FENGSLET: Karomatullo Dzhaborov avbildet under en fengslingshøring 10. februar.
FENGSLET: Karomatullo Dzhaborov avbildet under en fengslingshøring 10. februar. Foto: TASS

Russisk hooligan skapte koronapanikk på tog – risikerer fem år i fengsel

En koronavirus-spøk på undergrunnsbanen i Moskva kan koste en tadsjikisk mann flere år i fengsel.

Tadsjikiske Karomatullo Dzhaborov risikerer opp mot fem år i fengsel etter han imiterte symptomer på koronaviruset i Moskva tidligere i februar.

En video av hendelsen viser Dzhaborov ikledd en ansiktsmaske som kollapser og later som han får et anfall mens flere andre passasjerer sitter rundt ham.

Flere venner av ham roper deretter til andre passasjerer at han har koronaviruset, hvilket fører til at flere personer får panikk og løper vekk fra ham.

Hooliganisme

Hendelsen fant sted 2. februar, og videoen av det hele ble publisert på diverse kontoer kalt kara.prank på flere sosiale medier.

En liten uke senere, 8. februar, ble Dzhaborov arrestert for spøken. Han er mistenkt for hooliganisme, hvilket har en strafferamme på fem år i fengsel i Russland. Han er varetektsfengslet fram til 8. mars, og risikerer også å måtte betale en bot på opptil 70.000 kroner.

To av hans medsammensvorne har også blitt identifisert og blitt beordret om å ikke forlate Moskva, samt fått beslaglagt sine mobiler og PCer.

Dzhaborov er ikke den eneste som har funnet på slike sprell i forbindelse med utbruddet av koronaviruset. En Youtube-stjerne fikk et WestJet-fly til å nødlande da han lot som han hadde viruset, mens to andre spøkefugler i New York kledde seg i slutten av januar ut i beskyttelsesdrakter, tok med seg en stor beholder med Kool-Aid på metroen i storbyen og «sølte» deretter alt ut på gulvet – før de hevdet at det var koronaviruset i flytende form, skriver Insider.

– Ville skape oppmerksomhet

Dzhaborovs forsvarer Alexei Popov hevder videoen ble iscenesatt for å skape større oppmerksomhet rundt koronaviruset.

– Denne videoen må ikke ses som separat fra hans andre videoer. De laget flere videoer i butikker der de spurte andre om viruset, og de laget videoer fra flere apotek der ansiktsmasker ble solgt til høye priser, sier Popov.

– De ønsket å rette fokuset til myndighetene mot problemet. Det er intet bevis for noe kriminelt her, fortsetter han.

Russland har innført rekke tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset. Landet deler en grense på totalt 4200 kilometer med Kina, der viruset hadde sitt utspring. Store deler av den grensen er nå stengt, med unntak av noen få strengt kontrollerte punkter.

To personer i Russland har hittil fått påvist viruset. Begge er kinesiske statsborgere.