Den franske presidenten Emmanuel Macron sammen med sin talsmann Benjamin Griveaux.
Den franske presidenten Emmanuel Macron sammen med sin talsmann Benjamin Griveaux. Foto: Etienne Laurent/AFP/NTB scanpix

Macron-talsmann trekker seg fra valgkamp etter sexvideo

Benjamin Griveaux var presidentens kandidat til ordførervervet i Paris.

Talsmann for den franske regjeringen, Benjamin Grivaeux, sier ifølge AFP at han trekker seg som kandidat til vervet som ordfører i Paris.

Lokalvalget avholdes i mars, men kandidaten Griveaux kunngjorde fredag at han trekker seg fra hele kampen.

Årsaken er en sexvideo som sirkulerer på sosiale medier, sier Griveaux til nyhetsbyrået.

– Et råttent angrep

Onsdag morgen publiserte et nettsted en video og meldinger som den tidligere talsmannen for regjeringen skal ha sendt til en kvinne.

Griveaux sier til AFP at han ikke vil utsette sin familie for påkjenningen. Han sier at han har blitt utsatt for et råttent angrep som berører hans privatliv.

– Familien min fortjener ikke dette. Ingen burde noen gang bli utsatt for et slik fornærmelse. I over et år har min familie og jeg vært utsatt for ærekrenkende utsagn, løgner, rykter, anonyme angrep og avsløringer av stjålne private samtaler, sier Benjamin Griveaux.

Springbrett

Ordførervervet regnes som et springbrett til en videre karriere for franske politikere. Blant annet hadde Jacques Chirac en fortid som ordfører i Paris før han ble landets president.

Når Griveaux trekker seg, har ikke Macrons parti lenger noen ordførerkandidat i den franske hovedstaden.

En russisk performanceartist, Pyotr Pavlensky, har nå tatt på seg skylden for å ha spredd videoen. Pavlensky, som selv er kjent for makabre og politisk rettede ytringer, har fortalt avisen Liberation at han fikk videoen fra en anonym kilde som skal ha hatt et forhold til Griveaux. Hensikten med å spre videoen på nettet var å vise det han beskriver som hykleri ved Griveauxs liv og lære.

– Han er en som alltid spiller på familieverdier, en som sier han vil bli familienes ordfører og som alltid viser til sin kone og sine barn. Men så gjør han det motsatte, sier Pavlensky til avisen.

Ordførerkandidaten som trakk seg, får støtte av flere politikere, også hovedrivalen Anne Hidalgo.

– Vi er ikke i USA! sier Sebastien Chenu i Rassemblement national. Han sier til kringkasteren BFM TV at det burde være vanntette skott mellom privat og offentlig liv.

(TV 2/NTB)