OSLO, NORGE 20200120. 
Frp-leder Siv Jensen forteller at partiet går ut av regjeringen på en pressekonferanse i partiets lokaler i Oslo mandag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

jakter maktverv i siv jensens fylke:

Skriver om brann der familie døde: «Lukter svidd på flere måter»

Lørdag velges ny fylkesleder i Oslo Frp, Siv Jensens hjemfylke. Geir Ugland Jacobsen har støtte av Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde. Nå minner partiets organisasjonsutvalg om nettvett.

Lørdag 6. januar i år brøt det ut brann i en leilighet i Ytrebygda i Bergen. Av familien på syv, mistet moren (41) og hennes tre døtre på 7, 9 og 14 år livet. Faren og de to sønnene overlevde.

Tragedien som rammet den kurdiske familien, som er krigsflyktninger fra Syria, har berørt og engasjert mange i Bergen.

Nå er det maktkamp i Fremskrittspartiet om vervet som fylkesleder i Oslo Frp. Fylkeslederen får plass i Frps mektige landsstyre.

Nasjonalkonservative Geir Ugland Jacobsen utforderer valgkomiteens innstilling, liberalisten Andreas Meeg-Bentzen.

TV 2 skrev torsdag om de to kandidatene. TV 2 har nå fått tilgang på Facebook-innlegg fra Ugland Jacobsen, som flere motstandere reagerer sterkt på.

Bakgrunn: Frp-fløyer i maktkamp

«Lukter svidd»

I et av innleggene viser Ugland Jacobsen til brannen i Bergen:

«Ja, den katastrofale brannen i Bergen for en uke siden, lukter "svidd" på flere måter. Såvidt jeg har skjønt rammer dette personer fra en kultur med en viss tradisjon for å ta livet av brysomme familiemedlemmer, særlig kvinner. Kanskje er det ikke gjort noe kriminelt her, men jeg håper i hvert fall at det settes på noen skarpe etterforskere. Jeg sier dette fordi vi har sett at konfliktskyet og politisk korrekthet kan medføre mange dumheter, som f.eks ikke å etterforske mtp en relativt sannsynlig (men langt fra sikker) årsak til denne tragedien».

20. januar skrev Vest politidistrikt i en pressemelding at undersøkelsene rundt brannårsaken er fortsatt ikke sluttført, men så langt tyder alt på at brannen skyldtes en elektrisk feil på en skotørker plassert i vaskerommet i husets første etasje.

AKTIV: Ugland Jacobsen er aktiv på Facebook. Disse innleggene har han skrevet den siste tiden.

Ugland: – Et råttent spill

Ugland Jacobsen har fått tilsendt Facebook-innleggene TV 2 har fått tilgang til.

– Det er en brann. Det lukter svidd. Bakgrunnen lukter svidd også fordi det kan, med tre streker under kan, være en forbrytelse. Jeg skrev også to ganger at det ikke er sikkert at det er det, sier fylkeslederkandidaten.

Han sier at innleggene er betimelige og faktabasert.

– Dere vet selvfølgelig hensikten med å sende dere disse innleggene. Det er et råttent spill. Disse utsagnene er kun delt med et begrenset antall venner. Det jeg sier er dog både betimelig og faktabasert, og jeg har grundig statistisk belegg for mine konklusjoner. Det er reelle og voksende problemer i vårt samfunn vi snakker om. Jeg synes heller at dere bør slå et slag for å bekjempe den ekstreme voldshyppigheten vi ser i visse miljøer, enn å ta budbringer. Og volden er utvilsomt rasistisk. Det er stort sett etnisk norske som rammes av fornedringsvolden.

– Jeg er selv gift med en innvandrer, og har mange innvandrere med mørk hudfarge som venner, og det er like avskyelig uansett hvem som rammes. Jeg slår også ned på fordommer mot min kone. Vi må tørre å snakke om rasisme mot definerte grupper (også nordmenn) uansett. Derfor blir det helt feil hvis dere nå skal prøve å henge meg ut som rasist. Det er jeg ikke. Men jeg adresserer et voksende samfunnsproblem som bør på agendaen. Vi må unngå flere ofre. Integreringen går feil vei, og det er farlig på sikt, sier Ugland Jacobsen til TV 2.

– Jeg er ikke på noen måte rasist. Det er få som tør å si dette. Jeg er gift med en innvandrer og hater rasisme. Jeg ber om en åpen debatt. Ikke kast meg under bussen nå.

– Ikke politiker, privatperson

Han understreker at han ikke spekulerte som politiker, men som privatperson på en lukket Facebook-side.

– Vi vet at det er en overhyppighet i visse grupper. Det er betimelig å stille spørsmål ved om det er etterforsket. Husk at det var en kvinne og tre barn som omkom. Det er en tragedie. Jeg tok alle forbehold, selv om det var på en lukket Facebook-side. Jeg ville forsikre meg om at det ikke er berøringsangst ved å skulle unngå temaet.

Ugland går under navnet «Geir Gråbein» på Facebook. Ifølge TV 2s opplysninger har kontoen over 880 venner.

– Det er rett og slett klengenavnet mitt, og det er en profil jeg har valgt å ha privat, med mine nærmeste venner. Nå skal jeg lage en politikerprofil hvor jeg kommuniserer mer med allmennheten, sa Ugland Jacobsen til TV 2 torsdag.

– Sjokkerende

Bistandsadvokat for familien som ble rammet av dødsbrannen i Bergen, Ellen Eikeseth Mjøs, er sjokkert over det Ugland Jacobsen har skrevet.

– Dette handler om en dypt tragisk dødsbrann. Det er to unge gutter som har mistet sin mor og tre søstre, og en mann som har mistet tre døtre og sin kone. De er sterkt preget av det som har skjedd og er i dyp sorg, sier Mjøs til TV 2.

Hun understreker at Kripos og politiet har gjennomført en grundig etterforskning, og at de har konkludert med at brannen startet i en skotørker. Det har aldri vært noen mistanke i retning av at det har skjedd noe kriminelt.

– At en politiker kan uttale noe slikt, det nører opp under fremmedhat og skaper frykt. Det er sjokkerende. Familien er dypt sjokkert over at en som ønsker å være politiker i landet, skriver noe sånt. Det har aldri vært noen mistanke mot noen i denne familie, dette kunne skjedd hvem som helst, sier hun.

Frp oppfordrer til nettvett

Frp-leder Siv Jensen vil ikke kommentere saken.

Lederen av organisasjonsutvalget, Alf Erik Andersen, skriver:

– Vi oppfordrer våre tillits- og folkevalgte til å vise nettvett og oppføre seg skikkelig i sosiale medier, og kurser våre medlemmer i dette. Tillits- og folkevalgte har et stort ansvar for å bidra til et ryddig offentlig ordskifte. Det er takhøyde i Frp til å ha ulike politiske meninger. Men det er politikken vår og våre politiske løsninger vi vil ha fokus på, skriver lederen av organisasjonsutvalget i Frp, Alf Erik Andersen, i en e-post via informasjonssjefen Ida Krag til TV 2.