HER MØTES DE: Northug og Lie på plass i Oslo tingrett.
HER MØTES DE: Northug og Lie på plass i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge

– Jeg ble utrolig sint på Petter

OSLO TINGRETT (TV 2): Aylar Lie har saksøkt Petter Northug jr. for 100 000 kroner. Mandag møttes de to i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søksmålet bunner i Petter Northugs bokutgivelse fra 2018, biografien «Min historie – Northug», hvor Lie mener deler av omtalen av henne omfatter så private og sensitive opplysninger at de krenker hennes privatliv.

Striden står rundt detaljerte påstander rundt Lies abort, en abort hun selv var åpen om i media.

I boka kommenterte Northug forholdet til pokerspilleren og den tidligere modellen Aylar Lie.

I tiden etter VM i Oslo i 2011 møttes Northug og Lie en rekke ganger, og mediene spekulerte i om de to var et par.

Forlaget gikk med på å fjerne et avsnitt fra boken, men ble likevel saksøkt. Saken kom i fjor opp i Forliksrådet, men retten mente at Strawberry Publishing ikke brøt privatlivets fred.

Lie og advokat John Christian Elden anket saken, og mandag møtes de i Oslo tingrett.

Fjernet krav om lukkede dører

Før helgen ble det begjært krav om at saken skulle gå for lukkede dører. Da retten ble satt mandag morgen, fjernet Lies advokat John Christian Elden kravet.

Tingrettsdommer Dagfinn Grønvik sa i sin innledning at begge parter i utgangspunktet er enig i at dette er snakk om krenkelse av privatlivets fred.

Det er imidlertid to motstridende hensyn som står mot hverandre:

– Privatlivets fred mot trykkefriheten, sa Grønvik.

I en TV 2-sak i forkant av bokutgivelsen i 2018, ble historien om Lie og Northug kjent for første gang. Ifølge Elden var dette første gang pokerspilleren ble gjort kjent med innholdet i boken.

Leste ikke boken

Lie sendte da et brev til Northug hvor hun konfronterte ham med informasjonen som kom fram, hvorpå den tidligere skistjernen svarte:

«Synd du føler det sånn. Jeg har ikke lest boka, og kommer ikke til å gjøre det (boka ble ført i pennen av Jonas Forsang red.anm). Leser ikke media, og vet ikke hvordan det blir fremstilt.»

Forlaget gikk i etterkant av publisering med på å fjerne avsnittet om Aylar.

– Strawberry Publishing sa at avsnittet lett kunne fjernes. Jeg mener derfor dette er et sleivspark av Northug, og at man ikke kan beskytte seg bak ytringsfriheten, sier Elden.

Det er advokat Halvord Helle som representerer Northug og forlaget. De mener at mange av opplysningene som kommer frem i boken, allerede er omtalt av Lie selv i tidligere intervjuer.

– Temaet for retten blir i stor grad om man kan gå til søksmål etter selv å ha gjort opplysninger tilgjengelige, sa advokat Helle.

Mener e-post avslører

Advokaten mener også at de har bevis for at Lie samtykket til opplysningene det vises til i boken.

– Lie svarte positivt i en e-post om å bidra i boken. Det ble heller ikke sagt noe om at hun motsetter seg det andre elementet i biografien, sier Helle.

Ifølge advokaten ble det først åtte dager etter denne epost-korrespondansen fremsatt krav om erstatning for krenkelse av privatlivets fred.

Aylar Lie sa sin forklaring at hun var provosert, og at hun føler seg urettferdig behandlet.

– Dette handler ikke om PR eller penger. Jeg har bedt om 100.000 kroner som jeg skal gi til et veldedig formål. Dette blir en symbolsk sum fordi jeg føler meg urettferdig behandlet, sier Lie.

– Utrolig sint

Lie sier at hun ble kontaktet av en journalist som gjorde henne kjent med at hun var omtalt i boken til Northug, og at de ønsket å møte henne for å prate om det. Lie sendte da en melding til skistjernen og spurte hva som sto om henne:

«Jeg har ikke lest boken. Tror det står at vi datet», skal Northug ha skrevet tilbake.

Pokerspilleren hevder deretter at hun ble kontaktet av forlaget kort tid før boken ble utgitt.

– Jeg oppfattet at e-posten var ment som informasjon, og ikke noe jeg kunne kommentere eller gjøre noe med. Jeg er ikke kjent med mine rettigheter om jeg kan stoppe en bok som allerede er skrevet, og synes situasjonen var utrolig ubehagelig. Jeg ble utrolig sint på Petter, sier Lie.

– Ingen ville trodd på meg

Pokerspilleren forklarer at hun følte seg bundet da hun så at boken var ferdig trykket og allerede sendt ut.

– Samtidig sitter jeg på en historie som ikke tilhører det offentlige rom, og det setter meg i en vanskelig situasjon. Jeg måtte gå i mot Norges skikonge Petter Northug og det Stordalen-eide selskapet Strawberry Publishing som har uendelig med penger. Uansett hva jeg sa, så trodde jeg at jeg ville tape. Om jeg skulle lagt frem min egen historie, så ville ingen trodd på meg, sier Lie.