Oslo 20200122. 
Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande  lanserer grønt veikart for kulturfeltet på utestedet Kulturhuset i Oslo onsdag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Oslo 20190808. 
Klima- og milj¿minister Ola Elvestuen (V) var til stede da Milj¿direktoratet presenterte FNs klimapanels nye rapport om klima og landarealer pŒ en pressekonferanse torsdag.
Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

isfront i venstre-ledelsen:

– Trine har først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre sin egen posisjon

Vrakingen av nestleder Ola Elvestuen som miljø- og klimaminister har skapt en ny strid i Venstre, og Trine Skei Grande skal være svekket blant gamle allierte, ifølge TV 2s kilder. Nå går Ola Elvestuen ut mot sin egen leder og får støtte sentralt i Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har snakket med en rekke kilder i Venstre etter at Frp gikk ut av regjering, som førte til flere endringer for Venstre.

Da vraket Skei Grande sin mangeårige nestleder Ola Elvestuen til fordel for Sveinung Rotevatn.

Flere var svært fornøyde med endringene og mente Skei Grande lyttet til grasrota, men internt i partiet har det boblet et sinne hos flere. Spesielt i Oslo Venstre, som er både Skei Grande og Elvestuens fylkeslag, har reaksjonene vært sterke.

Elvestuen har vært regnet som en av de mest lojale støttespillerne til Venstre-lederen, men ble ikke hørt da statsrådskiftene ble vurdert, ifølge TV 2s kilder. Det skal Elvestuen ha gitt klart uttrykk for internt i partiet.

Elvestuen skal ha brukt betegnelsen «kupp» internt i Venstre, og forholdet mellom de to er nå blitt kjølig.

Skei Grande har argumentert med at hun har lyttet til partiet og at «ingen av innspillene som kom fra partiet inneholdt navnet til Elvestuen».

Elvestuen skal ifølge TV 2s kilder ikke ha godtatt forklaringen til Skei Grande, og kontret med at Skei Grande har sviktet lojale støttespillere og gitt etter for de som har laget bråk og uro.

Elvestuen: – Trine har først og fremst lyttet til seg selv

Elvestuen ønsker å kommentere TV 2s opplysninger. Han har til nå latt være å kommentere vrakingen.

– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre egen posisjon, sier Venstre-nestlederen til TV 2.

– Jeg har ikke på noe tidspunkt merket noen større misnøye i Venstre med meg selv som klima- og miljøminister. Tvert imot vet jeg mange i Venstre er uenig i skiftet, og som ble svært overrasket over at det skjedde på denne måten.

Ola Elvestuen har til nå besøkt en rekke fylkesårsmøter og i Venstre spekuleres det nå i om han bygger seg opp til en kampvotering om nestledervervet på landsmøtet.

– Jeg har alltid reist mye for å følge opp saker og venstrelag. Det gjør jeg også nå, sier Elvestuen.

Tidligere statssekretær: – Helt enig med Ola

Atle Hamar var statssekretær i klima- og miljødepartementet. Han stiller seg fullt bak Ola Elvestuen.

– Jeg er helt enig i det Ola Elvestuen sier. Jeg har vært på Vestlandskonferansen i dag, og der ble jeg spurt om hvorfor Ola Elvestuen og jeg skulle ut når vi hadde opparbeidet så mye kunnskap og posisjon. Jeg er nå i en region der de er genuint opptatt av hva det grønne skiftet innebærer av muligheter for å redusere utslipp og skape nye arbeidsplasser og verdier, sier Hamar til TV 2.

UT MOT SKEI GRANDE: Atle Hamar gir sin fulle støtte til Ola Elvestuen.
UT MOT SKEI GRANDE: Atle Hamar gir sin fulle støtte til Ola Elvestuen. Foto: Ned Alley

– Mener du Skei Grande tok inn Abid Raja og Sveninung Rotevatn for å sikre sin egen posisjon?

– Ja, som sagt, jeg støtter Ola Elvestuen fullt og helt.

