– Her dyrkes verdens mest bærekraftige grønnsaker

Snart vil det bli mulig å kjøpe tomater og søtpotet i Norge som er dyrket i ørkenen i Jordan. Initiativtaker til miljøprosjektet er Bellonas Frederic Hauge.

Sahara Forest Project (SFP) dyrker grønnsaker, lager ferskvann av sjøvannet og produserer sol-energi i ørkenen utenfor Aqaba i Jordan. Saltvann fra Rødehavet gjøres om til ferskvann ved hjelp av solenergi. I varme perioder kjøler vannet ned drivhusene. Og gjør det mulig å dyrke grønnsaker året rundt.

Prosjektet ble åpnet av kronprins Haakon i 2017. Men det er først nå de er i stand til å produsere for videresalg.

Søtpoteter

Under det norske kongeparets besøk til Jordan i begynnelsen av mars kunne Bellona-sjef Frederic Hauge presentere tre nye avtaler som SFP har fått landet. Med dronning Sonja, kong Harald, kong Abdullah og dronning Rania av Jordan i salen fortalte Hauge at de nå skal begynne å sende grønnsaker fra ørkenen til Norge. I første omgang skal BAMA importere tomater og søtpoteter fra anlegget i Aqaba.

– Vi liker teknologien og den bærekraftige produksjonen, noe som passer bra for oss i BAMA. Vi starter import av to forskjellige produkter i første omgang og jobber nå med å finne miljøvennlige frakt av grønnsakene, sier konserndirektør Øyvind Briså i BAMA til TV 2.

Konserndirektøren sier at de er interessert i å selge grønnsaker med lavt klimaavtrykk.

– Vi er opptatt av å ha samarbeidspartnere som produserer høy kvalitet på en bærekraftig måte, sier Briså.

I tillegg til avtalen om å selge grønnsaker i Norge, har de også fått på plass en avtale om å bygge en rørledning fra Rødehavet til anlegget, noe som muliggjør en kraftig utvidelse av produksjonen. Den siste avtalen Hauge kunne presentere for de kongelige i Jordan var at de også skal levere grønnsaker til cruise-rederiet Costa, som har mange anløp til Aqaba med turister. Og selv om korona-viruset har satt cruise-turismen på vent, regner de med at dette vil ta seg opp igjen når situasjonen normaliserer seg.

Verdens beste

Med disse tre avtalene i boks har lederen av Sahara Forest Project, Kjetil Stake tro på at de nå vokser og kan utvide produksjonen.

– Disse avtalene gjør at vi nå kan komersialisere prosjektet og bli uavhengige av offentlig støtte. Pengene vi tjener vil bli brukt til utvikling og vi håper også at den teknologien vi bruker kan spre seg slik at det dukker opp flere slike ørkenprosjekter andre steder i verden. Dette er verdens mest miljøvennlige og bærekraftige grønnsaker, forteller han til TV 2.

– Vi ser også fram til å jobbe med profesjonelle aktører som Costa og BAMA. Dette vil føre til at flere får muligheten til å ta klimasmarte valg, sier Stake.

Den første leveransen av grønnsaker fra ørkenen i Jordan er ventet til Norge i månedskiftet mai/juni.

Sahara Forest Project ble etablert av miljøstiftelsen Bellona allerede i 2010. Og har vært støttet av både EU og norske og amerikanske myndigheter opp gjennom årene. Tilsammen har prosjektet fått 50 millioner kroner i støtte til realiseringen av ørkenprosjektet.

Den norske regjeringen vil også støtte prosjektet de neste to årene.

– Jeg er glad for at Sahara Forest Project nå er enige med jordanske myndigheter om å bygge en saltvannsrørledning til anlegget deres i Aqaba. Fra norsk side har vi besluttet å videreføre støtten til prosjektet. Det er stor vannmangel i Jordan, og prosjektet benytter det Jordan har rikelig av – sol og saltvann – til å bidra til bærekraftig jordbruk, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til TV 2.

Ørkenbonde

Også hun var til stede under presentasjonen av SFP i Amman i Jordan. Prosjektet sysselsetter i dag syv personer. Med en oppskalering av anlegget ser man for seg at de kan bidra med mange flere grønne arbeidsplasser i området. Arbeidsløsheten i Jordan er stor og lokale myndigheter bidrar med arealer til prosjektet.

Frederic Hauge er stolt og glad for at prosjektet nå ser ut til å bli uavhengig av offentlig støtte. Han føler seg som en ørkenbode blant kameler og solceller utenfor Aqaba.

– Vi hadde store visjoner da Bellona lanserte dette for ti år siden. Nå ser de visjonene ut til å gå i oppfyllelse. Men det har vært en lang og komplisert prosess. Nå er det bare nydelig å se at den teknologien vi har utviklet har vist seg å fungere, sier Hauge og tar en jafs av en av tomatene han plukker i drivhuset. Suksessen smaker godt. Hauge var gründeren bak prosjektet og sitter i dag i styret for SFP.