USIKKERHET: Ifølge Verdens Helseorganisasjon, som tirsdag ga viruset navnet covid-19, er det usikkert når epidemien er over.
USIKKERHET: Ifølge Verdens Helseorganisasjon, som tirsdag ga viruset navnet covid-19, er det usikkert når epidemien er over. Foto: Str

Kraftig økning av smittede og døde – toppolitiker får fyken

Helsemyndighetene i Hubei i Kina rapporterer om en kraftig økning i antall døde. Kinesiske myndigheter bytter samtidig ut en av provinsens ledende politikere.

Natt til torsdag økte antallet døde som følge av koronaviruset covid-19 kraftig. Det siste døgnet er det registret 242 døde og 14.840 nye smittetilfeller i den sterkt rammede Hubei-provinsen.

Smitteøkningen er nesten ti ganger høyere enn økningen som ble meldt dagen før, men påvirkes av at kinesiske myndigheter har innført en ny måte å registrere smittetilfeller på.

Fredag morgen norsk tid har dødstallet økt til 254, og antall smittetilfeller i Hubei-provinsen har økt til 15.152.

Ny definisjon

Ifølge CNN bruker myndighetene nå en bredere definisjon på hva som er et bekreftet smittetilfelle, og inkluderer nå personer som har viruslignende symptomer, og ikke bare de som har testet positivt for viruset.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ga tirsdag det nye coronaviruset navnet covid-19. Organisasjonen tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan først ha blitt overført til en annen dyreart, før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan i Hubei.

Fjernet topp-politiker

Nå blir en av toppolitikerne i provinsen, kommunistpartiets partisekretær Jiang Chaoliang, fjernet fra sin stilling, og erstattet med Shainghai-borgermester Ying Yong.

SPARKEN: Topp-politikeren Jiang Chaoliang er blitt fjernet fra sin leder-rolle i Hubei-provinsen.
SPARKEN: Topp-politikeren Jiang Chaoliang er blitt fjernet fra sin leder-rolle i Hubei-provinsen. Foto: Johannes Eisele

Han er en nær alliert av landets president Xi Jinping, ifølge South China Morning Post.

Tidligere i uken fikk to personer som jobbet høyt i provinsens helsemyndigheter også sparken, melder nyhetsbyrået Reuters.

Hardt rammet provins

Så langt er 1357 personer døde av viruset. 1310 av dødsfallene har skjedd i den hardt rammede Hubei-provinsen, skriver CNN.

1437 av de totalt 48.206 smittede pasientene i Hubei-provinsen er i kritisk tilstand. Samtidig har over 3400 pasienter i regionen blitt friske etter virussmitte, ifølge kinesiske myndigheter.

Kina har plassert om lag 56 millioner mennesker i det som kan omtales som en karantene i Hubei og delstatshovedstaden Wuhan. I tillegg er det innført reiserestriksjoner for millioner av mennesker i andre byer for å hindre spredningen av viruset.