Trond Giske (Ap) under NHOs årskonferanse. Nå kan han gå helt til topps i fylkespartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Trond Giske (Ap) under NHOs årskonferanse. Nå kan han gå helt til topps i fylkespartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kamp i kulissene for Giske som Ap-leder i Trøndelag

Trond Giske (53) har gode sjanser til å bli fylkesleder hvis han selv velger å stå løpet ut, men prisen er at Aps største fylkesparti blir splittet, ifølge sentrale politikere i Trøndelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå er det opp til ham selv hvor mye bråk han orker, sier en av Giskes støttespillere.

De jobber nå i det stille for å få flest mulig lokallag i Trøndelag Ap til å sende inn forslag til valgkomiteen om at Giske må bli ny fylkesleder.

Giskes allierte er sikre på at det vil komme flest innspill om ham som leder, men spørsmålet er om motstanden blir så stor at han nøyer seg med å bli nestleder når det nye styret velges på årsmøtet til Trøndelag Ap 20. til 22. mars.

TV 2 har snakket med en rekke sentrale kilder som jobber for fullt for å samle støtte til Giske, slik at den andre aktuelle lederkandidaten, Amund Hellesø trekker seg før valgkomiteen legger fram sin innstilling 16. mars.

Negativ til samlende løsning

Forslaget om en samlende løsning med Giske som èn av to nestledere i Trøndelag Ap, og ordfører Amund Hellesø (43) som ny fylkesleder faller ikke i god jord hos Giske, ifølge kilder.

– Trond er ikke fornøyd med den løsningen som er lansert fra Hellesøs leir, sier en av dem.

– Han kan leve med å bli valgt til nestleder, men vil ikke være fornøyd, sier en annen kilde på Giskes side.

Men etter det TV 2 forstår vil Giske likevel akseptere å bli nestleder dersom partiet ønsker det.

På Giskes side uttrykker flere stor overraskelse for at Giskes kritikere driver en offensiv og åpen kamp for å unngå at Giske blir fylkesleder, og for at det i stedet blir en samlende løsning.

– Rett fram type

Mens Giskes støttespiller jobber i det stille, står flere åpent fram og går inn for at ordfører Amund Hellesø blir ny fylkesleder.

– Jeg tror det er lurt å ha Amund som leder. Han er samlende for hele fylket. Han er rett fram type, som sier det han mener, sier ordfører Stian Brekkvassmo i Namskogan.

Partilaget legger vekt på at Hellesø har bakgrunn fra næringsvirksomhet i Norges største havbrukskommune, Nærøysund, og på hans personlige egenskaper.

– Du vet hvor du har ham. Han er en person du kan stole på, uten noen skjult agenda eller motiv, og det er en viktig egenskap, sier Brekkvassmo.

Han sier har tro på at partimedlemmer også på Giskes side nå ønsker fokus på politikk og ikke personstrid.

– Jeg tror ikke ingen er interessert i en situasjon som splitter partiet. De er like interessert som andre i å finne en samlende løsning, sier Brekkvassmo.

Hellesø bekreftet for TV 2 tirsdag at han håper han å kunne være kandidat til ledervervet, som en del av en samlende løsning.

– Jeg har bare fått bare positive tilbakemeldinger etter at jeg har sagt at jeg kan være en aktuell kandidat, og så er det sånn at valgkomiteen nå skal jobbe med dette. Så får vi se hvor mange kommuneparti det er som ønsker å spille inn mitt navn, og da får valgkomiteen vurdere hvordan de skal sette sammen det beste laget, uttalte Hellesø til TV 2.

Foreslår begge

Flere kommuneparti har spilt inn både Giske og Hellesø som kandidater til fylkesstyret.

– Mitt kommuneparti har spilt inn begge navn som aktuelle lederkandidater. Vi avventer nå innstillingen fra valgkomitten, sier varaordfører Are Hilstad i Orkland kommune.

Også Grong Arbeiderparti har spilt inn begge navn, men de går inn for at Hellesø er den som blir fylkesleder.

– Det hadde vært veldig bra. Han er en dyktig, omgjengelig og samlende politiker, god til å bygge bro mellom by og land, sier leder Grong Ap, Linda Renate Linmo til TV 2.

– Hva er det som gjør at han er den beste lederkandidaten?

– Når du er omgjengelig så evner du å se alle, og ikke skape konflikter. Han er rett kandidat til å bli leder. Det er vi enige om i Grong,

– Hvorfor foreslår lokallaget også Giske som medlem av fylkesstyret?

– Fordi han er flink til å bygge organisasjonen, sier Linmo.

Beina plantet på jorda

Hellesø får også støtte fra ordførerkollega Vibeke Stjern (47), som har sittet ved makten i Åfjord kommune på Fosen i over 12 år.

– At Amund kan bli en smalene leder, det tror jeg absolutt. Han har begge beina plantet på jorda, og bruker alltid et språk folk forstår, det er en styrke han har, sier Stjern til TV 2.

– Han har en fin måte å se ting på, og han er veldig overordnet. Han kjører ikke gjennom en sak som gagner seg selv. Han er veldig dyktig på det.

Kommunepartiene har frist på å komme med innspill 19. februar. Valgkomiteen kommer sammen til et møte kommende mandag, og da blir det klart hvem som har klart å samle størst støtte.