OLJESTOPP: AUF-leder i Trondheim, Gjermund Gorset håper AP nasjonalt følger vedtaket om å stoppe med norsk oljeproduksjon innen 2050.
OLJESTOPP: AUF-leder i Trondheim, Gjermund Gorset håper AP nasjonalt følger vedtaket om å stoppe med norsk oljeproduksjon innen 2050. Foto: Elin Sørsdahl

AUF i Trondheim vant fram – vil ha oljestopp før 2050

TRONDHEIM (TV 2): AUF fikk flertall for å fase ut oljeindustrien innen 2050 på årsmøtet i Trondheim Ap. Men Aps miljøpolitiske talsperson avviser at det vil bli aktuelt å gå inn for dette nasjonalt.

– En massiv seier i Arbeiderpartiet, sier AUF-leder i Trondheim, Gjermund Gorset(19).

Gorset pekte på at AUFs forslag er radikale i Arbeiderpartiet.

I Ap er det steile fronter mellom deler av fagbevegelsen og de mest ytterliggående klima-forkjempere om dette spørsmålet. Trondheim Ap er et av de største lokallagene i partiet.

AUF hadde en stor delegasjon på årsmøtet, etter omstridt rekruttering av nye medlemmer. Medlemmer er vervet med medlemskap til sterkt redusert pris.

Likevel holdt det ikke til flertall for AUFs opprinnelige forslag om å kutte ut norsk oljeproduksjon innen 2030. Ungdomsorganisasjonen hadde ikke rent flertall på årsmøtet.

– Må bli tydeligere

– Vi står foran et vanskelig valg og må kutte halvparten av utslippene i verden innen ti år. Vi har ikke lenger enn til 2030 og nå er tida inne for å avvikle norsk oljeproduksjon. Arbeiderpartiet må bli tydeligere, argumenterte AUF-lederen i debatten.

Han viste til at Norge har fantastiske muligheter til å skape nye arbeidsplasser, til erstatning for oljesektoren,

– Noen kan si at dette forslaget er naivt, men jeg vil si at det er naivt å fortsette å bore etter olje, sier Gorset.

Han håper Arbeiderpartiet ved landsmøtet gjør det samme vedtaket. Det ble også flertall for å la være å tildele nye oljekonsesjoner og å skrote den såkalte leterefusjons-ordningen.

Får ikke støtte nasjonalt

Espen Barth Eide, energi- og miljøpolitisk talsperson i partiet, sier at sluttdatoen ikke er noe Arbeiderpartiet sentralt stiller seg bak.

– Vi mener at sluttdato er en dårlig idé. Vi mener at vi skal utvikle industrien videre på skuldrene til dagens næring, da trenger vi heller en startdato for de nye næringene enn en sluttdato, sier Eide til NTB.

Advarte

– Ap risikerer massiv velgerflukt ved å fase ut oljesektoren innen ti år, advarte motstander av forslaget, Helge Rushfeldt, nestleder i Trondheim Arbeidersamfund.

Han advarte at AP ikke kom til å vinne stortingsvalget med en slik strategi, Forslaget om å slutte med norsk oljeproduksjon i 2050 ble vedtatt med 39 mot 35 stemmer.

Etter avstemningen sa Rushfeldt at vedtaket var til ettertanke.

– Dette er en omstilling vi ikke ser konsekvensene av. Vi har 30 år på oss på tidenes industrielle omlegging. Det blir knalltøft, for det er ingen næring som kan måle seg med oljenæringa med hensyn til inntjening, sier han.

Strid tonet ned

AUFs oppbygging av makt og innflytelse i moderpartiets organer har fått flere av Arbeiderpartiets lokale partilag i Trondheim til å se rødt.

Byåsen Arbeiderlag, Klæbu Arbeiderlag, Faglig Arbeiderlag og Trondheim Arbeidersamfunn har sendt inn hvert sitt forslag til årsmøtet om å innskrenke AUFs makt.

– Det har hardnet veldig til, og det er synd at det blir «de voksne mot de unge», men vi må tørre å diskutere dette, sa lederen i Trondheim Arbeidersamfunn, Tine Christin Eikevik, til TV 2 før årsmøtet.

10-kroners medlemmer

På årsmøtet ble striden mellom AUFs medlemmer og «voksne» medlemmer av Trondheim Ap tonet ned.

Bakgrunnen for den tøffe striden, er ungdomspartiets kampanje på videregående skoler i fjor, der mange elever ble vervet til et såkalt «introduksjonsmedlemskap» for ti kroner.

Ved fornyelse koster medlemskapet 50 kroner, mens prisen for å bli Ap-medlem er 300 for yrkesaktive og 150 for andre.

Belønningen for å ha vervet rekordmange 16-17-åringer til «introduksjonsmedlemskap», er at AUF har blitt større enn moderpartiet Ap i Trondheim. Og hadde en stor delegasjon på årsmøtet.

Saken ble foreløpig løst ved at den ikke ble behandlet, men oversendt til styret for videre behandling. AUF sa seg fornøyd med denne løsningen.