– Håper du Ola Elvestuen fortsetter som nestleder?

– Jeg håper Ola fortsetter som nestleder, og han gjorde en fenomenal jobb som klima- og miljøminister både nasjonalt og internasjonalt. Han har en stor ære for at klimaforhandlingene kom så langt som de kom.

– Ola Elvestuen er hel ved. Han setter seg alltid godt inn i sakene og har en enorm kunnskap, sier Hamar.

Jarl Alnæs er mangeårig leder i Grünerløkka Venstre og anses som en nestor i Oslo Venstre. Han sier han i alle andre interne saker i Venstre ikke ville kommentert, men denne saken opprører han så sterkt at han ikke kan la være.

– Ola har vært den beste miljøvernministeren vi har hatt. Det er ikke noe faglig grunnlag for å vrake han. Jeg skal ikke spekulere i grunnen, men det var uklokt og urimelig.

– Han har gjort en fantastisk jobb internasjonalt og den skal det være vanskelig å følge, sier Alnæs til TV 2.

Han er også sterkt kritisk til prosessen.

– Dette gikk fort og det ble bestemt uten at Ola var med i diskusjonen, og slik driver man ikke personalpolitikk, sier Alnæs.

Skei Grande: – Krav om fornyelse

TV 2 har spurt om et intervju med Trine Skei Grande om saken. Hun svarer på Elvestuens uttalelser i en e-post.

– Ola har gjort og gjør fremdeles en formidabel jobb som politiker for Venstre. Takket være ham har vi nå fått på plass det mest ambisiøse klimamålet noensinne, noe som gjør at Norge har inntatt den grønne ledertrøya i klimapolitikken internasjonalt og vi er i gang med en omlegging av bilparken og samferdselspolitikken i grønn retning i et omfang som er unikt i verdens målestokk. Ola har jobbet med å tilrettelegge for elbiler, trikk, buss og bane både økonomisk og praktisk helt siden han var bystyremedlem i Oslo og leder av energi og miljøkomiteen på Stortinget . Han har tatt klima og miljøkampen både på kammerset i regjering og i offentligheten. Og han fortsetter kampen for klima og miljø nå på Stortinget. Det trengs, ikke minst nå når vi skal sikre at det ikke skal bores etter olje lenger nord, skriver Skei Grande.

Hun skriver at hun forstår at Elvestuen er skuffet.

– Når det er sagt, skjønner jeg at han er skuffet, men partiet har over lang tid vært tydelig i kravet om fornyelse. I prosessen med ny regjeringsdannelse er det nok også flere enn Ola som har grunn til å være skuffet. Det ble gjort store utskiftninger hvor vi la til grunn både kompetanse, kjønn, alder og geografi.

Skei Grande avslutter e-posten slik:

– Mitt mål er et større Venstre som også vil gi flere fremskutte posisjoner. Med økende utslag av klimaendringer, økende populisme og polarisering, trengs et større grønt og liberalt parti som Venstre mer enn noensinne, skriver Venstre-lederen.

SAMMEN: Her fra en av de siste opptrednene Skei Grande og Elvestuen hadde sammen i regjering.
SAMMEN: Her fra en av de siste opptrednene Skei Grande og Elvestuen hadde sammen i regjering. Foto: Ole Berg-rusten

Nestleder-kamp

Selv om lederstriden anses å være mer eller mindre avblåst, slik TV 2 skrev i januar, er kampen om nestledervervene stridens kjerne.

Abid Raja og Sveinung Rotevatn har vært de navnene flest har spilt inn til valgkomiteen, og i tillegg har stortingsrepresentant Guri Melby og næringsminister Iselin Nybø blitt pekt på som nestlederkandidater.

Dagens nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik har stilt seg til disposisjon for valgkomiteen.

I kretsen rundt Elvestuen argumenteres det for at ikke alle tre i ledertrioen bør sitte i regjering. Det åpner for at Elvestuen får fortsette, eller at Guri Melby blir nestleder.