ORIENTERTE: Svein Lie i Helsedirektoratet holdt pressebrifing om koronavirus-situasjonen mandag. Helsedirektoratet har daglig pressebrifing om koronavirus-situasjonen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ORIENTERTE: Svein Lie i Helsedirektoratet holdt pressebrifing om koronavirus-situasjonen mandag. Helsedirektoratet har daglig pressebrifing om koronavirus-situasjonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Helsedirektoratet: – Dette gjør du dersom du har vært i smitteområder

Helsedirektoratet anbefaler alle å redusere møte- og reisevirksomhet, og alle som har vært i smitteområdene må i karantene. Samtidig jobber de med en risikoanalyse som snart er ferdigstilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsedirektoratet holdt mandag formiddag sin daglige pressebrief om koronavirus-situasjonen i Norge.

Lørdag sa Helsedirektoratet at alle som har befunnet seg i smitteområdene skal holde seg hjemme i 14 dager.

Mandag ønsket de å svare på spørsmål som har dukket opp i forbindelse med dette.

– De som kommer hjem må starte med å holde seg oppdatert på situasjonen, og de må kontakte kommunelegen for å rådføre seg, sier Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet.

– Deretter er det viktig at de som kommer til Norge passer på å ikke ta kollektivtransport sammen med andre. De må forholde seg til karantenen på 14 dager, og kan være nødt til å bære noen økonomiske belastninger selv som følge av dette, opplyser Lie.

Flere skal ha reagert på at det er ulik praksis forskjellige steder i landet, for eksempel ved flyplasser. Slik skal det ikke være, sier Lie.

– Situasjonen skal være lik, og vi jobber med å gi ut informasjon slik at det skal være likt for alle.

Risikoanalyse

Det jobbes for tiden med en risikoanalyse for koronaviruset i Norge.

– Dette jobber vi med, og vi har kommet med våre innspill til dette.

Det er også kommet inn en rekke spørsmål rundt arrangementer som skal finne sted den nærmeste tiden.

– Vi forstår at det er vanskelig å være arrangør av større arrangementer slik ting er nå. Vi jobber med råd til kommuneoverleger slik at det skal være mulig å gi gode, relevante råd. Vi har også rådført oss med fylkesoverleger og en rekke andre personer over hele landet, opplyser Lie.

De opplyser også at myndighetene har mulighet til å hindre arrangementer, men at de foreløpig lar det være opp til hver enkelt arrangør og kommune å ta avgjørelser rundt hvorvidt arrangementer skal bli avholdt eller ikke.

Helsedirektoratet anbefaler de som kan om å unngå reiser. Blant annet oppfordrer de heller til møter over videolink og nett-løsninger.

– Vi synes det er et godt råd å redusere reise- og møtevirksomheten, sier Lie.

Mange smittede

Søndag var det bekreftet 169 smittede i landet.

De fleste personene er smittet i utlandet eller via personer som har vært i utlandet.

Minst 91 personer er bekreftet smittet etter reiser i Italia, 18 i forbindelse med reiser i Østerrike, hvorav minst 10 har vært på skistedet Ischgl.

En person ble søndag innlagt på Drammen sykehus med alvorlige symptomer.

Av de 169 er 39 bosatt i Viken, 35 i Oslo, 24 i Vestland, 19 i Trøndelag, 17 i Rogaland, 12 i Innlandet, 9 i Agder, 6 i Troms og Finnmark, 3 i Telemark og Vestfold, 3 i Nordland og 2 i Møre og Romsdal.

FHI oppfordrer alt av helsepersonell som har vært i utlandet og som får luftveissymptomer, om å bli testet for covid-19.