AVLYSER: Koronavirusutbruddet har ført til at Bergen kommune har avlyst et stort russetreff fredag kveld. Over tusen russ må derfor holde seg unna lokalene.
AVLYSER: Koronavirusutbruddet har ført til at Bergen kommune har avlyst et stort russetreff fredag kveld. Over tusen russ må derfor holde seg unna lokalene. Foto: Terje Pedersen

Russetreff i Bergen avlyses: – Folk vil bare møtes på byen i stedet, sier russen

Bergen kommune avlyste russetreff kun timer før det skulle starte på grunn av koronavirusutbruddet. – Vi vil dra på byen i stedet, sier arrangøren.

Et planlagt russerarrangement på Verftet i Bergen fredag ble avlyst fredag kveld. Omtrent 1.300 russ skulle delta i feiringen.

– Vi klarer ikke hindre spredning, men vi kan hindre at det sprer seg raskere. Kombinasjonen av drikkeservering, mat og mye dans og nærkontakt i lokalet øker smitterisikoen, sier kommunaldirektør Robert Rastad til TV 2.

– Avlysningen løser ikke problemet

Ifølge arrangøren fikk de vite om avlysningen gjennom media.

– Vi fikk vite det gjennom media at russetreffet ble avlyst. Vi har ikke hatt noen direkte kontakt med kommunen, sier Sebastian Hauan Stenberg, arrangøren bak arrangementet.

Kommunen sier på sin side at de tok kontakt med konsertlokalet.

– Dette vedtaket fra kommunen løser dessverre lite, siden 1300 ungdommer kommer til å dra på byen i kveld. Det er også merkelig at dette vedtaket fra kommunen kun gjelder oss og ikke andre arrangementer sier arrangøren til TV 2.

Sinte russ

Ifølge russepresidenten i Bergen, Didrik Nordvik, var russen allerede i gang med vorspiel.

– De er veldig sure. De skal kreve pengene tilbake og sier det er det dummeste de har vært med på, sier russepresidenten til TV 2.

Han forstår at de må avlyse arrangementet, men måten det ble gjort på er han ikke særlig fornøyd med.

– Det går fint at de avlyser på grunn av koronavirus, men måten det blir gjort på er ekstremt uprofesjonelt. I går var alt i orden, men så kommer de to timer før og avlyser. Det eneste de oppnår er at folk møtes ute på byen, sier Nordvik.

AVLYST: Arrangementet er avlyst.
AVLYST: Arrangementet er avlyst.

Ser til Kollen

Rastad forklarer at Bergen kommune samarbeider tett med Oslo kommune, og de har blant annet sett til at Holmenkollen Skifest har blitt avlyst.

– Disse tiltakene kan virke strenge, men det er viktig at vi i denne fasen gjør det vi kan for å begrense og forsinke smitten, sier Rastad.

Tidligere denne fredagen ble en SMS sendt ut rett før klokken 18 til foresatte av russen og russen selv om at arrangementet ble avlyst.

– Kunne dere ha varslet russen tidligere enn noen timer før?

– Ja, det kunne vi helt sikkert. Teoretisk sett burde vi gjort det. Vi har jobbet på høygir siden tidlig i morges. Men vi gikk mange runder før vi bestemte oss. Men jeg skulle ønske vi hadde vært tidligere ute, sier Rastad.

Krevende for russen

Kommunaldirektøren sier russen har forhold seg på en grei måte til kanselleringen. For ham har det ikke virket som det har kommet totalt overraskende på russen selv.

– Vi har gjort et hederlig forsøk på å ikke avlyse. Men dette er et kraftig signal til russen fra oss, at de kan beskytte seg selv og andre mot smitte, sier Rastad.

Kommunaldirektøren beskriver tiden fremover som krevende for årets russ.

– Russetiden er jo ikke en tid hvor smittevern er det første man tenker på, sier Rastad.

Avlyser mer

Samtidig med dette pågår også UKEN i Bergen, som er en av de største studentdrevne festivalene. I 17 dager blir det holdt konserter, revy og flere show.

UKEN er nå spesielt utsatt etter at Bergen kommune har innført nye retningslinjer fredag kveld.

– Bergen kommune har gjort vedtak om å stenge inntil videre alle innendørs arrangementer med over 1000 deltakere,som har mat eller alkoholservering, uten fast plasstildeling, sier Rastad.

Fredag holdes det blant annet en konsert med artisten TIX for studentene i Bergen. Denne har ikke blitt avlyst.

– Vår vurdering var hastverket rundt dette russerarrangementet, og antall bekymringmeldinger vi har fått om dette arrangementet som gjorde at vi avlyste. Jeg kan forstå at enkelte synes dette er urettferdig, sier Rastad.

Medieansvarlig i UKEN, Tone Blomlie Mannseth, sier til TV 2 at de følger Bergen kommunes retningslinjer.

– Vi var i kontakt med Bergen kommune i går. Vi må ta en dialog på hvordan vi skal løse det, sier Mannseth.