og drakk espressoen sin slik de pleide, og avfeide alt koronavirus-oppstusset som hysteri, forteller Elisabeth Knapstad Angioni.

– Folk sa det var hysteri og sammenlignet det med vanlig influensa. Det er det ingen som gjør lenger. Samfunnet er totalt lammet, hele Italia ligger i respirator akkurat nå, sier Angiono, som bor i Nord-Italia sammen med sin italienske mann og deres tre barn.

TV 2 intervjuer Angioni over telefon fra området Trentino, som grenser til de to regionene med aller flest smittede.

– Det har gått så utrolig fort, antallet smittede og døde ble nesten fordoblet hver eneste dag. Det har eskalert i negativ retning. Dette tror jeg er vanskelig for nordmenn å forstå, sier Angioni.

Mandag kom meldingen om at karantenetiltakene for å hindre spredning av koronaviruset utvides til å gjelde hele Italia.

– Vi er i sjokk. Vi er alle sterkt preget av dette og statsministeren sier dette er eneste måten å få stoppe dette på, sier Angioni.

– Dette får dramatiske konsekvenser for alle i Italia. Vi kan ikke forlate Trentino, provinsen der vi bor. Jeg fatter ikke hvordan mine barn skal takle å ikke gå på skole frem til 3. april, som vi nå fikk vite. Dette blir en mental prøvelse for alle.

Tomme gater

Angioni, som har bodd i Italia i 18 år, jobber til vanlig i reiselivsbransjen i Trentino. Hun er nå hjemme siden skolene til hennes tre barn er stengt.

FOLKEPLASS: I sentrum av Trento pleier det å syde av liv. Nå er det stille som i graven.
FOLKEPLASS: I sentrum av Trento pleier det å syde av liv. Nå er det stille som i graven. Foto: Elisabeth Knapstad Angioni

Trento er en universitetsby som vanligvis syder av liv og studenter. Nå er universitetet stengt og det er folketomt.

– Her er ikke et menneske i gatene, sier hun til TV 2.

Hun tar en runde i sentrum av Trento og tar bilder med mobilen for å dokumentere de folketomme gatene. Kafébordene, der studenter og andre vanligvis sitter tett i tett og drikker sin formiddagskaffe, er nå surret sammen med kjetting.

De få kafeene som holder åpent i håp om å få sårt tiltrengte inntekter, har ikke en eneste kunde.

– Jeg syns det er på tide å fortelle om hvordan det oppleves for oss som bor her, sier Angioni, som sier økonomien i Italia er svært hardt presset fra før.

«Mitt hjerte blør»

Søndag la hun ut et innlegg på Facebook der hun forteller om fortvilelsen som råder i Italia akkurat nå.

«Mitt hjerte blør for dette fantastiske landet som jeg elsker så utrolig høyt, og for alle italienere som nå går gjennom en særdeles vanskelig tid», skrev hun i innlegget.

TOMT: Det er ikke et menneske å se i den ellers så travle byen. FOTO: Elisabeth Knapstad Angioni
TOMT: Det er ikke et menneske å se i den ellers så travle byen. FOTO: Elisabeth Knapstad Angioni

– Det er totalt krise i reiselivsbransjen. Kanselleringene strømmer inn, og vi får ingen nye bestillinger, verken av eventer eller reiser. Mange bedrifter må permittere ansatte, sier hun.

– Tror du at du har en jobb å gå til nå dette er over?

– Jeg vil ikke spekulere. Jeg vet faktisk ikke. Vi ser permitteringer allerede, men jeg er optimist av natur, så jeg krysser fingre for at dette går fortest mulig over, sier hun.

Mannen hennes, som er dommer i tingretten, er også hjemme. Retten er stengt og alle rettsaker er utsatt. Skolene er stengt, barnas treninger og aktiviteter er utsatt på ubestemt tid. Treningssentrene er stengt og kino og konserter avvikles ikke.

– Hva er det du helst vil si til nordmenn?

– Ha medfølelse med Italia og italienere. Kjøp italienske varer og bestill ferie i Italia til neste år. Det er et fantastisk land. Vi håper dette varer kortest mulig, sier hun.