I INDIA: Her går Donald Trump og Melania Trump om bord på Air Force One tirsdag, etter India-besøket.
I INDIA: Her går Donald Trump og Melania Trump om bord på Air Force One tirsdag, etter India-besøket. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB scanpix

Store forsvarsavtaler inngått under Trumps besøk i India

India og USA kunngjorde forsvarsavtaler verdt 3 milliarder dollar under president Donald Trumps besøk i India. Men en handelsavtale er ikke i boks.

Ifølge Trump har de to landene besluttet å trappe opp forsvarssamarbeidet.

India har dessuten besluttet å kjøpe avansert militært materiell, deriblant helikoptre, til en verdi av 3 milliarder dollar, tilsvarende 28 milliarder kroner.

– Forholdet mellom India og USA er ett av de viktigste partnerskapene i det 21. århundret. Det er derfor president Trump og jeg i dag har besluttet å trappe opp forholdet vårt til et nivå som innebærer omfattende globalt, strategisk partnerskap, sa Indias statsminister Narendra Modi på en pressekonferanse han holdt sammen med Trump etter samtalene mellom de to tirsdag.

Forverret handel

Men Trump greide ikke å få på plass en handelsavtale før han avsluttet besøket i verdens største demokrati.

Handelsforholdet mellom India og USA har forverret seg de siste årene. Trumps slagord «America first», som har som mål å redusere USAs handelsunderskudd, er på kollisjonskurs med mantraet til Modi: «Make in India».

Trump selv erklærte tirsdag at det var gjort «enorm framgang» i arbeidet med å få til en avtale, men uten at den er kommet helt i mål.

– USA må behandles rettferdig, og India forstår det, sa han.

Han la til at hvis det blir en avtale med India, så vil det først bli i slutten av året.

Trappet opp toll

Trump har i sin tid som president innført toll på indisk toll og aluminium, samt suspendert en ordning som lot enkelte indiskproduserte varer være avgiftsfrie. Tiltakene skal bidra til å minske handelsunderskuddet på 25 milliarder dollar som USA har med India.

Trump forsøker også å sikre bedre tilgang for amerikanske meieriprodukter og medisinske produkter på det indiske markedet.

Modi, som forsøker å få fart på indisk økonomi, og som sliter med et stadig større budsjettunderskudd, har svart med høyere toll på amerikanske importvarer, blant annet på mandler fra California.

(©NTB)