Flere titalls soldater drept:

Krisemøte i Sikkerhetsrådet om Syria

Tyrkia krever at luftrommet stenges over deler av Syria etter at flere titalls soldater har blitt drept på begge sider i konflikten. Sikkerhetsrådet innkaller til møte om situasjonen.

Den russiske fregatten «Admiral Makarov» var fredag på vei gjennom Bosporus-stredet. Foto: YORUK ISIK/Reuters/NTB scanpix
Den russiske fregatten «Admiral Makarov» var fredag på vei gjennom Bosporus-stredet. Foto: YORUK ISIK/Reuters/NTB scanpix

Tyrkia ber om at det innføres en flyforbudssone over Idlib-provinsen i Syria for å beskytte sivilbefolkningen mot luftangrep fra syriske regimestyrker.

– Verdenssamfunnet må handle for å beskytte sivile og innføre en flyforbudssone, sier Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef ved kontoret til president Recep Tayyip Erdogan.

33 tyrkiske soldater skal ha blitt drept i Idlib-provinsen i Syria natt til fredag. Deretter ble 20 syriske soldater og militssoldater drept i tyrkiske gjengjeldelsesangrep, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Opptrappingen av kampene i Syria skal fredag diskuteres i et krisemøte i FNs sikkerhetsråd.

Russland: – Vi hadde ingenting med angrepet å gjøre

Russland kaller de tyrkiske soldatene som ble drept i Idlib torsdag, terrorister som befant seg sammen med syriske opprørsstyrker da de ble angrepet.

– De tyrkiske soldatene skulle ikke være der de var, og Tyrkia hadde ikke informert Russland på forhånd om hvor de befant seg, sier det russiske forsvarsdepartementet.

Russland understreker samtidig at de ikke hadde noe å gjøre med angrepet der 33 tyrkiske soldater ble drept, ifølge Reuters. Det var det største tapet Tyrkia har lidd hittil i Syria.

Antiubåtfly utenfor Norge

Sjømilitær aktivitet tyder på at Russlands marine har beordret fartøy til innsats. Ubåter og fregatter er tidligere brukt i missilangrep mot mål i Syria.

To F-16 ble sendt på vingene fra Bodø da et russisk antiubåtfly denne uken var på oppdrag utenfor Norge. Flyet ble identifisert av britiske QRA-fly.

– Vi følger russiske fly rutinemessig. Denne uken har det vært antiubåtfly på vingene utenfor Norge, og noe lenger sør enn vanligere. Dette førte til at britiske QRA-fly ble scramblet, sier major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

Quick Reaction Alert-flyene har på vegne av NATO fremskutt 15 minutters beredskap for å rykke ut og identifisere ukjente fly.

Ifølge Daily Express var det et Typhoon-fly fra RAF Lossiemouth i Skottland som identifiserte et russisk Tupolev antiubåtfly langs norskekysten, på vestlig kurs.

Krigsskip på vei

En talsmann for Svartehavsflåten sier at Russland sender to krigsskip med Kalibr-missiler på vei til Middelhavet.

Fregattene «Admiral Makarov» og «Admiral Grigorovitsj» krysset Bosporus-stredet fredag formiddag.

Ifølge Svartehavsflåten skal fregattene på rutineoppdrag. Krigsskipene la ut fra marinebasen i Sevastopol på Krim-halvøya, sier talsmannen Aleksej Rulev til nyhetsbyråene RIA Novostij og Interfax fredag.

«Admiral Grigorovitsj» la i 2016 til kai i den syriske havnebyen Latakia, i forbindelse med et russisk angrep mot Aleppo-provinsen.

I telefonmøte

Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan er enige om at Russland og Tyrkia må koordinere sine militæroperasjoner i Idlib-provinsen i Syria bedre.

De to presidentene snakket fredag sammen på telefon der de drøftet situasjonen i Idlib, opplyser Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– De ga begge uttrykk for stor bekymring over eskaleringen i Idlib som har krevd flere menneskeliv, deriblant tyrkiske soldater, sier Lavrov i en uttalelse.

USA fordømte drapene torsdag og ba Assad-regimet i Syria om omgående å stanse angrepene.

NATO-rådet ble innkalt til et hastemøte i Brussel fredag etter oppfordring fra Tyrkia for å drøfte situasjonen i Syria.

Det er NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som på Twitter melder at NATO-rådet, som består av alle de 29 NATO-landenes ambassadører, skal møtes.

Tyrkia får full støtte fra de andre NATO-landene.

– NATO-landene fordømmer luftangrepene fra Syria og Russland. Jeg ber dem stoppe denne offensiven, respektere internasjonal lov, og støtte FNs anstrengelser for å få til en varig fredelig løsning i Syria, sa Stoltenberg på en pressekonferanse etter møtet.

Over 900.000 er drevet på flukt fra de syriske regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib-provinsen. De siste ukene har Tyrkia sendt forsterkninger over grensen for å støtte syriske opprørere i kampen for å stanse offensiven til det syriske regimet.

– Motstridende interesser

Erdogan har tidligere truet med å angripe syriske regjeringsstyrker «overalt».

Regionen preges av økende stormaktsrivalisering. Med støtte fra Russland og Iran har regjeringsstyrkene tatt kontroll over et trettitall byer og landsbyer i Aleppo-provinsen.

Ifølge vestlig etterretning har Russland 4-5000 militært personell og 30-50 fly og helikoptre i Syria, i tillegg til en stående marinegruppe i Middelhavet.

I fjor høst rykket russiske styrker inn i områder nordøst i Syria sammen med syriske regjeringssoldater, etter at amerikanske styrker trakk seg tilbake fra områder som hadde vært kontrollert av den kurdiskdominerte SDF-militsen.

– Russland og Tyrkia har motstridende interesser. Syria og Russland vil gjerne sikre seg kontroll over hele Syria, mens Tyrkia er engstelig for at en ny flyktningstrøm vil komme over grensene, sa seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI nylig til TV 2.

(TV 2/NTB)