DAGENS LEDERTRIO: Trine Skei Grande og Terje Breivik t.v og Ola Elvestien
DAGENS LEDERTRIO: Trine Skei Grande og Terje Breivik t.v og Ola Elvestien Foto: Terje Pedersen

Rotevatn og Raja innstilt som nye nestledere

Valgkomiteen i Venstre er ferdig med sin innstilling. Trine Skei Grande er enstemmig innstilt som leder i to nye år, og Sveinung Rotevatn og Abid Raja innstilles som nestledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble kjent på en pressekonferanse torsdag kveld.

– Dette har vært en tøff prosess, sier komitéleder Per A. Thorbjørnsen.

Innstillingen er enstemmig, og komiteen ønsker at Trine Skei Grande fortsetter.

– Trine har ledet partiet vårt over sperregrensen ved to valg, som den eneste partilederen vår i moderne historie. Vi er helt trygge på at Trine er den rette personen også i årene som kommer, sier Thorbjørnsen.

Han trekker fram at begge de foreslåtte nestlederne har «pekt på Trine som den naturlige lederen».

– Ryddig prosess

Klokken 20 torsdag holdt partileder Trine Skei Grande og Abid Raja en pressekonferanse på Venstres hus. Der valgte Grande å takke valgkomiteen for tilliten.

– Men jeg er ydmyk, og vet at det er landsmøtet som styrer hvem som skal ha de ulike jobbene, sa Grande.

Hun har vært under stort press siden nestleder Ola Elvestuen kom med kraftig kritikk av henne i et intervju med TV 2 tirsdag. Kritikken kom på bakgrunn av at Elvestuen ble vraket som statsråd til fordel for Sveinung Rotevatn.

– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre egen posisjon, sa Venstre-nestlederen til TV 2 om prosessen da han ble vraket som klima- og miljøminister.

Grande sier til TV 2 torsdag at hun mener det prosessen med statsrådskiftet var ryddig.

– Det skulle være fornyelse, det skulle være nye folk, og vi skulle bruke hele landet når vi skulle finne nye statssekretærer og rådgivere, og da gjorde jeg den oppgaven jeg oppfattet at var jobben min å gjøre. Jeg ser også at det blir godt mottatt av organisasjonen, sier Grande.

– Han sier du ikke snakket med ham, din nærmeste nestleder gjennom mange år.

– Jeg hadde mange samtaler med Ola før vi endte der det endte, men jeg har ikke noe behov for å svare på de anklagene, sier Grande.

Dagens nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik har stilt seg til disposisjon for valgkomiteen.

I kretsen rundt Elvestuen har det blitt argumentert for at ikke alle tre i ledertrioen bør sitte i regjering. Det åpnet for at Elvestuen får fortsette, eller at Guri Melby kunne blit nestleder.

Langvarig debatt

Bak lederdiskusjonen ligger dyp bekymring for den dårlige oppslutningen blant velgerne. Venstre har omtrent ikke vært over sperregrensen siden partiet gikk inn i regjeringen for over to år siden.

Det interne kravet om fornyelse har vokst i styrke, og mange Venstre-folk mener dagens ledelse har forspilt sin mulighet til å løfte partiet. Grande har ledet Venstre siden 2010, mens Elvestuen og hans nestlederkollega Terje Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012.

Samtidig har opprivende personkonflikter preget Venstre. Hardest gikk det for seg da Grande for åpen mikrofon og i andres påhør for halvannet år siden skjelte ut Raja, noe hun senere måtte beklage.

Venstre skal velge ny partiledelse på sitt landsmøte 17.–19. april.