Kvinne (61) kan danke ut Giske og bli leder i Trøndelag Ap

OSLO, NORGE 20200108. Trond Giske (Ap) under NHOs årskonferanse.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Tidligere Ap-ordfører i Snåsa, Tone Våg (61)
Stortingsrepresentant Trond Giske og tidligere ordfører i Snåsa, Tone Våg, er foreslått som kandidater til ny fylkesleder i Trøndelag Ap.
Et flertall av kommunepartiene i Trøndelag Ap har foreslått Trond Giske som fylkesleder. Nå seiler en kvinne opp som lederkandidat, tidligere Snåsa-ordfører Tone Våg.

Opptelling etter at kommunepartiene har spilt inn sine kandidater til valgkomiteen viser at Giske i utgangspunktet har et klart flertall bak seg. Det er ikke bestridt av noen parter.

Valgkomiteen i Trøndelag Ap jobber likevel etter det TV 2 kjenner til videre med å lete etter en løsning, som også Giskes motstandere kan godta.

TV 2 har tidligere fortalt at de aksepterer at Giske gjør comeback , enten som medlem eller nestleder, men ikke som fylkesleder.

Ordfører i Nærøysund, Amund Hellesø, har lansert seg selv som lederkandidat, som en del av en samlende løsning, med Giske som en av to nestledere, der den andre er kvinne.

Intervju med valgkomiteen

Mandag får Hellesø muligheten til å forsvare sitt kandidatur som en samlende leder for hele Trøndelag, når han skal i intervju med valgkomiteen.

Giske har til nå ikke kommentert lederkabalen i Trøndelag Ap i det hele tatt, men får i møtet med valgkomiteen legge fram sitt syn på en løsning med ham som nestleder, eller fylkesleder.

I tillegg til Giske og Hellesø er den tidligere ordføreren i Snåsa, Tone Våg, foreslått som leder. Hun bekrefter at også hun skal i intervju med valgkomiteen om ledervervet mandag.

– Hvordan vil du prøve å overbevise valgkomiteen om at du er den beste lederkandidaten?

– Jeg har ikke tenkt å fremme mitt kandidatur her. Nå må valgkomiteen få gjøre jobben sin, sier Våg til TV 2.

– Hvordan ser du på en løsning med deg som leder og Trond Giske som nestleder?

– Jeg har ingen kommentar til Trond Giske i det hele tatt.

Håper på forsoning

Våg blir ansett som en god kandidat, enten som leder eller nestleder, sier flere kilder til TV 2, blant dem lederen i Steinkjer Ap, som har foreslått Våg som fylkesleder.

– Hun kjenner Trøndelag godt, spesielt Innherred. Hun er tidligere ordfører og tidligere leder i Norsk Sau- og Geitavlslag. Hun er godt kjent i partiet, og er en type som kan være samlende, sier lokallagslederen Lars Petter Løkken til TV 2.

– Har du tro på at det nå er mulig å få til en forsoning etter Giske-striden?

– Ja, jeg håper i grunnen at vi får til det. Jeg synes det er vanskelig selv, men på ett punkt må vi bli ferdige med personstrid og begynne å snakke om politikk igjen. Vi trenger en leder som er samlende, og har fokus på politikken for Trøndelag og for nasjonen.

Steinkjer har verken foreslått Giske eller Hellesø til valgkomiteen. De foreslår flere kvinner til styret, blant dem ordfører Berit Flåmo i Frøya kommune og Namsos-ordfører Arnhild Holstad. Holstad har gjort det klart at hun er villig til å sitte i styret sammen med Giske, men ikke hvis han blir leder.

– Vi har kikket rundt i hele Trøndelag, i fjellet, på kysten i byene og på mindre steder, og mener vi har spilt inn svært dyktige kandidater, sier Løkken.

Mål om å forene

Tilsammen 225 delegater fra 38 lokallag over hele Trøndelag skal velge ny fylkesleder på årsmøtet 20. til 22. mars.

Ifølge kilder på Giskes side har han langt flere kandidater bak seg enn de 113 kandidatene som skal til å å få flertall på årsmøtet.

På den annen side blir det pekt på at støtten til Giske trolig svekkes betydelig hvis delegatene ikke blir bundet opp til å stemme for det deres kommuneparti har gått inn for, og hvis det blir hemmelig avstemning.

Hellesø har i et intervju med TV 2 gjort det klart at han ikke har noen planer om å trekker seg.

– Jeg sitter ikke og regner på mandater. Det er det andre som gjør. Min inngang har hele tiden vært at jeg ikke kjemper for å bli leder, men for at vi skal ha fokus på politikk som gagner Trøndelag, et sterkt næringsliv, en god eldreomsorg og god samferdsel. Det er det vi må bruke tiden på, og vi må jobbe i lag, sier ordføreren i Nærøysund.

Enstemmig innstilling

Lederen i valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti, Arild Grande la ut en Facebook-post etter at komiteen hadde gjennomgått innspillene fra kommunepartiene på nytt fylkesstyre, der han gir uttrykk for at ambisjonen er å få til en enstemmig innstilling, slik at man unngår kampvotering på årsmøtet.

– Oversikten viser et stort mangfold av dyktige politikere som er klare til å stille opp for sterkere fellesskap og å bygge det nye Trøndelag Arbeiderparti. Vi tar mål av oss å fremme en enstemmig innstilling hvor vi setter sammen et vinnerlag som speiler hele fylket og som samler og forener, skriver han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook