ETTERLYST: I flere sesonger var senegalesiske Babacar Sarr (29) en av de viktigste spillerne til Molde. Nå er han internasjonalt etterlyst for voldtekt.
ETTERLYST: I flere sesonger var senegalesiske Babacar Sarr (29) en av de viktigste spillerne til Molde. Nå er han internasjonalt etterlyst for voldtekt. Foto: NTB scanpix

Statsadvokaten kritiserer politiet:

Voldtektstiltale mot Babacar Sarr trekkes

Da politiet ble bedt om å etterforske en voldtektssak mot Babacar Sarr (29), endte det i enda en tiltale mot den tidligere Molde-spilleren. Nå er saken likevel henlagt fordi politiet ikke ga Sarr beskjed innen fristen.

Det kommer frem i en påtegning sendt fra statsadvokat Ingrid Vormeland Salte onsdag.

Den påståtte voldtekten skal ha funnet sted i november 2018 etter at Molde hadde slått Sandefjord på bortebane.

Sammen med flere lagkamerater dro Sarr på byen for å feire seieren. Der møtte han en yngre kvinne, får TV 2 opplyst.

Den unge kvinnen anmeldte kort tid senere Sarr for voldtekt på et hotellrom.

Omgjorde henleggelse

Politiet etterforsket saken, men henla den 24. april 2019 på bevisets stilling. Kvinnens advokat klaget imidlertid henleggelsen inn for statsadvokaten, som 17. juni samme år ba politiet om å gjenoppta etterforskningen.

Samtidig ble politiet bedt om å underrette Sarr om at henleggelsen var omgjort. Fristen er etter norsk lov på tre måneder.

FRISTILT: Fra 1. juli 2019 til 1. februar i år spilte Babacar Sarr (29) for den saudiarabiske klubben Damac FC. Nå er han klubbløs. Foto: Damac FC / Twitter
FRISTILT: Fra 1. juli 2019 til 1. februar i år spilte Babacar Sarr (29) for den saudiarabiske klubben Damac FC. Nå er han klubbløs. Foto: Damac FC / Twitter

Da saken var ferdig etterforsket, valgte statsadvokaten å ta ut tiltale mot Sarr tidligere i år. 29-åringen er allerede internasjonalt etterlyst i forbindelse med en annen voldtektssak, som tre ganger har blitt utsatt.

Forsvareren til Sarr, advokat Mette Yvonne Larsen, mente imidlertid at tiltalen ikke kunne bli stående, fordi Sarr aldri ble fortalt at henleggelsen var omgjort.

Det har statsadvokaten nå gitt henne medhold i, og saken er derfor å anse som henlagt på bevisets stilling.

– Han er veldig lettet og glad og har hele tiden visst at det ikke har vært en voldtekt. Som hans forsvarer har jeg verken blitt informert om hvilke etterforskningsskritt som har vært gjort, ei heller fått verken dokumenter eller kjennskap til noen tiltale, sier Larsen til TV 2.

Politiet: Ingen kommentar

I påtegningen retter statsadvokat Vormeland Salte kritikk mot Oslo-politiet.

«Politiet bes om å gjennomgå sine rutiner for å sikre at ordre fra overordnet påtalemyndighet følges opp innen lovpålagte frister», skriver hun.

Politiadvokat Hilde Strand sier til TV 2 at politiet vil se nærmere på kritikken fra statsadvokaten.

– Utover det har ikke politiet noen kommentar til saken nå i kveld, sier Strand onsdag.

TV 2 har ikke fått kontakt med bistandsadvokaten til kvinnen som var fornærmet i voldtektssaken.

Ble frikjent

Sarr er fra tidligere tiltalt for sovevoldtekt av en annen kvinne i Molde i mai 2017.

Han ble frikjent i Romsdal tingrett høsten 2018, men ble likevel dømt til å betale erstatning fordi retten mente det var mer sannsynlig at han hadde begått voldtekt enn at han ikke hadde det.

Påtalemyndigheten anket frifinnelsen, men ankesaken er utsatt tre ganger, to av dem fordi Sarr ikke har møtt opp i retten. Siden overgangen fra Molde i januar 2019 har 29-åringen spilt fotball i Russland og i Saudi-Arabia – land som ikke har utleveringsavtale med Norge.

I januar i år ble Sarr fristilt av sin saudiarabiske klubb. Det er ukjent hvor han befinner seg i dag.

Advokat Larsen sier til TV 2 at hun «ikke har for vane å opplyse hvor hennes klienter befinner seg».

Larsen mener at Sarr ikke er lovlig stevnet for retten, og at det er årsaken til at han ikke har møtt opp til ankesaken. Lagmannsretten har imidlertid slått fast at Sarr er lovlig stevnet.

– Den avgjørelsen blir anket til Høyesterett i disse dager, sier Larsen.

Sarr er internasjonalt etterlyst med pågripelsesbegjæring, men norske myndigheter får ham ikke utlevert. Saudiarabiske myndigheter har imidlertid opplyst Kripos at de «er innstilt på å samarbeide».

En tredje sak

En tredje voldtektsanmeldelse mot mannen er under etterforskning av Vest politidistrikt, men det er ikke tatt påtalemessig avgjørelse.

– Den saken er nå stilt i bero i påvente av å kunne utføre avhør av ham. Det har ikke vært mulig fordi han er i utlandet, har statsadvokat Ellen Cathrine Grevet sagt til Nettavisen.

Advokat Larsen bestrider imidlertid dette.

– Dette er ikke korrekt. Saken er henlagt som intet straffbart forhold. Han har forklart seg i saken tidligere, og så ingen grunn til å la seg avhøre på nytt, sier hun.