FILE PHOTO: Test tube with Corona virus name label is seen in this illustration taken on January 29, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Virusforsker: – Har ventet på at viruset skulle mutere seg

Mutasjonen av koronaviruset kom ikke som noe sjokk på professor Susanne Gjeruldsen Dudman. Hun mener vi ikke kan utelukke en videre mutasjon.

Ifølge en studie utført av forskere fra Kina, har koronaviruset utvkiklet seg til to varianter.

– Det kom ikke som noe sjokk, sier Susanne Gjeruldsen Dudman.

Hun er virolog og professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitet i Oslo.

– Mutasjonen kommer ikke overraskende på oss virologer. Dette er en virustype som vanligvis har god evne til å endre seg, forklarer hun.

Dudman forklarer at mutasjoner ofte skjer i slike type virus som covid-19 er. Hun sier de har gått å ventet på at endringer skulle oppstå i viruset som har sirkulert.

Kan komme neste vinter

Ifølge Dudman har vi mange koronavirus som florerer allerede.

– Slike virus trives best om vinteren, når det er influensasesong. Lav luftfuktighet og kjøligere temperaturer er ideelt vær for virus, sier hun.

Hun forklarer dersom viruset blir til et normalt luftvei-virus som influensa, kan vi oppleve en ny koronabølge til vinteren igjen.

– Hvis dette skjer, vil det være større potensiale til å smitte flere, sier hun.

NY KORONABØLGE: Professor ved UiO Susanne Gjeruldsen Dudman mener vi kan få et scenario med en ny koronabølge til vinteren. Foto: Privat
NY KORONABØLGE: Professor ved UiO Susanne Gjeruldsen Dudman mener vi kan få et scenario med en ny koronabølge til vinteren. Foto: Privat

Når vi nå går mot varmere tider mener Dudman endringene i været vil påvirke utbruddet. Det er på grunn av varmere temperaturer og høyere luftfuktighet, noe som gjør at viruset ikke klarer å vare like lenge.

– Jeg tror færre vil bli smittet når vi går mot vår og sommer, sier hun.

Kan mutere seg videre

Ifølge Dudman så viruset helt identisk ut i starten av utbruddet utifra rapportene som kom fra Kina, der viruset først oppstod. Nå kan det derimot ha endret seg ved mutasjon.

– Ifølge studien fra Kina, skal det muterte viruset være mer aggressivt. Det er foreløpig kun en spekulasjon, sier Dudman.

Hun mener vi trenger mer data for å si noe sikkert om mutasjonen.

– Det vi vet er at den nye varianten av viruset har noe bedre evne til å spre seg, og har fått et fortrinn med å spre smitte, sier hun.

I og med viruset allerede har mutert seg, mener Dudman man ikke skal utelukke at det kan mutere seg videre.

Likevel påpeker hun at mutasjoner ikke nødvendigvis trenger å være gunstige for viruset selv. Det avhenger av hvilke fortrinn viruset har fått av mutasjonen.

Kollega Fredrik Müller, professor ved avdelingen for mikrobiologi sier det ikke er lett å svare på hva angår koronavirusets fremtidsutsikter.

Han utelukker ikke at viruset kan forsvinne av seg selv.

– Det kan jo skje at det forsvinner. Vi har sett lignende virus som SARS og svineinfluensa, hvor det ikke har vært noe mer som har blusset opp i senere år, som har forsvunnet, sier han.

Vaksineutvikling

Det jobbes allerede med å utvikle tre vaksiner som kan kurere korona. Norge har bevilget 36 millioner kroner til vaksineutvikling gjennom CEPI, Koalisjonen for epidemisk og pandemisk respons. Vaksinene kan bli en realitet innen 12 til 18 måneder, dersom organisasjonen får bevilget nok penger. Det er rekordfart for en ny vaksine.

Likevel kan det ta lang tid å få på plass en vaksine, siden viruset er helt nytt. Dudman forklarer når man jobber med vaksineutvikling må man alltid ta høyde for at viruset kan endre seg.

– Det er viktig at vaksineutviklingen baserer seg på et område der viruset ikke endrer seg i stor grad, sier hun.

Hun mener mutasjonen av viruset, mest sannsynlig ikke vil påvirke utviklingen av en vaksine.

Andre løsninger

Dersom en vaksine ikke vil fungere mot viruset, er ikke Dudman engstelig for at andre løsninger ikke vil forekomme.

– Det er relativt enkelt å bytte ut komponenter i en vaksine, for å prøve andre varianter som kan virke, sier hun.

Hun forklarer videre at det finnes allerde legemidler man kan bruke mot viruset, blant annet en type HIV-medisin og et nytt middel kalt Remdesivir.