– Hvis du snufser, hoster eller harker – hold deg hjemme

Helsedirektoratet sier vi må forvente en større risiko for lokal spredning av korona-viruset i Norge. Samtidig oppfordrer de nordmenn til en stor dugnad for å unngå smitte.

Tirsdag ble det bekreftet tre nye tilfeller av korona-viruset i Norge. To av dem er i Drammen, og den siste er en ny ansatt ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus.

Tirsdag formiddag holdt Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog en pressekonferanse om den siste utviklingen rundt virusutbruddet.

Se pressekonferansen i videovinduet over.

Ny fase

Der sa Guldvog at vi nå går inn i en ny fase av korona-utbruddet.

– Vi må forvente en større risiko for lokal spredning enkelte stedninger i befolkningen. Vi trenger et tett samarbeid med befolkningen om hvordan vi skal jobbe med dette.

Det er så langt bekreftet 32 smittede i Norge. Det opplyste Guldvog på tirsdagens pressekonferanse.

– Vanskelige vurderinger

Helsedirektøren sier at de er helt avhengig av å holde samfunnshjulene i gang, men at de fortløpende vurderer tiltak om hva som er hensiktsmessig.

Foreløpig er det ikke aktuelt å legge ned begrensninger på transport, stenging av bydeler og skoler i Norge.

– Per i dag er vi ikke i den situasjonen at det er en vanskelig pågående smittesitauasjon i Norge, sier Guldvog.

Oversikten under viser hvor i landet 26 av korona-tilfellene i Norge er. Det er foreløpig uvisst hvor i landet de resterende seks tilfellene er.

Helsedirektøren påpeker at dette er vanskelige vurderinger, men at de er i tett kontakt med norske myndigheter og EU. Nå oppfordrer Guldvog nordmenn om å bli med på en stor dugnad.

– Hvis du snufser, hoster, harker eller har feber – hold deg hjemme. Da er det ingen grunn til at du skal bevege deg ute blant folk. Hverken på t-banen, på flytoget eller i Holmenkollen.

Guldvog sier også at de opplever utfordringer med at folk ikke kommer gjennom på nødtelefonen, han oppfordrer derfor de som ikke er alvorlig syke om å ikke ringe 113.

– Det har vært ventetid på nødtelefonen, så det har blant annet vært vanskelig for folk med hjerteinfarkt å få kontakt med ambulansen, dette må vi få en slutt på.