TESTET: Her blir danske Jakob Tage Ramlyng testet for korona. Han er den første dansken som har fått påvist viruset.
TESTET: Her blir danske Jakob Tage Ramlyng testet for korona. Han er den første dansken som har fått påvist viruset. Foto: Stine Ramlyng / Dansk TV2

Dansk TV 2-ansatt smittet av korona-virus

Den danske TV 2-journalisten Jakob Tage Ramlyng er den første personen i Danmark som har fått påvist korona-viruset.

Det første tilfellet av korona er nå bekreftet i Danmark, skriver danske TV 2.

Den danske journalisten Jakob Tage Ramlyng jobber i TV 2 i Danmark, og har den siste uken vært på skiferie nord i Italia sammen med familien.

– Vi er selvfølgelig dypt rystet over at vi trodde var sterkt usannsynlig nå er vår virkelighet, skriver Ramlyng på Facebook.

– Fikk sjokk

Han kom hjem til Danmark på mandag, og begynte vise symptomer onsdag formiddag. Natt til torsdag ble det bekreftet at han var smittet av korona-viruset.

– Min kone og jeg fikk sjokk da en lege fra infeksjonsmedisinsk avdeling ved Roskilde sykehus ringte meg 02.15 natt til torsdag og fortalte at jeg var den første i Danmark som var smittet av korona-viruset, skriver han videre.

Nå må han og familien forberede seg på to uker i karantene i deres hjem på Sjælland. Hans kone og sønn har testet negativt for viruset.

– Vi er ved godt mot, selv om vi er trøtt, har vondt i hodet, halsen og hoste. Det er helt uvirkelig å skulle være sperret inne i to uker, men vi prøver å gjøre det beste ut av det.

Danmark er land nummer 15 hvor det nye koronaviruset er konstatert.

Var på jobb

Direktør for Sunhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, opplyser til danske TV2 at beredskapen ble satt i gang da det ble klart at den første dansken var smittet av viruset.

– Det startet med håndteringen av pasienten og hans pårørende, som har testet negativt. Men vi går også i gang med kontaktoppsporing, det vil vi også fortsette med i dag, sier Brostrøm.

Ifølge kanalen var Ramlyng en liten tur på jobb onsdag. Men ifølge Brostrøm i det danske helsedepartementet må man være i direkte kontakt med smittede mennesker før det utgjør en videre risiko.

Følger utviklingen time for time

Under en pressekonferanse torsdag morgen sa helseminister Magnus Heunicke at myndighetene nå går i gang med det store og omfattende arbeidet det er å oppspore personer som kan ha vært i tett kontakt med mannen.

– Jeg forstår godt hvis man som danske er bekymret for at vi nå har koronavirus i Danmark. Situasjonen blir tatt meget alvorlig av alle myndigheter og vi følger den time for time, sa Heunicke.

Danske helsemyndigheter regner med at det vil dukke opp flere tilfeller i Danmark.

– Jeg vil forvente at vi ser flere tilfeller av koronavirus de kommende uker, sa Søren Brostrøm fra det danske folkehelseintsituttet.

Sprer seg i Europa

Onsdag kveld ble også det første tilfellet av korona bekreftet i Norge. En kvinne fra Tromsø fikk påvist viruset etter en reise til Kina. Kvinnen er i god form, og er nå i karantene i sitt eget hjem.

Tidligere onsdag ble det kjent at en 26 år gammel norsk student hadde fått påvist smitte i Firenze i Italia. Også han skal være i god form.

En rekke land i Europa har påvist flere tilfeller de siste dagene.

I Italia er 400 smittet og 12 døde av viruset. Italienske myndigheter har bedt om internasjonal bistand for å håndtere situasjonen, som de beskriver som ute av kontroll.