Meteorologisk institutt har søndag ettermiddag sendt ut varsel om ekstremt høy vannstand, altså rødt nivå, for Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad og Agder.

Ekstremværet har fått navnet Elsa.

Flere steder kan vannet stige rekordhøyt.

– Dette har vi egentlig bare ventet på. Det har vært varslet i flere dager allerede at det kunne komme røde farevarsler, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter i Storm til TV 2.

Høyeste vannstand på 100 år

Meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo sier at dersom prognosene slår til, kan vi de neste dagene få den høyeste vannstanden som er målt i Bergen på over 100 år.

– Floen som er meldt nå er ekstrem. Det kan bli 80 centimeter over tidevannstabelen. Og slår prognosene til blir dette den høyeste vannstanden som er målt i Bergen siden målingene startet i 1916, sier Hansen.

I 1990 ble vannstanden målt 2,40 meter flo i Bergen. Men floen som er ventet nå kan fort vippe den rekorden av pinnen.

– Slår prognosene til vil Bryggen i Bergen stå godt under vann, sier Hansen.

– Bør næringsdrivende ved Bryggen være bekymret?

– Ja, det bør de, svarer meteorologen.

Lavtrykk

Værsituasjonen i Sør-Norge søndag er også preget av et lavtrykk, og det er blant annet mye regn på Vestlandet og mye vind i hele Sør-Norge.

– Det er det samme lavtrykket som nå ligger over Storbritannia og som har fått navnet Ciara, og som gir oss vær i Norge i dag, som vil forårsake høye vannstander mandag og tirsdag, sier Krogsæter.

Det er mandag ettermiddag og tirsdag det er ventet at vannstanden vil nå sin topp. Vannet kan bli opptil 100 centimeter høyere enn normalt.

Vind og fullmåne

Det vil være høy vannstand langs kysten i hele landet disse dagene, men noen steder utmerker seg.

I Agder vil det særlig gjelde strekningen Langesund til tettstedet Åna-Sira.

På Vestlandet gjelder det fra Åna-Sira til Stad.

I Møre og Romsdal er det særlig Stad til Frøya som vil få høye vannstander.

– Det er kombinasjonen av kraftig lavtrykk, mye vann mot kysten, samt fullmåne, som gjør at vannet er på sitt høyeste, som gjør at dette blir ekstremt, sier Krogsæter.