LUKKET: Publikum får ikke tilgang til Holmenkollen under helgens skifestival.
LUKKET: Publikum får ikke tilgang til Holmenkollen under helgens skifestival. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Avlyser folkefest i Holmenkollen: – Vi forstår at folk er skuffet

På grunn av koronavirusutbruddet i Norge stenges Holmenkollen skifestival for publikum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele torsdag har Helsedirektoratet, Oslo kommune og arrangørene av Oslo skifestival sittet i møte for å avgjøre om det skulle settes inn tiltak med tanke på helgens skifest i Holmenkollen.

Litt over klokken 18 kom meldingen. Holmenkollen skifestival stenges for publikum. Rennene går som planlagt, men uten publikum til stede.

– Vi forstår at folk vil bli skuffet over denne beslutningen, sa kommunaldirektør Svein Lyngroth under en pressekonferanse torsdag kveld.

Allerede fredag er det planlagt hoppkvalifisering og kombinert-hopp i Holmenkollen.

Bekymret for berusede folkemengder

– Skiarenaen stenges for publikum, og vi vil anmode publikum om heller ikke å oppsøke områdene utenfor arenaen denne helga, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune. De skriver videre:

– Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sier Lyngseth.

Oslo kommune skriver videre at avgjørelsen er tatt i samråd med nasjonale helsemyndigheter.

– Helsedirektoratet støtter Oslo kommunes vurdering og avgjørelse basert på Folkehelseinstituttets faglige råd og vår vurdering av mulige konsekvenser for befolkningen og helsetjenesten, sier lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Økonomiske konsekvenser må vurderes senere, sier Lyngroth.

– Det viktigste nå er å hindre spredning av koronaviruset, understreker kommunaldirektøren.

– Toppen av et isfjell

Smittevernoverlege Tore W. Steen forklarer at bakgrunnen for vedtaket er den raske spredningen av viruset.

– Nå er vi oppe i 16 kjente tilfeller i Oslo. I Norge er siste tall 86. Dette er trolig bare toppen av et isfjell. Vi tror det er mange ukjente smittebærere som vi ikke vet om, sier Steen.

– Helsetjenesten i Oslo er ganske presset. Vi holder hodet over vannet, men det er mye å gjøre nå. Folkehelseinstituttet mener det er ganske betydelig risiko for smitte under dette arrangementet, sa han under pressekonferansen.

Tidligere torsdag uttalte daglig leder for Holmenkollen skifestival at de forebereder seg til arrangementet som vanlig.

Det er verdenscupkonkurranser i langrenn, hopp og kombinert i Oslo i helgen. Hopprennene i Holmenkollbakken er innledningen på årets Raw Air, med konkurranser også i Lillehammer, Trondheim og Vikersund.

Det var ventet mer enn 30.000 tilskuere til rennene i Holmenkollen kommende helg.

Johan L. Torper, medisinsk fagsjef i Oslo kommune, sier til TV 2 etter pressekonferansen at fokuset er å holde smittespredningen så lav som mulig og så langsom som mulig.

SKUFFET: Hopplandslagssjef Alexander Stöckl sier til TV 2 at hopprennet blir som en tellende trening uten tilskuere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SKUFFET: Hopplandslagssjef Alexander Stöckl sier til TV 2 at hopprennet blir som en tellende trening uten tilskuere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vi er jo på vei inn i en epidemi, og da må vi sørge for at vi i størst mulig grad er i stand til å ta den belastningen det vil være, sier Torper.

– Veldig kjipt

En som synes nyheten er dårlig nytt er hopplandslagssjef Alexander Stöckl.

– Det er veldig kjipt at det ikke er publikum på stadion, men vi må forholde oss til det ekspertisen sier. Det er de som kan dette, sier Stöckl.

– Hvordan blir det å konkurrere uten en lyd på tribunen?

– Det blir som en tellende trening. Jeg har aldri vært borti noe sånt, så det blir spennende å se. Gutta veit at det teller som en konkurranse i Raw Air, så vi får gjøre det beste ut av det, sier hopptreneren.

8. mars kan bli rammet

Arrangementer i forbindelse med kvinnedagen 8. mars er foreløpig ikke avlyst, men man tar fortløpende vurderinger. FHI jobber med retningslinjer for slike arrangementer.