FLY: Et Norwegian-fly går inn for landing på Oslo lufthavn (OSL).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FLY: Et Norwegian-fly går inn for landing på Oslo lufthavn (OSL). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen

Norwegian-aksjen halvert på en uke – forklares med «koronafrykt»

Norwegian-aksjen har falt nærmere 23 prosent på Oslo Børs på torsdag. – Dette er utenfor deres kontroll, forklarer reiselivsøkonom Sigbjørn Tveteraas.

Norwegian-aksjen har falt over 44 prosent siden mandag.

Ifølge E24 er Norwegian-aksjen nå på sitt laveste nivå siden desember 2008.

I kontakt med TV 2 viser Norwegian kun til børsmeldingen.

I børsmeldingen skriver Norwegian sin økonomisjef, Geir Karlsen, at selskapet er «klar over markedspekulasjonene» rundt et brudd i lånebetingelsene til Norwegians datterselskap Arctic Aviation Assets.

Bare minutter etter børsmeldingen, la Norwegian ut en mengde billetter på salg.

– Vi har regelmessige kampanjer og salg av billetter er jo nettopp ethvert selskaps virkemiddel for å øke inntektene, skriver Lasse Sandaker-Nielsen til Dagens Næringsliv.

Karlsen avkrefter at det er utfordringer med lånebetingelsene, og sier også at Norwegian stadig vil forholde seg til veiledningen som ble presentert i sammenheng med den fjerde kvartalsrapporten.

Kobler til koronaviruset

Sigbjørn Tveteraas er reiselivsøkonom ved Universitetet i Stavanger. Han tror at investorene er bekymret for at folk vil slutte å fly i ren «koronafrykt», og at det kan ha forverret Norwegians nedgang.

– Det har jo vært knyttet stor spenning til hvordan dette koronaviruset kommer til å spre seg. Nå har vi også fått det første smittetilfellet i Norge, så jeg tror ikke at situasjonen vil bedre seg med det første.

PEKER PÅ KORONA: Sigbjørn Tveteraas tror at koronafrykt kan være årsaken til Norwegian sitt aksjestup Foto: UiS
PEKER PÅ KORONA: Sigbjørn Tveteraas tror at koronafrykt kan være årsaken til Norwegian sitt aksjestup Foto: UiS

Tveteraas forklarer videre at Norwegian sin stramme økonomi har forverret situasjonen for flyselskapet.

– Vi kan jo sammenlikne det med sandstormen i Afrika, dette er utenfor flyselskapene sin kontroll. Grunnen til at det slår spesielt hardt ut for Norwegian er jo at de visstnok skal ha en svært stram likviditetssituasjon.

– Overreaksjon

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier TV 2 torsdag at han synes markedet så langt har overreagert på korona-frykten.

– I dag er det for tidlig å si om Norwegian vil bli rammet av viruset eller ikke. Det er ikke mulig å si noe om hvordan dette vil påvirke sommertrafikken, og jeg synes det er en overreaksjon i markedet så langt, sier han.

Han tror grunnen til stupet hos Norwegian også kan ha med selskapets store gjeld å gjøre.

– Men passasjerene betaler, og det er ingenting per nå som tilsier at bookinger fremover i tid vil bli borte. Folk får litt panikk, psykologien råder sterkt i markedet, sier han.

Kursstup

Kursen falt fra start torsdag, og ved lunsjtider skjøt nedgangen virkelig fart. Rett etter klokka 13 omsettes aksjen for 17,62 kroner.

Det er en nedgang på over 52 prosent den siste uka – og på ett år har selskapets aksje falt over 70 prosent.

Selskapet kom torsdag formiddag ifølge E24 med en avklaring rundt den konvertible gjelden selskapet har, etter spekulasjoner i markedet, men det ser ikke ut til å ha bedret stemningen.