Lederen av Trøndelag Aps valgkomite, Arild Grande, blir nå møtt med krav om at en kvinne skal lede fylkeslaget
Lederen av Trøndelag Aps valgkomite, Arild Grande, blir nå møtt med krav om at en kvinne skal lede fylkeslaget Foto: Terje Bendiksby

20 Ap-kvinner med krav til valgkomiteen i Trøndelag Ap

Lederen i Trondheim Arbeiderlag, Tine Christin Eikevik, er blant Ap-kvinnene som verken vil ha Trond Giske eller Amund Hellesø som ny fylkesleder, men krever en kvinne på topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har sendt et innspill til valgkomiteen om en kvinne som fylkesleder fordi vi ønsker en samlende leder, som har tillit og gir mangfold, og som tilhører Trøndelag, oppsummerer Eikevik.

Hun har tidligere stått fram i TV 2 argumentert for at en kvinne bør bli ny fylkesleder, og nå har 20 kvinner underskrevet et brev til lederen av Trøndelag Aps valgkomite, Arild Grande med et kvinnekrav.

Det var Adresseavisen som omtalte brevet først.

– Vi ønsker en kvinne fordi Aps fylkesordfører og gruppeleder er menn, og det er på tide å få inn en kvinne. Det er mange flinke kvinner i Trøndelag som kan fylle rollen som fylkesleder kjempegodt, sier Eikevik til TV 2.

Tidligere ordfører i Snåsa, Tone Våg (61), er blant kandidatene som kan danke ut Trond Giske og utfordreren Amund Hellesø.

– Har dere sendt dette brevet fordi dere ikke ønsker Giske som leder?

– Nei, vi ønsker en kvinne på topp for å få til mer likestilling, framholder lederen i Trondheim Arbeidersamfunn, som er Giskes lokallag.

Da lokalklaget tidligere sendte inn sine innspill til valgkomiteen vraket de Giske, og foreslo i stedet blant andre Namsos-ordfører Arnhild Holstad som kandidat.

N-GISKEDRAMA-020320-IJE-2100.mxf

Vil ikke bli leder

– Jeg synes det er en ryddig henvendelse. Den påpeker det åpenbare at en må tenke kjønnsbalanse, så dette regner jeg med at valgkomiteen tar med seg videre i arbeidet, sier Holstad til TV 2.

Hun bekrefter at hun er villig til å gå inn i fylkesstyret i Trøndelag Ap, men ikke som leder.

– I og med at jeg har sagt at jeg ikke ønsker å være med i et styre der Trond Giske er leder, så følger det av det at heller ikke jeg heller ikke er å anse som en samlende kandidat, så jeg er ikke lederkandidat, sier Holstad.

– Hvordan ser du på at Trøndelag Ap kan få en kvinnelig leder?

– Det hadde vært veldig flott om vi kunne fått til en samlende og helhetlig løsning. Det har valgkomiteen sagt at de jobber med å få til, så det hadde vært veldig fint om de fikk til.

Hun understreker at det ikke betyr at hun ikke støtter Hellesø.

– Det er flott hvis det er en dame som kan gi en samlende og god løsning, og jeg tror at både Amund og Tone og andre kvinner kan bli gode leder, sier Holstad.

Hellesø positiv

Nærøyordfører Amund Hellesø lanserte tidligere sitt kandidatur i TV 2, som en del av en helhetlig løsning med Trond Giske som en av to nestledere, der den andre er en kvinne.

Han var i intervju med valgkomiteen mandag denne uken, i likhet med Tone Våg, som er foreslått som leder av Steinkjær Ap.

Hellesø er positiv til Våg som en mulig leder hvis valgkomiteen skulle samle seg om henne.

– For det første tror jeg det hadde vært kjempefint med en dame som leder i Trøndelag Arbeiderparti, og hun som er spilt inn er en dame som jeg kjenner ganske godt, og som er veldig flink. Så det hadde vært en kjempefin løsning det hvis Tone hadde blitt leder av Trøndelag Arbeiderparti, sier Hellesø.

Men han har ingen planer om å trekke sitt eget kandidatur til fordel for en kvinne nå.

– Jeg har spilt inn at jeg er kandidat til styret og som leder. Hvis partiet og valgkomiteen sier de ønsker en annen leder, så opprettholder jeg mitt kandidatur som styremedlem, og vil ta den vurderingen når valgkomiteen kommer med sin innstilling, sier han.

Bred sammensetning

De 20 kvinnene som har undertegnet brevet til valgkomiteens leder skal etter det TV 2 forstår ha en bred sammensetning, med både tilhengere og motstandere av Giske, som har en ting felles, og det er nettopp at de ønsker en kvinne på topp.

Disse har skrevet under, ifølge Adresseavisen:

Heidi Linge, Tine Christin Eikevik, Anette Ystgaard, Camilla Winsnes, Kirsti Tømmervold, Torild Ofstad, Anne Grytbakk, Siw Olsen Fjørtoft, Anne Sofie Hunstad, Sissel Trønsdal , Anne Borge Johannesen, Ida Kallmyr Lerheim, Helene Hvidsten, Amal Abdinur, Inger Marit Eira-Åhren, Laila Roel, Gunnveig Skjetlein, May Liss Vesterdal, Ann- Kristin Losen- Moholdt, Gina Berre, Grete Oksdøl.