Kong Harald og dronning Sonja legger igjen ut på reise. I mars besøker de kong Abdullah II av Jordan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kong Harald og dronning Sonja legger igjen ut på reise. I mars besøker de kong Abdullah II av Jordan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kongeparet på første statsbesøk i Midtøsten

Kong Harald og dronning Sonja har takket ja til å besøke kong Abdullah II av Jordan.

Kongeparet får selskap av utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) på reisen, som finner sted 2. til 4. mars.

Statsbesøket starter i hovedstaden Amman. Her vil kongeparet bli møtt av kong Abdullah og dronning Rania.

Det er 20 år siden det jordanske kongeparet var på statsbesøk i Norge. Den gang sto blant annet lunsj på Akershus festning og besøk på Oseberg-plattformen på programmet. Begge deler akkompagnert av kongen selv.

Statsbesøket i Jordan skal utforske nye muligheter for næringssamarbeid mellom norske og jordiske aktører. En næringslivsdelegasjon fra Norge skal samtidig se på samarbeidsmuligheter innen fornybar energi, vannteknologi, turisme og kreftbehandling.

På kongeparets program står seminarer om kvinnelige entreprenørskap. Music Norway og Festivalen Oslo World arrangerer et møte om hvordan man kan fremme kvinners posisjon i musikkbransjen.

Kongeparet skal videre besøke en jenteskole i byen Salt. Her har Norges Fotballforbund bygd en fotballbane i skolegården. Deretter venter et besøk hos den evangelisk-lutherske kirken. Besøket avsluttes i oldtidsbyen Petra.

(©NTB)