siktet for å ha drept Thea (31):

– Klarer ikke å svare på spørsmål fra psykiater

DRAPSSIKTET: 45-åringen har ikke gitt sin forklaring til politiet.
DRAPSSIKTET: 45-åringen har ikke gitt sin forklaring til politiet. Foto: Scanpix/Politiet
Politiet forsøker å gjennomføre en psykiatrisk vurdering av 45-åringen som er siktet for å ha drept Thea H. Braavold (31). Ifølge hans forsvarer lar det seg ikke gjøre.

45-åringen sitter nå på isolasjon. Han er siktet for å ha drept sin kjæreste, Thea H. Braavold, i hennes leilighet den 2. februar.

Politiet har forsøkt å få hans forklaring siden han ble pågrepet. Det har foreløpig ikke latt seg gjøre. Hans forsvarer, Jonny Sveen, sier at han ikke har vært helsemessig i stand til det.

Nå sier forsvareren at politiet har forsøkt å få en psykiatrisk vurdering av 45-åringen. Dette har ikke mannen vært i stand til å bidra til.

Ikke motvillig

Forsvarer Sveen sier at hans klient ikke klarer å svare på spørsmål fra den oppnevnte sakkyndige. Han hevder også at den drapssiktede 45-åringen ikke motsetter seg en psykiatrisk vurdering.

– Det handler ikke om motvilje, det handler om at han ikke er i stand til det, sier Sveen.

Videre sier forsvareren at isolasjon ikke har bidratt positivt til 45-åringens psykiske helse.

– Han blir i alle fall ikke bedre, sier han.

Venter en psykiatrisk rapport

Politiadvokat og påtaleansvarlig i saken, An Eline Rimstad Johansen, bekrefter at de har oppnevnt en sakkyndig i saken.

– Vedkommende skal levere en såkalt prejudisiell vurdering. Det arbeidet er foreløpig ikke ferdigstilt, sier Rimstad Johansen til TV 2.

Utfallet av den prejudisielle vurderingen vil avgjøre hvorvidt den sakkyndige anbefaler en full rettslig observasjon.

Rimstad Johansen opplyser at observasjonen pågår fremdeles, og at psykiateren selv vurderer hvor mange samtaler det er nødvendig å ha med den siktede.

– Den sakkyndige gjennomfører de samtalene vedkommende mener er nødvendig i denne sammenhengen, sier hun. Rapporten skal ferdigstilles så fort som mulig.

Politiadvokaten vil ikke kommentere hvorvidt 45-åringen mottar behandling i fengselet, og viser til at informasjonen er taushetsbelagt. Det er i hovedsak helsevesenet som ivaretar de helsemessige behovene til personer i varetekt, og den vanlige taushetsplikten helsevesenet har, gjelder også da.

Hun vil heller ikke kommentere om isolasjon har en negativ effekt på 45-åringen.

– Kontakten mellom oss og siktede går via forsvarer, det er han vi hovedsaklig forholder oss til, sier Rimstad Johansen.

Avhørt flere nye vitner

Politiet har fredag avhørt nye vitner i saken. De har fremdeles et håp om å få gjennomført et avhør av den siktede mannen, men det er vanskelig å vite når det eventuelt skal skje.

Politiadvokat Rimstad Johansen sier de har gjort mange beslag i saken, men at politiet foreløpig ikke vil kommentere om de har kontroll på drapsvåpen.

Videre forteller hun at de ikke har noen indikasjoner på at det var noen vitner til selve drapshandlingen.

– Vi har avhørt tre personer som meldte inn saken til nødetatene. Vi utelukker ikke at noen var i leiligheten da det skjedde, men det er ingenting som tyder på det, sier Rimstad Johansen.

Ble kjørt hjem kvelden før drapet

Torsdag ble det kjent at politiet var i kontakt med den drapssiktede 45-åringen kun timer før han skal ha drept Thea H. Braavold.

Natten før drapet møtte politiet 45-åringen på en bensinstasjon i Larvik. Det ble da tatt beslag i to kniver og mobiltelefoner som mannen hadde på seg, men han ble ikke oppfattet som utagerende. Politibetjentene var i kontakt med vakthavende jurist som ikke fant grunnlag for å anholde ham.

Han ble kjørt til Sandefjord, og satt av kun noen kvartaler fra leiligheten der han senere skal ha drept sin kjæreste.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook