BRANN: Dombås Kirke er en korkkirke fra 1939. Politiet melder om at det ser bedre ut nå, men at det fortsatt er røyk fra kirketaket.
BRANN: Dombås Kirke er en korkkirke fra 1939. Politiet melder om at det ser bedre ut nå, men at det fortsatt er røyk fra kirketaket. Foto: Politiet i Innlandet

Kraftig brann i Dombås kirke

Det var åpne flammer i og utenpå Dombås kirke, og brannvesenet slet lenge med å få kontroll etter at det brøt ut brann tidlig torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til torsdag gikk en automatisk brannalarm ved Dombås kirke. Innlandet politidistrikt fikk inn melding om brannen klokken 03.39.

Ifølge politiet startet brannen ved hovedinngangen, men om den startet på utsiden eller innsiden er uklart.

Klokken 07.15 holder brannvesenet fortsatt på med etterslukking, og vil ifølge politiets operasjonsleder holde på en stund til.

– Det er store innvendige skader på kirken, sier operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder til TV 2 da.

Flammer fra taket

– Brannvesen vil holde på en stund. Dette er en gammel kirke, og mange hulrom skaper utfordringer i slukningsarbeidet, fortsetter han.

Dombås kirke er en korskirke i mur fra 1939.

Rundt 4.20 opplyste politidistriktet at det kom mye røyk fra spiret, og at det var mye vind på stedet. Like før klokken 5 hadde brannen spredt seg til utsiden av kirken, og i timene etter kunne en fortsatt se røyk komme fra taket.

– Nå er det flammer fra takkonstruksjonen, der taket går over til spiret. Det er en skikkelig brann og veldig kraftig vind fra vest, uttalte operasjonslederen til NTB tidligere i natt.

Krisestab satt

Ordfører Astrid Skomakerstuen Ruste i Dovre kommune ble varslet, og det er satt krisestab i kommunen. Det vurderes fortløpende om husene i nærheten av kirken skal evakueres.

– Vi vurderer evakuering av de nærmeste husene, fordi det kan bli gnist fra kirken. Det er sterk vind, sier von Obstfelder.

– Dette er helt tragisk. Kirken er et viktig samlingspunkt og et historisk bygg, sier ordfører Skomakerstuen Ruste til NTB.

– Vi jobber med å samle krisestab og få oversikt over situasjonen, sier hun videre.

Store tap

– Dette er så trist. Det er vanskelig å finne ord for å beskrive slike ting, sier rådsleder Guri Ruste i Dovre kyrkjelege råd til TV 2.

Hun forteller at brannen har skapt stor sorg hos dem.

– Vi har lidd et stort tap, sier hun.

I februar i fjor fikk kirka nytt orgel. Dette frykter Ruste at nå er gått tapt.

– Vi har ikke full oversikt, men jeg er stygt redd for at det også er borte, sier hun.

Uviss årsak

Det er ifølge operasjonslederen for tidlig å si noe om årsaken. Hovedinngangen på kirken var låst da nødetatene ankom, og brannvesen måtte bryte seg inn i lokalet.

– Vi etterforsker samtidig som vi slukker. Brannen har sannsynligvis startet innvendig, opplyser han.