STENGT: Velferdsbygget ved Skjold leir torsdag ettermiddag. Foto: Egil Pettersen/TV 2
STENGT: Velferdsbygget ved Skjold leir torsdag ettermiddag. Foto: Egil Pettersen/TV 2

Stenger ned Skjold leir etter koronasmitte

Ved Skjold leir vil aktiviteten opphøre etter at en person tilhørende kavalerieskadron onsdag testet positivt for koronaviruset.

Kommunikasjonssjef Per Espen Strande i Hæren bekrefter smitten overfor TV 2 litt etter klokken 17.

– Det vil få konsekvenser for Skjold leir. I løpet av kort tid kommer vi til å stenge ned leiren og aktiviteten ved leiren, og så vil vi personellet bli satt i karantene, sier Strande.

– Hva betyr det?

– Detaljene rundt hvordan vi løser dette praktisk må jeg nesten komme tilbake til. Dette er noe vi gjør koordinert med Folkehelseinstituttet, Forsvarets sanitet og fagmedisinsk personell i Hæren.

Ingen kommer inn eller ut

Etter det TV 2 erfarer, har den aktuelle soldaten som er smittet, nylig vært hjemme på perm. Et medlem i hans husholdning har vært i Nord-Italia nylig og har fått påvist smitte.

Smitten ble bekreftet klokken 16.40, opplyser Forsvaret i en pressemelding. Pasienten har ikke alvorlige symptomer.

Hele Skjold garnison ble umiddelbart stengt av da prøvesvaret kom. Det betyr at ingen personer kommer verken ut eller inn av leiren. Soldatene i Skjold garnison er satt i isolasjon.

Det er omkring 1300 personer til stede ved Skjold garnison.

Ber Forsvaret avlyse øvelse

Strande sier torsdag ettermiddag at det er for tidlig å si hvordan smitten vil påvirke Nato-øvelsen Cold Response, som i disse dager avvikles i de sørlige delene av Troms og Finnmark fylke. Mellom 15.000 og 16.000 soldater deltar i øvelsen.

– For de som er her ved garnisonen er det rimelig å anta at det vil bety noe i og med at vi innfører karantenedrift. Øvelsen for øvrig er så vidt meg bekjent fortsatt planlagt å gå som normalt, sier Strande.

Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) oppfordrer imidlertid Forsvaret til å avslutte øvelsen.

– Selv om Forsvaret selv mener de har kontroll på smitte innad i Forsvaret, må de hensynta faren for økt smittefare for resten av befolkningen. At det ønsker å trene med en reell smittefare, og at dette har stor verdi er ikke noe vi kan akseptere fra sivil side, skriver Heimdal i en melding til TV 2.

Flere smittet i Bergen

Tallet på antall korona-smittede fortsetter å øke, og flere kommuner melder torsdag at de har fått sine første tilfeller.

I Bergen har fem nye personer fått påvist smitte. Det bekrefter Bergen kommune i en pressemelding. Alle kom fra ferie i Nord-Italia.

Også i Skien har én person testet positivt for koronaviruset. Det informerte kommunen selv om torsdag ettermiddag.

Krisestab i Trøndelag

Frosta kommune i Trøndelag har torsdag fått påvist sitt første tilfelle av korona. Det opplyser Frosta kommune i en pressemelding torsdag, ifølge Adresseavisen.

Kommunen har satt krisestab som følger av viruset.

– Det er påvist et tilfelle av Koronavirus på Frosta. Smitten spores til Nord-Italia. Vedkommende som har testet positivt og dennes familie, er i karantene, står det i meldingen.

I Drammen har enda en person smittet av korona. Det totale antallet i byen er nå oppe i ni.

Det opplyser pressesjef Gard Nybro-Nilsen til Drammens Tidende.

Ferie i Nord-Italia

Også Ålesund har fått bekreftet sitt første tilfelle torsdag. Det opplyser kommunen i en pressemelding.

– Personen har vært en del av et reisefølge som har vært på reise i Nord-Italia. To i reisefølge ble syke da de kom til Oslo sist helg. Da vedkommende var symptomfri, fikk han klarsignal om å reise tilbake til Ålesund. Da personen fikk symptomer på nytt, ble vedkommende testet, sier kommuneoverlege Olav Mestad.

Personen er ikke alvorlig syk.

En person i Molde er bekreftet smittet av viruset. Vedkommende ble syk kort tid etter en reise til Nord-Italia, opplyser kommuneoverlege Cato Innerdal til NRK.