Ser du forskjell på Kurt og Ronnie? Det gjør ikke Apple

Da de eneggede tvillingene skulle lage en promovideo til deres nye humorshow, oppdaget de at Ronnie kunne låse opp Kurt sin iPhone ved å bruke ansiktsgjenkjenning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved å scanne ansiktet kan man låse opp de nyeste modellene av smarttelefoner. Denne autoriseringen gjør det mulig å komme seg inn på de fleste sosiale medier-apper, og inn i nettbanken til telefonens eier.

– Da jeg kjøpte den, virket det veldig avansert. Jeg måtte scanne fjeset mitt fra alle mulige vinkler, forteller Kurt Mega Herdlevær.

Poenget med promovideoen skulle være at de ikke kom inn på hverandres telefon. Overraskelsen var stor da det faktisk gikk.

– Det var gøy i starten, men man kan faktisk gjøre stor skade der inne, sier Kurt.

Etter oppdagelsen har han voktet telefonen godt, i frykt for at tvillingbroren skal finne på noe sprell på sosiale medier.

– Vi er jo gode venner, enn så lenge. Det finnes søsken som ikke er det, og da er dette en farlig mulighet for dem, sier Ronnie.

Stadig sikrere løsninger

Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge, hevder at eneggede tvillinger ikke trenger bekymre seg for nettbanken sin.

– Ved å bruke ansiktsgjenkjenning kan man låse opp nettbanken. Men de aller fleste gjøremål, som å overføre penger, ta opp lån og å betale regninger, krever bank-ID, altså passord og kodebrikke eller bank-ID på mobil, sier han.

Overføringer via Vipps er imidlertid mulig ved å bruke ansiktsgjenkjenning. Staavi mener at det er en sikker autentisering.

– Alle metoder er sikre. Det forskes mye på biometri, avlesning av fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning, og gjenkjenning av iris, altså selve øyet. Det kommer stadig sikrere løsninger, sier han.

Informasjonsdirektøren har en anbefaling til de som er bekymret for dette.

– Er du redd for at noen som er veldig lik deg kan misbruke din telefon og biometriske løsninger du har lagt inn, er det mulig å skru av ansiktsgjenkjenning og bare bruke kode.

En million prosent sannsynlig

Sannsynligheten for at en tilfeldig person i befolkningen kan låse opp din iPhone ved å bruke ansiktsgjenkjenning er omkring 1 til 1.000.000. Den statistiske sannsynligheten er annerledes for tvillinger. Det skriver Apple på sine nettsider.

TV 2 har ikke lyktes å komme i kontakt med Apple.

– Dette blir et nytt innslag i forestillingen, for å si det sånn, sier tvillingene.

MATCHER: Tvillingene Kurt og Ronnie går ofte i matchende antrekk som de får fra familiemedlemmer til jul.
MATCHER: Tvillingene Kurt og Ronnie går ofte i matchende antrekk som de får fra familiemedlemmer til jul. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Det er få trekk som umiddelbart skiller dem fra hverandre. Nære venner og familie klarer å skille mellom Kurt og Ronnie. Ellers blir de alltid sammenlignet, og folk forventer at de skal ha like personligheter.

– Vi har fått kommentarer etter forestillinger om at publikum ikke bryr seg om hvem som er hvem, fordi vi er morsomme begge to. Jeg skulle ønske at jeg kunne få en individuell tilbakemelding i blant, jeg er jo en egen person, sier Ronnie.

Tidligere har Kurt ved flere anledninger utnyttet at folk sliter å skille mellom dem. En gang sendte han sin bror for å gjøre det slutt med kjæresten sin, en annen gang gjorde han et førstesides intervju som sin bror.

– Jeg fikk bare beskjed om å sjekke avisen dagen etter, sier Ronnie.

På grunn av dette er Kurt bekymret for hva hans bror kan finne på inne på telefonen sin, ettersom Ronnie har en del å ta igjen.

En svakhet

Tobias Judin, seksjonssjef i Datatilsynet, mener det er en svakhet at eneggede tvillinger kan låse opp hverandres telefoner ved å bruke ansiktsgjenkjenning.

– Dette er noe man må tenke over som privatperson når man aktiverer ansiktsgjenkjenning. Det er ikke lett å sikre seg mot det, hvis det er en tilfeldig person som ligner. Virksomheter som bruker dette som en løsning, må også tenke over om dette er trygt nok for deres bruk, sier Judin.

Seksjonssjefen anbefaler å bruke flerfaktorautentisering for å være på den sikre siden.

– I noen tilfeller er det greit med enten passord, ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk. Fordi vi vet at passord kan komme på avveie, telefoner blir hacket og folk kan ligne på hverandre, trenger man kanskje en kombinasjon av noe man er, noe man vet og noe man har, sier han.

– Bruker du ansiktsgjenkjenning selv?

– Ja det gjør jeg, men ikke til alt.