I KOMA: Shayan Jalilian lå i koma i fem dager etter å ha blitt utsatt for en alvorlig brannulykke. Foto: Privat
I KOMA: Shayan Jalilian lå i koma i fem dager etter å ha blitt utsatt for en alvorlig brannulykke. Foto: Privat

Shayan (18) overlevde skrekkulykke på skoletur – nå har han ett sterkt ønske

Shayan Jalilian ble hardt skadd etter en alvorlig ulykke for snart to år siden. Nå er han redd for at ulykken skal sette en stopper for hans største drøm.

Shayan Jalilian kom til Norge fra Iran, sammen med sine besteforeldre i 2007. Etter å ha bodd ti av sine første år i Norge i Grong i Trøndelag, bestemte familien seg for å flytte til Kristiansand.

– Hylte og skreik

Shayan drømte om å gå på toppidrettslinjen på videregående, og jobbet hardt det siste året på ungdomsskolen for å oppnå dette.

Og det klarte han.

Tre dager ut i det første året på videregående, i 2017, dro Shayan og resten av klassen på en tur for å bli bedre kjent.

– Jeg og tre-fire andre satt rundt et stormkjøkken, da en person helte rødsprit på på stormkjøkkenet. Plutselig sto jeg i full fyr, og jeg hylte og skreik, forteller han til TV 2.

Folk rundt fikk i all hast fraktet Shayan til et vann i nærheten. Han var bevisst i fem til ti minutter før alt gikk i svart.

– Jeg husker jeg så ned på kroppen min, og fikk full panikk. Det var så mye blod, og huden min var helt revet opp. Jeg var sikker på at jeg kom til å dø, sier han.

Koma i fem dager

Luftambulansen var raskt på stedet, og fløy 18-åringen til Haukeland universitetssykehus i Bergen, hvor han lå i koma i fem dager. Men Shayan var målbevisst, og fast bestemt på at ulykken ikke skulle hindre han.

HARDT SKADD: Store deler av kroppen til Shayan ble alvorlig brannskadd. Foto: Privat
HARDT SKADD: Store deler av kroppen til Shayan ble alvorlig brannskadd. Foto: Privat

To måneder etter ulykken var han, mot alle odds, tilbake på skolebenken. Men utfordringene var langt fra over.

– Da jeg kom tilbake etter ulykken, ble jeg han gutten som var brannskadd. Den første tiden var jeg veldig ensom, og det var dager hvor jeg bare satt hjemme sammen med besteforeldrene mine og ikke ønsket gå ut, sier han.

På grunn av skadene han pådro seg, oppdaget Shayan raskt at å fullføre skolen ville bli en stor utfordring.

– Med en gang jeg kom hjem fra skolen var jeg helt sluttkjørt. Jeg har stått i alle fag, men snittet mitt kommer ikke til å være i nærheten av det jeg er stand til, sier han.

– Et av mine store mål har vært å kunne jobbe innenfor mediebransjen. Når jeg ser at karakterene ikke er i nærheten, så er det veldig bittert, sier han.

– Et problem

Nå etterlyser Shayan en endring fra norske myndigheter.

– Norge har et problem når det kommer til skole. Det må finnes andre løsninger for oss som har blitt utsatt for alvorlige ulykker, og som har gått glipp av mye undervisning, mener han.

PRØVER VÆRE POSITIV: Shayan gjør sitt beste for å være positiv, tross konsekvensene ulykken har hatt. Foto: Privat
PRØVER VÆRE POSITIV: Shayan gjør sitt beste for å være positiv, tross konsekvensene ulykken har hatt. Foto: Privat

Den 3. februar la Shayan ut en Twitter-melding hvor han fortalte sin historie. På kort tid har den blitt sett av over 80.000 mennesker, og flere kjente personer har gitt sin støtte til 19-åringen.

Blant disse er TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

«Forståelig med tunge dager, men legg de bak deg så fort som mulig. Du har uante muligheter så lenge du har vilje og tæl, noe du virker å ha. Stå på og lykke til. Dette fikser du», skriver han.

– Skoler skal tilrettelegge

Tilbakemeldingene har betydd mye for Shayan.

– Jeg var sliten og lei da jeg valgte å stå frem med min historie, for å se om noen kjente seg igjen. Jeg har fått håpet litt tilbake nå, og det har gått en faen løs i meg etter alle kommentarene, sier han.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Jan-Christian Kolstø (V), sier til TV 2 at fylkeskommunen har plikt til å sørge for ulykkesforsikring for elever i videregående opplæring.

Forsikringen skal blant annet gi eleven dekning for skade som har skjedd i skoletiden, eller på skoleturer, leirskoleopphold og andre aktiviteter i skolens regi.

– Alle skoler skal tilrettelegge og tilpasse undervisningen for de elevene som har behov for dette, uansett om det skyldes sykdom, skade eller andre forhold. Hvor godt den enkelte skole ivaretar elever med spesielle behov, har vi ingen nasjonal oversikt over, men jeg forventer at alle skoler, kommuner og fylkeskommuner sikrer at elevene får den hjelpen og støtten de trenger, sier Kolstø til TV 2.

– Får hjelp for sent

Statssekretæren sier videre at mange skoler jobber godt for å legge til rette for at alle elever, også de som trenger ekstra tilrettelegging, skal kunne fullføre utdanningen sin.

– Samtidig vet vi at mange elever som trenger spesialundervisning eller andre støttetiltak, får hjelp for sent. Derfor jobber regjeringen for mer tidlig innsats og inkluderende opplæring i hele skoleløpet, gjennom hele grunnskolen og videregående, sier han.

– Shayan sier det er bittert å tenke på at ulykken nå kan ødelegge for hans muligheter til å komme inn på høyere utdanning, hva tenker dere om det?

– Jeg kjenner ikke denne enkeltsaken godt nok til å kommentere den direkte. Men generelt vil jeg understreke at Shayan og andre elever med behov for ekstra tilrettelegging skal få dette. Elever med spesielle behov skal få de samme mulighetene til å lykkes på skolen som andre ungdommer. Elever som ikke får utbytte av vanlig undervisning, kan også ha rett til spesialundervisning, sier Kolstø.