HOLDER STENGT: Oslo International School i Bærum holder stengt fredag etter at en av deres elever har testet positivt for koronaviruset.
HOLDER STENGT: Oslo International School i Bærum holder stengt fredag etter at en av deres elever har testet positivt for koronaviruset. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Flere skoler rammet av koronaviruset

Minst åtte skoler og én barnehage har rundt om i Norge fått påvist koronasmitte blant både elever og ansatte.

I Bærum har to skoleelever fått påvist koronasmitte. De to smittede er søsken, men går på to forskjellige skoler.

Barna er trolig smittet av et familiemedlem som har vært på reise.

Det opplyser kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen til TV 2.

– Kjære foreldre. Vi har blitt informert av kommunelegen at en av våre barneskoleelever dessverre har testet positivt for koronaviruset i kveld, skrev Oslo International Schools administrasjonssjef Knut Sørlie i en mail til foresatte torsdag.

Sørlie bekrefter overfor TV 2 fredag morgen, at et barn på skolen er smittet av korona.

– Etter samråd med kommunelegen har vi derfor besluttet å stenge skolen i dag, skriver han i en tekstmelding.

Siste oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet på antall smittede er 86, men tallet øker stadig. FHI kommer med en ny oppdatering klokken 18.00 fredag kveld.

Midlertidig stengt

Lokale helsemyndigheter vil følge opp hvilken kontakt studenten har hatt med andre.

– Vennligst ikke vær for bekymret over denne beslutning. Det er ikke kommet meldinger om ytterligere smitte ved skolen, vi stenger bare dørene midlertidig for sikkerhets skyld, skrev skolen til de foresatte torsdag kveld.

Oslo International School, som ligger i Bærum kommune, ble startet i 1963, og skolen oppgir på sine nettsider at de har om lag 600 elever fra rundt 50 land i aldersgruppen 3-19 år. Skolens undervisning foregår på engelsk.

Prinsesse Ingrid Alexandra er blant skolens tidligere elever, og gikk der i perioden 2014-2019.

Ytterligere ett tilfelle

I en pressemelding opplyser Bærum kommune at også en elev ved en annen skole, har fått påvist viruset. Eleven går på Ramstad ungdomsskole.

Kommunen har varslet elever og foresatte på klassetrinnet eleven går på, og elevene på trinnet er bedt om å være hjemme.

Irene Jensen har en sønn på Ramstad ungdomsskole. Moren lar seg ikke prege av at sønnen har fått beskjed om å bli hjemme.

– Det tar jeg helt med ro. Jeg synes det er kjempefint at vi fikk en melding av rektoren her på skolen. Det beroliger meg som forelder, og jeg vet at kommunen tar dette på alvor, sier Jensen til TV 2.

ROLIG: Irene Jensen stoler på Bærum kommune. Foto: TV 2
ROLIG: Irene Jensen stoler på Bærum kommune. Foto: TV 2

Moren er ikke bekymret for at hennes egen sønn har blitt smittet av viruset.

– Jeg tenker at de i kommunen har god kontroll både på å finne hvor smitten kommer fra og hvordan man skal forebygge eventuell smittespredning.

Kommuneoverlegen i Bærum forteller at det foreløpig ikke er aktuelt å stenge kommunens skoler.

– Vi er i en fase hvor hovedmålet er å begrense og utsette smitte. Derfor kartlegges smitterisiko. Foreløpig vurdering er at smitterisiko har vært lav, sier kommuneoverlege Frantz L. Nilsen i en uttalelse.

Kommunen følger opp begge elevene, og samarbeider med nasjonale helsemyndigheter. Det antas at de er smittet av et familiemedlem.

Flere skoler rammet

Til sammen er minst åtte skoler og én barnehage rammet i hele landet.

I tillegg til elevene i Bærum, er en elev i Vestfold og Telemark, to elever i Stavanger, to ansatte ved en barneskole i Asker, samt en elev ved Levanger videregående skole smittet av koronaviruset.

I Frosta kommune i Trøndelag er flere personer smittet. Kommunen skriver på sine hjemmesider at Borglia barnehage er stengt inntil videre og Frosta skole holdes stengt fredag.

I Asker blir det nå utført smittesporing ved den aktuelle skolen, skriver kommunen på sine hjemmesider. Én av de ansatte på skolen ble koronasmittet på ferie i Nord-Italia og skal deretter ha smittet en annen ansatt på skolen.

67 elever holdt hjemme

De to lærerne er nå isolert i sine egne hjem, mens tre skoleklasser, med totalt 67 elever, er bedt om å holde seg hjemme fredag grunnet koronasmitte.

I Vestfold og Telemark er en elev ved en videregående skole i fylket smittet. Fylkeskommunen vil ikke si hvor eleven kommer fra eller hvilken skole vedkommende går på, ifølge Tønsbergs Blad.

– Vi følger retningslinjene vi får fra Folkehelseinstituttet og forholder oss til dem. Hovedprioriteten er å unngå risiko for spredning. Eleven er sammen med familien satt i karantene, sier kommunikasjonsleder Harald Haave.

Det er uklart om andre elever på trinnet er bedt om å holde seg hjemme.

To smittet i Stavanger

I Stavanger er en barneskoleelev og en elev ved en videregående skole smittet. Elever på samme trinn som de smittede er bedt om å holde seg hjemme og unngå kontakt med andre.

På spørsmål fra NTB om det har vært vurdert å holde de to Stavanger-skolene stengt fredag, opplyser kommunen at helsesjefen har fortløpende dialog med nasjonale myndigheter og følger anvisninger derfra.

Stavanger kommune holdt fredag formiddag en pressekonferanse for å informere om situasjonen. Skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger kommune forteller at kommunen torsdag kveld ble informert om at en elev ved Eiganes skole hadde fått påvist smitte.

– Vi har nå fem personer som har fått påvist koronasmitte i Stavanger. Tre av dem er knyttet til samme reisefølge, sier kommunens helsesjef Marit Anda.

Del av reisefølge

Skoleeleven som er smittet, var en del av dette reisefølget.

– De to andre i reisefølget er helsepersonell, så de har vært i karantene og ikke vært ute i samfunnet og smittet noen, sier Anda.

Hun understreker at det er vurdert som veldig lav risiko for at andre er smittet av skoleeleven. Kommunen har likevel valgt å ta forholdsregler, og har dermed valgt å holde alle elevene på det aktuelle trinnet på skolen hjemme fredag.

Helsesjef Marit Anda i Stavanger skriver på kommunens hjemmeside at det foreløpig ikke er aktuelt å stenge skoler i kommunen.

– Vi utfører smittesporing ved den aktuelle skolen, slik vi gjør alle steder der smitte dukker opp. I et klasserom er mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter å regne som nærkontakt, skriver hun.

Mangler vann – stenger skole

Tre skoler i Nes på Romerike er uten vann og derfor stengt etter brudd på en hovedvannledning. Stengningen skjer med virusfrykt som bakteppe.

Deler av Nes kommune er uten vann, og dette rammer også Skogbygda skole, Fenstad skole og Vormsund ungdomsskole.

– Avgjørelsen ble tatt med bakgrunn av de tidene vi er inne i med frykt for spredning av koronaviruset, oppgir kommunikasjonssjef Elin Brede Kristiansen til Romerikes Blad.

Det er ikke oppdaget noen form for forurensing, men kommunen oppfordrer likevel folk til å koke vannet for å være på den sikre siden. Innbyggerne blir fortløpende informert om status.