SMITTE: Sørkoreanske soldater i beskyttelsesutstyr sprayer desinfiserende middel for å unngå smitte av korona-viruset.
SMITTE: Sørkoreanske soldater i beskyttelsesutstyr sprayer desinfiserende middel for å unngå smitte av korona-viruset. Foto: Jung Yeon-je

Koronaviruset kan overleve på overflater i opp til fem dager

En ny tysk studie viser at korona-viruset kan overleve på overflater i opptil fem dager.

De nye opplysningene kommer fra en studie som tyske forskere ved universitetet i Greifswald har gjort.

Studien bygger på undersøkelser av andre koronavirus, men kan overføres til det viruset, covid-19 som nå er i omløp i store deler av verden.

– Overlever lengre

Studien viser blant annet at koronavirus kan overleve på overflater i opptil fem dager. Det betyr at dersom du holder deg fast i setet på bussen eller dørhåndtak kan du i verste fall smittes av viruset – uten å ha vært i kontakt med andre mennesker.

– Dette viruset er bedre utrustet enn mange andre, og kan overleve lengre utenfor kroppen, sier den svenske professoren Niklas Arnberg til Aftonbladet.

Professor ved klinisk institutt på universitetet i Bergen Rebecca Cox sier at koronaviruset er så smittsomt fordi ingen har beskyttende immunitet mot viruset.

Person til person

– Det finnes heller ingen vaksine og ingen behandling. Derfor er det så viktig med god hygiene og at de som blir syke sitter i karantene, sier Cox til TV 2.

Koronaviruset smitter som kjent fra person til person. Og ifølge Cox er nysing og hosting en effektfull måte å spre smitte på.

Professor ved influensasenteret på Haukeland univeristetssykehus, Kristin Greve Isdahl Mohn, sier til TV 2 at den tyske studien viser til at virus kan leve i flere dager avhengig av luftfuktighet, temperatur og overflate.

– Men det er forutsatt at man ikke rengjør, og det gjør vi alle aktivt nå, sier hun.

– Liten risiko

Den svenske professoren Niklas Arnberg forklarer at korona har en veske som genetisk materiale, og en større verktøykasse enn andre virus. Det kan føre til at viruset overlever på overflater opptil fem dager.

Dette betyr altså at dersom du tar på et objekt som en smittet person har tatt på, kan man bli smittet selv om det ikke har oppstått menneskelig kontakt.

– Det er en liten risiko for det. Men den vanligste smitteveien er likevel via dråpesmitte, dvs. hosting eller nysing, sier Arnberg.