Korona-dødsfallene stiger

Ytterligere åtte personer har testet positivt for det nye koronaviruset i Nord-Italia, blant dem fem sykepleiere og leger, opplyser helsemyndighetene. Iranske helsemyndigheter har fredag registrert to nye dødsfall av covid-19-viruset.

Velgere med ansiktsmasker i valglokalene i Iran. 18 har fått påvist smitte av covid-19-viruset og fire av dem er døde i landet. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix
Velgere med ansiktsmasker i valglokalene i Iran. 18 har fått påvist smitte av covid-19-viruset og fire av dem er døde i landet. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix

Dermed har fire mistet livet i Iran som følge av viruset, etter at myndigheter meldte om to andre dødsfall tidligere denne uka.

Rapporten fra det iranske nyhetsbyrået Mehr kommer samtidig som valget på ny nasjonalforsamling i Iran. Til nå er det registrert 18 virustilfeller i landet, inkludert de fire avdøde.

Helsedepartementets talsmann Kiahnoush Jahanpour sier de nye tilfellene alle kan spores tilbake til byen Qom, der de to første eldre pasientene døde onsdag. Ifølge ham er de siste smittede enten personer fra Qom, eller personer som nylig har besøkt byen.

Embetskvinne Minoo Mohraz i helsedepartementet sier viruset kan ha kommet fra kinesiske arbeidere som jobber i Qom og som har reist til Kina. Et kinesisk selskap har arbeidet med å bygge et solkraftverk i byen.

Bekymring over virusspredningen førte til at myndighetene denne uken har besluttet å stenge alle skoler i Qom. Byen ligger om lag 13 mil sør for hovedstad Teheran.

Ytterligere åtte personer har testet positivt for det nye koronaviruset i Nord-Italia, blant dem fem sykepleiere og leger, opplyser helsemyndighetene.

Det totale antallet covid-19-pasienter i Italia har dermed steget til 17.

De nye smittetilfellene ble oppdaget i Lombardia-regionen, hvor landets første såkalte sekundære smittetilfeller er påvist, opplyste den regionale helsesjefen Giulio Gallera på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Den første i Nord-Italia som ble syk av lungeviruset, var en 38 år gammel italiener. Han hadde møtt noen som kom tilbake fra Kina 21. januar uten symptomer på covid-19 og er nå innlagt på sykehus i kritisk tilstand. Mannens kone og en venn har også testet positivt for viruset.

Tre pasienter på sykehuset i småbyen Codogno der han ankom med influensalignende symptomer for få dager siden, er også smittet. Det samme er fem sykepleiere og leger. Codogno ligger rundt seks mil sørøst for millionbyen Milano.

Rundt 150 mennesker er nå plassert i isolasjon i påvente av testsvar. I Codogno har myndighetene dessuten stengt skoler, offentlige bygninger, restauranter og kafeer.

I forsøket på å hindre spredning har myndighetene bedt til sammen 35.000 innbyggere i Codogno, samt nabobyene Castiglione d'Adda og Casalpusterlengo, om å holde seg hjemme for å være på den sikre siden.

(©NTB)