ORDFØRER: Amund Hellesø skal etter det TV 2 erfarer være en mulig kandidat til å bli fylkesleder.
ORDFØRER: Amund Hellesø skal etter det TV 2 erfarer være en mulig kandidat til å bli fylkesleder. Foto: Arbeiderpartiet/ Flickr

Kilder til tv 2:

Frykt for politisk slagmark: Giske-motstandere jobber for ordfører

Avtroppende styremedlem i Trøndelag Arbeiderparti vil ha ordfører Amund Hellesø som ny fylkesleder i Trøndelag. TV 2 kjenner til at flere støtter hans kandidatur for å slippe en ny strid om Trond Giske.

– Hellesø sitter i styret og har erfaring som ordfører. Han er en dyktig kandidat som jeg kunne tenkt meg. Spør du meg er han meget kapabel, sier Ove Sem til TV 2.

Sem er kommunestyrepolitiker i Skaun i Sør-Trøndelag, og en av sju som varslet sin avgang styret i Trøndelag Ap fredag.

Sem oppgir at han trekker seg av helsemessige årsaker. Fredag ble det kjent at fylkesleder Per Olav Hopsø og nestleder May-Britt Lagesen ikke tar gjenvalg.

Det åpner for comeback for stortingsrepresentant Trond Giske som leder av det sammenslåtte Trøndelag Ap, men frykten for bråk kan svekke Giskes kandidatur.

Ifølge TV 2s kilder jobbes det nå for å skaffe støtte til Amund Hellesø. Han er ordfører i Nærøysund kommune og tar gjenvalg til fylkesstyret i Trøndelag Ap.

Det er to ting de som peker på Hellesø legger vekt på, at han har vist seg som en samlende politiker, og at han er rotfestet i Trøndelag.

– Trond Giske er en meget flink politiker og det er sikkert mange som er interessert i han. Men Hellesø er den best samlende for Trøndelag. Det er greit å ha en som bor og virker i Trøndelag som leder, sier Sem til TV 2.

MULIG COMEBACK: Trond Giske er favoritten til å bli ny fylkesleder.
MULIG COMEBACK: Trond Giske er favoritten til å bli ny fylkesleder. Foto: Berit Roald

Glad for positive tilbakemeldinger

Hellesø roser den avtroppende ledelsen i Trøndelag Ap for jobben de har gjort for å forene de to tidligere fylkeslagene og samle partiet.

– Det er viktig at vi får en ny leder og nestleder som klarer å ivareta det som er viktig, og det er å samle hele Trøndelag og fortsette og jobbe oss ilag, sier ordføreren.

– Du er pekt på som en mulig kandidat til å overta som fylkesleder, hva synes du om det?

– Jeg har ikke tenkt noe annet enn at det er hyggelig med positive tilbakemeldinger, men det er mye å gjøre, og ingen ni til fire jobb å være ordfører i Norges største havbrukskommune, sier han.

Hellesø avviser ikke at han kan være villig til å stille opp for partiet hvis han blir fremmet som ny fylkesleder.

– Hvis partiet ønsker mine tjenester, fortsetter jeg i styret. Hvis de ønsker noe mer enn at jeg skal være styremedlem, så må jeg ta noen runder på det. Men jeg har ikke fått noen signaler om det.

– Det viktigste nå er at valgkomiteen gjør en jobb for å fortsette det gode arbeidet med å samle partiet. Jeg er helt overbevist om at vi har så mange flinke folk å velge mellom at vi kan sette sammen det beste laget, sier han.

Tidlig i prosessen

Leder for valgkomiteen Arild Grande understreker overfor TV 2 at de er i startgropa på en stor prosess. Han forteller at det er mange navn som er blitt nevnt, og at Trond Giske er én av dem.

– Vi har mange gode politikere i Trønderag Ap som er klare for å ta større ansvar, sier Grande.

– Er Giske samlende eller splittende?

– Trond Giske er en dyktig politiker som vi har et veldig godt samarbeid med på benken. Men i en slik prosess er ikke enkeltmenneskene det viktigste. For oss blir det viktig å bygge et lag som kan ta Trøndelag Ap videre. Derfor er det en stor kabal som skal legges, forteller han.

Giske kan samle flertall

Kilder sier til TV 2 at Giske trolig kan samle seg flertall på landsmøtet, men frykt for uro og splittelse gjør at valget likevel er usikkert.

– Det er mange som ikke vil ha bråk, men fred og ro. Frykten for uro svekker Giskes kandidatur, selv om han har flertall både i valgkomiteen og på årsmøtet. Frykten er at årsmøtet skal handle om Trond, sier en sentral Ap-kilde.

May-Britt Lagesen går av som nestleder i fylkespartiet mener styret har lykkes langt på vei med å samle tidligere Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag Ap.

GIR SEG: Fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø(tv) og nestleder May Britt Lagesen(th)
GIR SEG: Fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø(tv) og nestleder May Britt Lagesen(th) Foto: Ned Alley

– Vi har vært opptatt av å bygge Trøndelag, både partimessig og på fylkesplan .Jeg føler at vi har vært igjennom en turbulent tid, og synes vi har begynt å samle oss bra. Det skjer mye positivt, og vi trenger en partileder som ser hele fylket og kan være samlende, sier Lagesen til TV 2.

– Hvem vil du peke på?

– Det er ikke sånn at vi mangler kandidater. Vi har mange dyktige kandidater blant ordførerne som kan bekle vervet. Trond kan også absolutt være en kandidat. Nå er det opp til valgkomiteen å jobbe videre, og få på plass en samlende ledelse.

Hun ønsker ikke å ta stilling til verken Giske eller Hellsø som kandidater til fylkesledervervet nå.

Gunnhild Tettli går også ut av det sittende styret, og sier Trøndelag Ap har veldig mange gode lederkandidater. Hun er åpen for at andre enn Giske kan bli leder, men mener han er en av de beste.

– Hvis Trond foreslås vil jeg støtte det. Han er en av de desidert dyktigste politikerne vi har, og kunne godt gått inn i vervet, sier Tettli.

Trondheimspolitiker Turid Stenseth mener det er for tidlig å velge Giske som leder i Trøndelag Ap.

– Nå som nord og sør er slått sammen, er det viktig at vi får en samlende leder.

– Trond Giske er en dyktig politiker som Ap har behov for, også for å videreutvikle organisasjonen. Det er ulik oppfatning om hvor fort han skal tilbake i styreverv. Det viktigste nå er å få en samlende leder. Det vil ikke Trond være på nåværende tidspunkt.

Årsmøtet i Trøndelag Ap holdes fra 20. til 22. mars. Valgkomiteens innstilling skal være klar 16. mars.

Trond Giske vil ikke kommentere saken.

Etter det TV 2 er kjent med er vurderingene til Giske og de som støtter hans kandidatur, at medieoppmerksomhet vil svekke mulighetene for å bli valgt.