KJÆLEDYR: Både hunder og katter har blitt observert med munnbind etter utbruddet av det nye koronaviruset. Hunden på bildet bor i Shanghai, og er ikke hunden som omtales i artikkelen.
KJÆLEDYR: Både hunder og katter har blitt observert med munnbind etter utbruddet av det nye koronaviruset. Hunden på bildet bor i Shanghai, og er ikke hunden som omtales i artikkelen. Foto: Aly Song / Reuters

Hund testet positivt for koronaviruset

En hund i Hongkong er plassert i karantene etter den testet positivt for det nye koronaviruset covid-19.

Det opplyser myndighetene i Hongkong i en pressemelding fredag. Hongkong har 93 smittetilfeller i landet, i tillegg til to dødsfall knyttet til covid-19.

Hundens eier er selv en av de smittede, og leverte hunden til Landbruks-, fiskeri- og konserveringsavdelingen (AFCD) da smitten ble bekreftet.

Blir plassert i karantene

Det var AFCD som testet hunden etter å ha plukket den opp hos eieren. Foreløpige prøveresultat fra hundens orale, nasale og rektale prøver testet svak positivt.

Hunden har derimot ingen symptomer relevant for koronaviruset.

Hunden blir plassert i karantene i 14 dager, skriver Reuters.

Hunden blir plassert i en kennel, og myndighetene opplyser at ingen andre dyr oppholder seg på samme sted for øyeblikket. Hunden vil være i karantene til den tester negativt for koronaviruset.

Stedet vil også bli nøye rengjort før noen andre dyr plasseres i karantene ved samme kennel.

– Ingen bevis på smitte

Myndighetene i Hongkong anbefaler nå at kjæledyrene til alle smittede mennesker leveres til AFCD for å plasseres i karantene.

Det vil deretter bli tatt prøve av dyrene. Det er ikke kjent om det har blitt tatt prøver av andre kjæledyr tidligere.

– På nåværende tidspunkt har ikke AFCD noen bevis på at kjæledyr kan bli smittet med covid-19, eller kan være en kilde for smitte til mennesker, sier AFCD i uttalelsen.

– Vi skal følge nøye med på hunden, og samle flere for å bekrefte om hunden faktisk har blitt smittet av viruset, eller om dette er et resultat av miljøforurensning av hundens munn og nese, sier avdelingen.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) finnes det ingen bevis på at kjæledyr kan smittes av viruset.

– Svært interessant

Virolog og veterinær Torstein Sandvik sier til TV 2 at det er svært interessant å følge med på om hunden faktisk er smittet eller ei.

– Hvis man tester mange nok hunder, så kan man sikkert finne en som er falsk positiv, ettersom sensitiviteten på disse testene er såpass høy, sier Sandvik.

Han mener det er en god sjanse for at hunden kan ha snust opp noe hvis den befinner seg i nærheten av smittede mennesker, uten at det betyr at den selv er smittet.

– Det er veldig interessant at noen gjør slike undersøkelser og deler resultatene. Det hadde også vært interessant å vite hvor mange dyr som har testet negativt på en slik prøve, mener han.

Føre-var

Virologen sier hundens positive test kan være en såkalt «carry-on». Det betyr en tilfeldig overføring fra én dyreart til en annen, som gjør at dyret kan rammes av sykdommen men antakeligvis ikke vil smitte viruset videre.

– Er det en overdrivelse fra myndighetene i Hongkong å be alle smittede sette kjæledyrene i karantene?

– For noen som har ansvar for helsetjenester til mennesker er det bedre med et føre-var prinsipp, og ikke utelukke at kjæledyr kanskje kan bære viruset, enn å avvise dette som en mulighet. Da kan man dermed være ansvarlig for at noen spesielt mottagelige mennesker skulle dø. Her trengs det mer kunnskap før man kan si noe sikkert, sier han.