SKYGGES?: Denne illustrasjonen viser hvordan den russiske satellitten har synkronisert seg opp mot banen til den amerikanske satellitten.
SKYGGES?: Denne illustrasjonen viser hvordan den russiske satellitten har synkronisert seg opp mot banen til den amerikanske satellitten. Foto: Michael Thompson / Twitter / @M_R_Thomp

Russisk satellitt «skygger» amerikansk spionsatellitt: – Uvanlig og forstyrrende

– Dette kan skape en farlig situasjon i verdensrommet, sier amerikansk general.

En amerikansk spionsatellitt verdt flere milliarder dollar har de siste ukene blitt skygget av en mystisk, russisk satellitt kalt Cosmos 2542.

Satellitten ble skutt opp i bane i november i fjor, og startet umiddelbart å manøvrere i retning den amerikanske KH-11-satellitten, som har fått navnet USA 245. Det sier John Raymond, en av toppgeneralene i den amerikanske romstyrken.

– Vi ser på denne oppførselen som uvanlig og forstyrrende, sier han til magasinet Time.

Amerikanerne har uttrykt bekymring overfor Moskva gjennom diplomatiske kanaler.

– Dette har potensiale til å skape en farlige situasjon i verdensrommet, sier Raymond.

Ny konfliktarena?

Ifølge magasinet markerer den konfrontasjonen første gang i historien at det amerikanske militæret offentlig har identifisert en trussel mot en spesifikk amerikansk satellitt. Flere frykter nå at verdensrommet kan bli en ny arena for utilsiktet opptrapping av konflikt mellom de to landene.

Allerede i 2018 ytret Donald Trump et ønske om en romstyrke, og i desember i fjor fikk han viljen sin. Romstyrken kom i tillegg til de allerede eksisterende forsvarsgrenene hæren, sjøforsvaret, luftforsvaret, kystvakten og marinen.

Avgjørelsen om å innføre et romforsvar ble kritisert fra flere hold den gang, men Pentagon, Det hvite hus og støttespillere i Kongressen mener situasjonen som nå utspiller seg flere hundre kilometer over hodene våre viser hvorfor romstyrken er nødvendig.

Det Hvite hus ber om 15 milliarder dollar – rundt 140 milliarder norske kroner – til romstyrken i det kommende budsjettet.

Det er foreløpig uvisst nøyaktig hvordan romstyrken vil bli utformet, men Raymond påpeker at andre nasjoner som Russland og Kina blir stadig mer sofistikerte. De har bygget seg opp et arsenal av lasere, anti-satellitt-våpen og svært moderne romskip som kan svekke USA på flere punkter i verdensrommet.

Delte seg i to

Russlands amerikanske ambassade har ikke besvart Times henvendelser for en kommentar om de truende manøvrene til landets satellitter. Kremlin har dog tidligere uttalt at de ikke er våpen, men kun «inspeksjons-romskip» som er del av et eksperiment.

USAs militæranalytikere la først merke til at det var noe rart med den russiske satellitten kun to uker etter at den ble skutt opp i bane i slutten av november.

Da delte plutselig Cosmos 2542 seg i to.

Den første mistanken var at en mindre satellitt hadde blitt lagret inne i den større satellitten. Det ble senere bekreftet da russiske myndigheter bekreftet manøveren overfor nyhetsbyrået TASS.

Innen midten av januar begynte satellitten, som da hadde delt seg i to, å nærme seg den amerikanske spionsatellitten USA 245.

Sammenlignes med Hubble-teleskopet

USA 245 er en del av en operasjon med kodenavn Keyholde/CRYSTAL, som styres av National Reconnaissance Office (NRO). NRO er et etterretningsbyrå stasjonert i Chantilly, Virginia.

NRO selv vil ikke kommentere satellitten, men eksperter sammenligner ofte satellittens evner med Hubble-teleskopet. Men i stedet for å ta bilder av objekter flere millioner lysår unna, rettes i stedet USA 245s sensorer og kameraer mot hemmelige militærbaser hos andre land.

Ifølge Time var det sannsynligvis nettopp den satellitten som hadde tatt «spionbildet» Donald Trump delte på Twitter tilbake i januar, som skal ha vist den iranske rombasen Imam Khomeini Space Center. Det bildet var så detaljert at man kunne lese tekst skrevet på basen.

«Helvetes mange omstendigheter»

Det var Michael Thompson, en romfartsingeniør som sporer satellitter, som først begynte å spekulere i den mistenkelige aktiviteten til den russiske satellitten 30. januar. Da hadde den begynt å synkronisere med den amerikanske satellitten, og var på det tidspunktet til enhver tid mellom 150 og 300 kilometer unna.

I slutten av januar lå de to satellittene mellom 150 og 300 kilometer unna hverandre. Foto: Michael Thompson / Twitter / @M_R_Thomp
I slutten av januar lå de to satellittene mellom 150 og 300 kilometer unna hverandre. Foto: Michael Thompson / Twitter / @M_R_Thomp

– Banen er faktisk ganske smart designet, ettersom Cosmos 2542 kan observere en side av KH-11 når begge satellittene kommer inn i solen, og migrerer over til den andre siden når solen går ned, skriver han på Twitter.

Thompson understreker dog at dette kun er omstendelige bevis, men:

– Det er helvetes mange omstendigheter som får det til å se ut som en kjent russisk inspeksjonssatellitt akkurat nå inspiserer en amerikansk spionsatellitt, sier han.

Kan se hvor satellitten peker

Brian Weeden er tidligere offiser i de amerikanske luftstyrkene og ekspert på romsikkerhet ved Secure World Foundation. Han mener posisjoneringen til den russiske satellitten gjør at den kan se hvilken retning den amerikanske satellitten peker – og dermed finne ut hva den forsøker å ta bilde av, sier han til Time.

Den kan også potensielt lytte etter satellittens radiosignaler for å finne ut hvordan den kommuniserer, og i verste fall forsøke å finne hva som kommuniseres.

General John Raymond i de amerikanske romstyrken mener at det å manøvrere tett opptil deres satellitt er svært likt manøveren som gjøres når man forbereder et angrep der man enten ønsker å skade, stoppe eller ødelegge den.

– Det er tydelig at Russland utvikler muligheter i verdensrommet til å utnytte vår avhengighet til rombaserte systemer, som er nært knyttet opp til vår måte å leve på, sier Raymond.