KRITIKK: SV-leder Audun Lysbakken mener Norge må ta avstand for det han kaller en okkupasjonsplan fra USA.
KRITIKK: SV-leder Audun Lysbakken mener Norge må ta avstand for det han kaller en okkupasjonsplan fra USA. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

TRumps nye fredsplan for midtøsten:

Lysbakken: – Dette er en okkupasjonsavtale, ikke en fredsavtale

SV-leder Audun Lysbakken krever at Norge tar skarp avstand avtalen til Trump. Norges utenriksminister svarer at det må være opp til Israel og Palestina om avtalen er god nok.

Tirsdag kveld lanserte USAs president, Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu en fredsplan for Israel og Palestina.

Avtalen er alt annet en fredsplan, mener Lysbakken i SV, som sitter i stortingets utenrikskomité.

– Norge må ta skarp avstand fra Trumps okkupasjonsplan for Palestina, skriver Lysbakken i en e-post til TV 2.

– Dette er ingen fredsplan, men en endelig konsolidering og anerkjennelse av en ulovlig okkupasjon. Israel blir belønnet for maktbruk, ulovlige bosetninger og mange års undergraving av fredsprosessen, sier Lysbakken.

Utenriksminister Søreide: – Opp til partene

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener fortsatt at en to-statsløsning er eneste måte å skape fred på.

– Dersom en fredsprosess skal lykkes bør den få tilslutning fra og være godt forankret hos begge parter. I tillegg må en slik prosess legge til grunn at de utestående sluttstatusspørsmålene, herunder grenser, sikkerhet, Jerusalems status og flyktningspørsmålet, må løses gjennom forhandlinger mellom partene, skriver Søreide i en epost til TV 2.

Bosetninger vil bli lovlig

I avtalen står det blant annet at Israels sine nærmere 800.000 bosetninger skal få full suverenitet, og at de flere millioner palestinske flyktningene ikke får returnert.

– I virkeligheten vil denne planen ødelegge tostatsløsningen fullstendig. Alle forstår at fred bare kommer gjennom forhandlinger hvor palestinerne er med, ikke gjennom diktat fra Trump og Netanyahu, sier Lysbakken.

Fredsforsker kritiser avtalen

Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) kan garantere at det ikke blir noe fred i Midtøsten.

– Det er verre enn fryktet. Denne avtalen gir Palestina absolutt ingenting. Det er helt tydelig at Trump tar fullstendig Israels side i konflikten, sier forskeren.

– De mister hovedstaden. De mister territoriet. De mister grensene. Flyktningene får ikke komme tilbake, dette er det som er viktigst for Palestina. Selv om Trump bruker ordet «tostatsløsning», blir det ikke noe fred eller palestinsk stat med denne avtalen, forklarer Jensehaugen.

SP:– Et diktat

Donald Trumps plan for en fredsløsning mellom Israel og palestinerne er et diktat, sier Senterpartiets utenrikspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete.

– En fredsavtale som ikke er framforhandlet, er ingen fredsavtale, men et diktat som ikke kommer til å føre til fred, sier Navarsete til NTB.

– Det er ingen tvil om at annektering av de okkuperte områdene er i strid med folkeretten, sier hun.

Forsiktig anerkjennelse fra Storbritannia

Storbritannias statsminister Boris Johnson gir forsiktig anerkjennelse av Donald Trumps fredsplan for Midtøsten.

Ifølge statsministerens kontor snakket Johnson med Trump tidligere på dagen.

– Lederne diskuterte USAs forslag for fred mellom israelere og palestinere, som kan vise seg å være et positivt steg framover, sier en talsmann for Johnson.

Avviser avtalen

Palestinske myndigheter avviser kontant Donald Trumps Midtøsten-plan.

– Dette viser USAs sanne ansikt i konflikten. De blir styrt av den jødiske lobbyen i USA. Det er ingen mening i denne avtalen. Vi kategorisk avviser denne avtalen, sa Abbas i en direktesendt pressekonferanse etter at avtalen ble kjent.

Landene i Den arabiske liga møtes lørdag for å diskutere president Donald Trumps plan for fred i Midtøsten.

Det hastig sammenkalte møtet kommer i stand på oppfordring fra palestinske myndigheter, som avviser planen som ble presentert av president Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag.