Stemmekaos i Iowa: – Pinlig!

Bernie Sanders var blant demokratene som talte til sine tilhengere natt til tirsdag.
Bernie Sanders var blant demokratene som talte til sine tilhengere natt til tirsdag. Foto: Jim Bourg
Bernie Sanders hevder at han leder i nominasjonsvalget i Iowa, mens Pete Buttigieg ligger på annenplass.

Sanders viser til interne resultater som ennå ikke er offentliggjort.

Han hevder at tallene representerer resultater fra nesten 40 prosent av valgdistriktene i Iowa. De viser at han har fått 28,62 prosent av stemmene, mens Buttigieg har fått 25,71 prosent, ifølge en talsmann.

– Vi anerkjenner at dette ikke viser hele resultatet fra Det demokratiske partiet i Iowa, men vi har en sterk tro på at våre tilhengere arbeidet for hardt og for lenge til at resultatene fra det arbeidet skulle bli forsinket, sier Sanders rådgiver, Jeff Weaver.

Valgrot

De offisielle resultatene fra nominasjonsvalget var ventet tidligere i natt, men telleproblemer fører til at resultatene lar vente på seg. Kilder sier til CNN at resultatene ikke kommer til å komme før utpå dagen tirsdag lokal tid.

Årsaken er angivelig at det drives kvalitetskontroll på resultatene fra de ulike velgermøtene.

– Vi kvalitetssjekker, og sikrer oss at tallene er nøyaktige. Folk stemmer ennå, og vi jobber med å få resultaene klare, heter det i en uttalelse fra Demokratene i Iowa, ifølge NBC.

– Pinlig

– Dette er pinlig for demokratene, sier TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen.

Han viser til mistroen som spredde seg i deler av det demokratiske partiet under forrige primærvalg, da Bernie Sanders utfordret den mer etablerte kandidaten Hillary Clinton.

OVERRASKER: Ifølge Bernie Sanders går det mot et valgskjelv, og at Pete Buttigieg ligger på andreplass så langt.
OVERRASKER: Ifølge Bernie Sanders går det mot et valgskjelv, og at Pete Buttigieg ligger på andreplass så langt. Foto: Win Mcnamee

– Dette er nok en ripe i lakken for dette caucous-systemet. Amerikanske valg sliter med troverdigheten allerede, og dette hjelper ikke, sier Bergesen.

Siste nytt er at resultatene skal gås gjennom for hånd, melder kilder til New York Times.

Talte til de fremmøtte

Flere av kandidatene, deriblant Amy Klobuchar, Joe Biden, Elizabeth Warren og Bernie Sanders har talt til sine valgvaker til tross for at resultatene ikke her kommet.

– Dere har sikkert hørt at vi ikke vet resultatene. Men jeg ville ikke vente noe lenger før jeg takket dere, sier Klobuchar til de fremmøtte, ifølge CNN.

Tidligere visepresident Joe Biden sa til sine støttespillere at det er viktig at resultatene blir korrekte.

– Det demokratiske partiet i Iowa jobber med å få resultatene – få dem korrekte, sa Biden.

– Jeg vil at de skal være veldig forsiktige i overveielsene sine. Våre indikasjoner tilsier at det blir veldig jevnt.

FORSIKTIG: Joe Biden var lenge favoritt til å bli demokratenes kandidat. Nå er han mer forsiktig.
FORSIKTIG: Joe Biden var lenge favoritt til å bli demokratenes kandidat. Nå er han mer forsiktig. Foto: Ivan Alvarado

Bidens valgkampanje mener også det er appen som har skylden for forsinkelsene. De skriver i et brev at de mener kampanjene fortjener en forklaring og relevant informasjon om hva slags metoder for kvalitetskontroll som brukes, og en mulighet til å svare på dette før resultatene offentliggjøres.

Bernie Sanders hadde en god følelse da han talte til sine fremmøtte.

– La meg starte med å si at jeg har en sterk følelse av at når resultatene blir annonsert tror jeg vi har gjort det veldig, veldig bra her i Iowa.

– I kveld har den første delstaten stemt i dette enormt viktige 2020-valget, og i dag markerer starten på slutten for Donald Trump, la Sanders til.

Latterliggjøres av Trump-leiren

Trump-leiren har kommet med en uttalelse der de latterliggjør Demokratenes håndtering av nominasjonsvalget.

– Dette er det mest usystematiske togvraket i historien, heter det i uttalelsen fra kampanjesjef Brad Parscale.

– Og dette er menneskene som vil drive hele helsesystemet?

Spesiell valgordning

Nominasjonsvalgene startet klokken 19 lokal tid. Demokrater samler seg i idretthaller og forsamlingshus over hele delstaten. Totalt er det ifølge nyhetsbyrået AP 1678 slike forsamlinger i Iowa i år, og hver forsamling skal stemme frem sin kandidat.

Det som skjer under disse nominasjonsvalgene, er at velgerne samler seg i områder av lokalet som er satt av til deres foretrukne kandidat. Enhver kandidat som får støtte av 15 prosent av de som er til stede, betraktes som valgbare.

Velgere som gir sin støtte til en kandidat som ikke når dette minstemålet, kan enten gå over til en annen kandidat, de kan prøve å samle mer støtte til sin egen kandidat, eller de kan gå hjem. Det er denne delen av valget som er den mest avgjørende og kaotiske.

Får favorittstempel

Etter denne prosessen gjøres en endelig opptelling, og resultatet sendes til det demokratiske partiet i Iowa. Basert på resultatene fra 1678 forsamlinger i delstaten pluss 99 som finner sted andre steder, blir Iowas kandidat stemt frem.

Vinneren vil få et favorittstempel før de neste nominasjonsvalgene, og kandidaten vil nyte godt av oppmerksomhet i media og økt økonomisk støtte. Historien har imidlertid vist at den som vinner Iowa, ikke alltid stikker av med den endelige seieren i nominasjonsvalget.

Det mest berømte eksempelet skjedde i 1992. Tom Harkin vant demokratenes nominasjonsvalg i Iowa med solid margin. Bill Clinton kom inn på fjerdeplass med labre 2,8 prosent av stemmene.

Clinton kom imidlertid sterkt tilbake, ble presidentkandidat og endte opp med å slå George H.W. Bush i valget i 1992.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook