amir (10) har forsøkt å ta livet sitt to ganger:

– Han har mistet fremtidshåpet

LESVOS/HELLAS (TV 2): 10 år gamle Amir fra Afghanistan pleide å være en glad gutt. Men så ble han sittende fast i flyktningleiren Moria på Lesvos.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amir (10) sitter foran teltet i flyktningleiren og pirker på fingrene sine. Neglene har han bitt så langt ned som mulig. Og litt lengre.

– Se på fingertuppene, sier faren Ali Rahemi, og legger hånden beskyttende over sønnens.

– Han river og biter av huden. Det blir sår av det, fortsetter han.

Forsøkte å ta livet sitt

Amir tusler seg en liten tur rundt det vesle teltet, som har vært familiens hjem siden de kom til Lesvos sent i fjor høst. Men han går aldri langt avgårde.

– Han har blitt en engstelig gutt, sier faren.

PÅ FLUKT: Amir (10) og faren Ali Rahemi i Moria flyktningleir.
PÅ FLUKT: Amir (10) og faren Ali Rahemi i Moria flyktningleir. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Faren følger nøye med når sønnen går forbi den stinkende raden med bærbare toalett, som står like ved teltet.

Det var der inne Amir forsøkte å ta livet sitt den første gangen. Heldigvis klarte faren å redde ham i tide både ved dette forsøket – og det neste.

– Jeg hadde aldri trodd at han skulle forsøke å ta selvmord. Aldri, sier Rahemi.

Faren er ikke i tvil om hva som er årsaken til sønnens gjentatte selvmordsforsøk.

– Han hadde aldri problemer før vi kom hit. Men forholdene her i Moria er forferdelige. Ikke engang dyr kan leve slik, sier han og peker utover den enorme leiren, der søppelet flyter mellom de skrøpelige teltene.

Det er ikke elektrisitet i denne delen av leiren, og det er svært begrenset tilgang til dusj og toalett.

Gledet seg til tryggheten i Europa

Rahemi sier familien flyktet fra Afghanistan første gang for flere år siden, etter at broren hans ble drept i et Taliban-angrep hjemme i den urolige Helmand-provinsen. Rahemi viser frem bilder av den omkomne broren.

– Jeg ble også skadet i angrepet. Det ble umulig for oss å bli værende, så vi flyktet til Iran. Men nå blir afghanere kastet ut av Iran, så vi måtte flykte videre, sier han, før han igjen fokuserer på sønnen:

– Amir gledet seg til å komme til Europa. Han hadde hørt at det var trygt her og at han ville få utdanning, at han kunne bli til noe. Men så kom vi hit og så forholdene i leiren. Etter hvert mistet han fremtidshåpet, sier Rahemi.

Tiåringen kommer bort og setter seg ned ved faren. Han innrømmer at han er redd hele tiden. Det er ofte slåsskamper i leiren, særlig på nettene.

– De single mennene drikker og begynner å slåss. Om natten er jeg bekymret for at noen plutselig kommer inn i teltet og banker meg opp. Jeg klarer ikke å tenke på annet, sier Amir stille.

Faren strekker ut hendene og viser hvordan han pleier å vugge sønnen for og trøste.

– Jeg sitter slik hele natten mens jeg holder ham i fanget mitt, forklarer han.

FRYKTER EN ØDELAGT GENERASJON: Barna i Moria flyktningleir har lite å ta seg til i løpet av dagen.
FRYKTER EN ØDELAGT GENERASJON: Barna i Moria flyktningleir har lite å ta seg til i løpet av dagen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Barnepsykolog slår alarm

Katrin Glatz Brubakk er barnepsykolog og klinikkleder for Psykologiske Poliklinikker for barn og unge ved NTNU. Hun har jobbet som frivillig i Moria-leiren flere ganger siden flyktningstrømmen startet for alvor i 2015. Hun hører nærmest daglig om selvskading blant barna i Moria-leiren.

– Forholdene i leiren har bare blitt verre og verre. Hvis ikke de frivillige organisasjonene hadde vært her så ville barn ha dødd hver eneste dag, sier Glatz Brubakk.

BEKYMRET: Katrin Glatz Brubakk er barnepsykolog i Leger uten grenser, og har jobbet åtte perioder i Hellas.
BEKYMRET: Katrin Glatz Brubakk er barnepsykolog i Leger uten grenser, og har jobbet åtte perioder i Hellas. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Jeg tror vi er i ferd med å ødelegge en hel generasjon med barn med å la de bli værende i denne leiren, fortsetter hun.

Barnepsykologen er en av pådriverne for kampanjen «Evakuer barna fra Moria nå», som i første rekke er rettet mot den norske regjeringen.

– Men Norge kan jo ikke redde alle?

– Nei, Norge kan ikke redde alle, men Norge kan ta sitt bidrag, sier Glatz Brubakk bestemt.

Hun synes også det er på tide at de europeiske politikerne begynner å tenke mer langsiktig.

– Vi skyter oss selv i foten når vi tvinger flyktningbarna til å bo under disse forholdene for veldig mange av disse skal integreres og bli mine og dine naboer i fremtiden. Vi driver med et stort eksperiment som jeg er redd for utfallet av, sier Glatz Brubakk.

– Hva hvis det skjer igjen?

Amir har fremdeles en drøm om å kunne bli ingeniør når han blir stor. Men i Moria får han ikke gå på skole.

Det er ingen formelle utdanningstilbud i leiren. De heldige får litt undervisning på skoler som asylsøkerne selv har startet eller hos de frivillige organisasjonene. Men etter uroen den siste tiden har de fleste frivillige blitt tvunget til å evakuere Lesvos.

INGENIØR: - Amir drømmer fremdeles om å bli ingeniør, men i leiren får han ingen undervisning.
INGENIØR: - Amir drømmer fremdeles om å bli ingeniør, men i leiren får han ingen undervisning. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Amir har ingenting å gjøre på om dagene. Han får alt for god tid til å gruble, sier Rahemi.

Han forteller at han oppsøkte klinikken i leiren etter sønnens selvmordsforsøk, men sier at de ikke fikk noe hjelp.

– Jeg føler meg fullstendig hjelpeløs. Vi sitter fast i denne leiren og jeg aner ikke hvordan jeg kan hjelpe sønnen min. Hva hvis han prøver å ta livet sitt igjen? spør han.