Brutalt ras på Oslo børs

Bruddet i forhandlingene mellom OPEC-landene og Russland har dramatiske følger for norsk økonomi. Mandag morgen åpnet Oslo børs ned 12 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til den brutale åpningen er fall i oljeprisen, etter at Saudi-Arabia i helgen besluttet å dumpe prisen.

– OPEC-landene og Russland klarte ikke å enes om nytt produksjonskutt på 1,5 millioner fat for å balansere det globale oljetilbudet, skriver Nordnets analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.

Olje-etterspørselen har falt stort som følge av utbruddet av koronaviruset. Det var etter at OPEC-landene og Russland ikke ble enige om en avtale om produksjonskutt, at Saudi Arabia i helgen gikk til det Berntsen omtaler som en storstilt «oljepriskrig».

– Dette har sendt oljeprisen tilbake til lave 30-tallet. Oljeprisens innvirkning på verdensøkonomien er enorm, noe som gjenspeiler seg i de globale finansmarkedene, både i aksjemarkedet, rentemarkedet og valutamarkedet, forklarer Berntsen.

Rentene «tvinges» ned

Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen sier kollapsen på Oslo børs skyldes en kombinasjon av to ting.

– For det første har vi koronaviruset, som blant annet gjør at folk flyr mindre. Etterspørselen er blitt mindre. Samtidig var det på fredag et møte mellom OPEC-landene og Russland som skulle se på muligheten for å redusere oljeproduksjonen, med mål om å holde prisen oppe. Det falt sammen.

Berntsen peker også på fallene som skjedde på Wall Street fredag. Mange tror nå at den amerikanske sentralbanken vil gjøre ytterligere kutt i styringsrenten.

– Bevegelsene i rentemarkedet vil med stor sannsynlighet «tvinge» alle andre sentralbanker (inkludert Norges Bank) til å kutte sine styringsrenter og rentebaner, skriver Berntsen.

– Dobbel smell på Oslo børs

Nordnet-analytikeren peker også på de asiatiske børsene, som opplevde fall natt til mandag som følge av Saudia Arabias oljekrangel med Russland.

De asiatiske børsene endte ned 4,1 prosent i natt, målt gjennom S&P Asia 50-indeksen.

– Det er dobbel smell på Oslo børs, og en dobbel smell for Norge. For det første faller børsene internasjonalt mye på grunn av korona-frykt. I tillegg til det har oljeprisen kollapset, som gjør at Oslo børs faller mer enn andre børser, sier Nordea sjefanalytiker Erik Bruce til TV 2, etter at kollapsen var et faktum mandag.

Fallet i oljeprisen har to årsaker, forklarer Bruce.

– Koronaviruset skaper frykt for at det blir lav etterspørsel, det presser prisene ned. I tillegg prøver Saudi-Arabia, som er en del av OPEC-landene, å få med Russland på produksjonskutt. Russland sier nei, og da åpner Saudi-Arabia kranene og produserer mer olje. Da får vi både lav etterspørsel og mer olje på markedet. Det betyr betydelig lavere pris, for å si det forsiktig.

– Hvor lenge kan en priskrig på olje pågå?

– Vi må jo tro at både Russland og Saudi-Arabia ser at man ikke er tjent med dette, og at de på en eller annen måte blir enige om noe.

Børskrakk

Bruce sier man må regne med svak norsk økonomi i tiden fremover. Næringene som leverer olje vil bli hardest rammet.

– Forrige gang vi hadde oljepriser ned mot 30 dollar fatet, ble det krise på deler av Vestlandet. Nå er ikke den industrien så stor som den var i Norge, men dette er likevel dramatisk for alt som har med energi å gjøre, sier Bruce.

Under finanskrisen i 2008 var det verste fallet på én dag på 9,95 prosent. Om Oslo børs ender med et fall på mer enn det, innebærer det det verste børsfallet på én dag siden slutten av 80-tallet.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB vil kalle mandagens åpning på Oslo børs et krakk.

– Det tror jeg man kan kalle det, hvert fall hvis det ikke korrigerer fort opp igjen. Vi har et bakteppe hvor børsene allerede har falt en god del. En korreksjon er på rundt 10-15 prosent, så når vi får 12 prosent på én dag, er det atskillig verre enn en liten korreksjon, sier Magnussen.

– Hvor alvorlig er dette?

– Det er alvorlig når verdensøkonomien kan stoppe opp, og det er det som nå er frykten med koronaviruset. Det har stoppet den kinesiske økonomien, og det har nå spredd seg til mange andre land, sier Magnussen.