Kong Harald vinker fra slottsbalkongen 17. mai. Fredag fyller kongen 83 år Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kong Harald vinker fra slottsbalkongen 17. mai. Fredag fyller kongen 83 år Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

SE BILDESERIE FRA KONGENS LIV:

Kongen fyller 83 år

Fredag er det 83 år siden kong Harald ble født på Skaugum i Asker. Tross alderen holder han seg fortsatt aktiv, og snart skal kongeparet reise på sitt 50. statsbesøk.

Kong Harald fyller år fredag 21. februar.

– Feiringen skal foregå under private omstendigheter, sier Guri Ofstad Verpe, kommunikasjonssjef på Slottet, til TV 2.

Hun vil ikke dele flere detaljer om kongens bursdagsfeiring.

Kongen har lagt bak seg et tidvis tøft år. I julen tok hans tidligere svigersønn Ari Behn sitt eget liv. I nyttårstalen fortalte kong Harald at dødsfallet har preget kongefamilien sterkt.

– Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen, må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i, sa kongen i talen.

I januar ble kong Harald innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet, men det ble ikke oppdaget noen alvorlig sykdom. Han var innlagt i en uke før han ble utskrevet og var i en periode sykmeldt.

Til Midtøsten

Kongen er nå friskmeldt, og i starten av mars skal han og dronningen etter planen på sitt 50. statsbesøk. Denne gangen går turen til Jordan for å besøke kong Abdullah og dronning Rania på det som blir det første statsbesøket deres i Midtøsten.

Kongeparet skal blant annet besøke en jenteskole, Jesu døpested ved Jordan-elven, Dødehavet og den berømte oldtidsbyen Petra.

Med på turen er utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som tidligere har skrytt av hvor spreke kongeparet er.

– De er godt voksne, det er det ingen tvil om. Men jeg har ikke akkurat merket noen reduksjon i tempoet av den grunn. Dette er mitt fjerde statsbesøk med kongen og dronningen, og tre av dem har vært til land langt bort. Først til Argentina og Kina i fjor, og nå hit, sa Søreide under statsbesøket til Chile i mars.

– Hemmeligheten er å sove godt om natten, svarte kongen.

Flere turer

Det siste året har kongeparet også vært på fylkestur til Hordaland, hvor de besøkte kommunene Jondal, Odda, Granvin, Ulvik og Askøy.

I august feiret de konfirmasjonen til barnebarnet, arveprinsesse Ingrid Alexandra.

SKAUGUM: Kong Harald ble født på Skaugum. Her med sine to søstre, prinsesse Ragnhild (t.v.) og prinsesse Astrid med prins Harald, omtrent seks måneder gammel.
SKAUGUM: Kong Harald ble født på Skaugum. Her med sine to søstre, prinsesse Ragnhild (t.v.) og prinsesse Astrid med prins Harald, omtrent seks måneder gammel. Foto: NTB Scanpix
TRANDUM: Prins Harald avslutter sin 16 måneders utdannelse i kavaleriet på Trandum. Her sammen med noen av sine nærmeste befal og kamerater. Fra venstre i første rekke: Løytnant Svend Foyn, rittmester Johan Jansen, prins Harald og løytnant Kjell Østli.
TRANDUM: Prins Harald avslutter sin 16 måneders utdannelse i kavaleriet på Trandum. Her sammen med noen av sine nærmeste befal og kamerater. Fra venstre i første rekke: Løytnant Svend Foyn, rittmester Johan Jansen, prins Harald og løytnant Kjell Østli. Foto: NTB Scanpix
FORLOVELSE: Kronprins Harald og Sonja Haraldsen forlovet seg i 1968. Her på en pressekonferanse i Dronningparken etter forlovelsen. Foto: NTB Scanpix
FORLOVELSE: Kronprins Harald og Sonja Haraldsen forlovet seg i 1968. Her på en pressekonferanse i Dronningparken etter forlovelsen. Foto: NTB Scanpix
17. MAI: Tradisjonen tro vinker den kongelige familie til barnetoget fra Slottsbalkongen. Kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise sammen med kongen og dronningen.
17. MAI: Tradisjonen tro vinker den kongelige familie til barnetoget fra Slottsbalkongen. Kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise sammen med kongen og dronningen. Foto: Lise Åserud
INTERESSE FOR IDRETT: Kongen har en stor lidenskap for seiling. Han har representert Norge i De olympiske leker tre ganger, og deltatt i regattaer og mesterskap.
INTERESSE FOR IDRETT: Kongen har en stor lidenskap for seiling. Han har representert Norge i De olympiske leker tre ganger, og deltatt i regattaer og mesterskap. Foto: Ole Berg-Rusten
GLAD I SKI: Kong Harald har fast plass under vintermesterskap. Her under VM i Seefeld i 2019, sammen med Ingvild Flugstad Østberg, dronning Sonja og Therese Johaug etter 10 km for kvinner. Therese Johaug vant, og Østberg kom på tredje plass.
GLAD I SKI: Kong Harald har fast plass under vintermesterskap. Her under VM i Seefeld i 2019, sammen med Ingvild Flugstad Østberg, dronning Sonja og Therese Johaug etter 10 km for kvinner. Therese Johaug vant, og Østberg kom på tredje plass. Foto: Tore Meek
STATSBESØK: Kongeparet har vært på 49 statsbesøk. I mars skal de besøke Jordan som blir nummer 50. Her blir kongeparet tatt imot av kinesiske blomsterbarn etter ankomst i Shanghai i Kina.
STATSBESØK: Kongeparet har vært på 49 statsbesøk. I mars skal de besøke Jordan som blir nummer 50. Her blir kongeparet tatt imot av kinesiske blomsterbarn etter ankomst i Shanghai i Kina. Foto: Heiko Junge
STORTINGSMIDDAG: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Astrid ankommer den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet.
STORTINGSMIDDAG: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Astrid ankommer den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet. Foto: Heiko Junge
BARNEBARN: Kongeparet har fem barnebarn. Her avbildet i anledning kongeparets 25-årsjubileum.
BARNEBARN: Kongeparet har fem barnebarn. Her avbildet i anledning kongeparets 25-årsjubileum. Foto: Lise Åserud
NYTTÅRSTALE: Tradisjonen tro holder kong Harald sin nyttårstale. Han fikk mye ros for sin tale i 2019, da familien mistet Ari Behn, far til Märtha Louises barn.
NYTTÅRSTALE: Tradisjonen tro holder kong Harald sin nyttårstale. Han fikk mye ros for sin tale i 2019, da familien mistet Ari Behn, far til Märtha Louises barn. Foto: Terje Bendiksby

– Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor, sa en rørt konge i sin tale.

Selv om kongen begynner å nærme seg midten av 80-årene, har han ingen planer om å abdisere. I et intervju med Dagens Næringsliv i fjor gjentok han tidligere forsikringer om at han aldri kommer til å forlate tronen så lenge han lever.

– Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sa han.

(NTB/TV 2)