NASA-astronaut Christina Koch har skrevet historie flere ganger på sin snart elleve måneder lange ferd rundt jordkloden. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB scanpix.
NASA-astronaut Christina Koch har skrevet historie flere ganger på sin snart elleve måneder lange ferd rundt jordkloden. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB scanpix.

Rekordastronaut er snart tilbake:

Dette skal hun gjøre før hun returnerer til jorden

NASA-astronaut Christina Kochs (40) tur i verdensrommet er den lengste en kvinne noen gang har gjennomført. Nå drar hun snart hjem.

Astronauten Christina Koch (40) har satt flere rekorder i løpet av sitt opphold på Den internasjonale romstasjonen (ISS), blant annet er hun den kvinnen som har lengst tid i verdensrommet.

Snart drar hun tilbake til jorden i en russisk romkapsel sammen med to kolleger. Etter planen lander de i Kasakhstan 6. februar.

Historisk

Sammen med NASA-kollega Jessica Meir gjennomførte hun i oktober i fjor den første romvandringen i historien utført av to kvinner.

Hun skrev også historie da hun var med på å bake småkaker i verdensrommet tidligere i uken. Det har nemlig ingen gjort før.

Astronaut-klassen til Koch, som ble uteksaminert i 2013, hadde like mange menn som kvinner. Men i sin helhet er Nasa-astronautene fortsatt en temmelig mannsdominert gruppe.

Akkurat nå er det fire menn og to kvinner som bor på ISS.

– Mangfold er viktig og jeg synes det er verdt å kjempe for, sier Koch.

Savnet venner

Etter 319 dager på den Internasjonale romstasjonen (ISS), sier Koch at det er chips og salsa hun savner mest. Og familien og venner så klart.

– Hvis de kunne komme på besøk her, ville jeg ha blitt veldig mye lenger, sier hun i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Men før hun returnerer til jorden, skal Koch feire 41-årsdag i verdensrommet onsdag. Sagen skal hun feire med et slag Scrabble, forteller hun.