VISJON NORGE: Et innslag fra Visjon Norge får kraftig kritikk på Twitter.
VISJON NORGE: Et innslag fra Visjon Norge får kraftig kritikk på Twitter. Foto: Visjon Norge / Skjermdump

visjon norge får korona-kritikk:

«Dekk dine barn med et offer. Gi 2020 kroner»

Ifølge Visjon Norge har de fått inn over én million kroner fra seere som vil beskytte sine barn og seg selv mot koronaviruset. Innslaget får kraftig kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag publiserte pastor i Oslo misjonskirke, Erik Andreassen, en video fra et innslag på Visjon Norge, den største kristne tv-kanalen i Norge.

Visjon Norge drives av tv-pastor Jan Hanvold, som tidligere har mottatt kritikk for flere forhold knyttet til kanalen.

– Hva kan man bruke korona-frykten til? Samle inn penger til Visjon Norge, skriver Andreassen på Twitter.

Han mener innslaget representerer anti-kristendom, og at dette er en grov utnyttelse av evangeliet og sårbare mennesker.

– Jeg utfordrer deg

I innslaget, som ble sendt på kanalen torsdag kveld, ser man predikanten Dionny Baez som energisk snakker på engelsk, og en kvinne som fungerer som en tolk for ham.

De oppfordrer publikum til å beskytte seg selv og barna sine mot koronaviruset.

– Med offer skal ingen ondskap berøre dem. Jeg utfordrer deg til å dekke dine barn med offer. Jeg vil be for alle, for hver forelder som sitter og ser på, som en Guds profet, utfordrer jeg deg til å ringe nummeret på skjermen, sier mannen.

– Den hellige ånd har veiledet meg. Gi 2020 kroner. Jeg utfordrer deg å prøve Gud, han sier «test ham».

Videre sier Baez at Gud skal fjerne «gnageren», som er koronaviruset.

– Ring inn akkurat nå. Hva er det du venter på? Du har kun 40 sekunder, plukk opp røret og ring raskt, sier mannen, før han fortsetter med å telle ned til null.

Man donerer penger ved å sende en SMS til et gitt nummer. I sendingen ber predikanten publikum om å skrive inn navnet til sine barn og øvrige familie i meldingen.

Saken fortsetter under Twitter-innlegget.

– Utnytter sårbare mennesker

Erik Andreassen i Oslo misjonskirke forteller at han delte videoen på Twitter fordi han ble opprørt.

– Jeg jobber som pastor, og jeg gjør så godt jeg kan når det gjelder å formidle evangeliet og de gode nyhetene. Jeg opplever at dette innslaget er det stikk motsatte av det, og da blir jeg opprørt, sier han til TV 2.

PASTOR: Erik Andreassen mener innslaget utnytter nordmenns frykt for koronaviruset. Foto: Oslo misjonskirke Betlehem
PASTOR: Erik Andreassen mener innslaget utnytter nordmenns frykt for koronaviruset. Foto: Oslo misjonskirke Betlehem

Andreassen har jobbet som pastor i Oslo misjonskirke i 15 år, og mener Visjon Norges innsamling er umoralsk.

– De bruker sin makt som aktør til å utnytte sårbare mennesker og følelsen av frykt for egen vinning, mener pastoren.

– Grov manipulasjon

Andreassen mener innslaget vitner om grov manipulasjon, og at dette er et tilfelle hvor det er riktig å kritisere sendingen offentlig.

– Dette er å bruke bibelen og det kristne budskapet som grov manipulasjon for egen vinning. Det er så grenseløst manipulerende at jeg ikke har ord, sier han.

Andreassen kom inn i sendingen ved en feiltakelse, og har ikke sett hele innslaget. Han har derimot delt flere klipp fra sendingen på Twitter, for å vise sammenhengen i det som foregår på skjermen.

– Ikke bruk forvridd og destruktiv teologi til på utnytte sårbare mennesker til å gi penger til en TV-kanal. Dette har ingenting med Guds rike å gjøre. Og den som selv kaller seg «Guds profet», er det aldri. Slutt, skriver han på Twitter, med referanse til mannen i innslaget som kaller seg selv Guds profet.

– Går til Guds arbeid

TV 2 har vært i kontakt med Visjon Norge fredag, som ikke ønsker å kommentere saken. Til Vårt Land sier predikanten Dionny Baez at pengene ikke går til ham selv, men til Guds arbeid.

– Pengene blir brukt til å spre evangeliet, sier Baez til avisen, og påpeker at det koster å drive TV-kanal.

Han understreker at tallet 2020 er symbolsk, og at man ikke må gi nøyaktig denne summen for at beskyttelsen skal fungere. Vårt Land spør Baez om han tenker publikum gir penger til Gud ved å gi penger til Visjon Norge.

– Gjør Visjon Norge Guds arbeid? I Det nye testamentet var det apostlene som tok imot gaver fra folket. Ga folk da til Gud? For å svare må man spørre: Gjorde de Guds arbeid?, svarer han.