Byretten i byen Brest har så langt nektet å etterkomme noen av forsvarernes begjæringer. Saken går for lukkede dører, og advokatene mener de ikke får nok informasjon.
Byretten i byen Brest har så langt nektet å etterkomme noen av forsvarernes begjæringer. Saken går for lukkede dører, og advokatene mener de ikke får nok informasjon. Foto: Anne W. Gleditsch.

Nordmann tiltalt for overgrep i Hviterussland:

Advokat: – Absurde anklager

Både bevis og troverdige vitner mangler, men det ser mørkt ut for Dag Wivestad. Rettssaken mot overgrepstiltalt nordmann i Hviterussland er en saus av sant og usant, fortviler advokat.

På dag to av rettssaken mot overgrepstiltalte Dag Wivestad, lesser påtalemakten på med stadig nye beskyldninger mot nordmannen.

I tillegg til seksuelle overgrep, hevder aktoratet at 71-åringen skal ha slått og deretter forsøkt å kidnappe en 10 år gammel jente. Nå risikerer han 15 år i fengsel.

– Det er absurd og det virker som det er en sum av misforståelser og gode og dårlige hensikter som til slutt er blitt en saus av sant og usant, fortviler Wivestads norske advokat Brynjulf Risnes.

Mørke utsikter

Sammen med sin russiske kollega Ilja Novikov har han reist til Hviterussland for å forsøke å bistå mannen.

Advokatene, som er mest kjent fra sin innsats for spiondømte Frode Berg, har imidlertid blitt møtt med stengte dører og motvilje i grensebyen Brest.

Novikov, som de siste par årene er blitt en av Russlands mest kjente forsvarsadvokater, fikk nei fra dommeren til å snakke på nordmannens vegne. Faktisk får ikke de to engang slippe inn i rettssalen.

Men det de har fått vite, gjør at Risnes ikke ser spesielt lyst på Wivestads umiddelbare utsikter.

– Vi har ikke så veldig høye forhåpninger til den første dommen som kommer nå. Det virker som alt har låst seg veldig i et spor, sier advokaten til TV2.

Mangel på bevis og vitner

De eneste vitnene til det som skal ha skjedd er små barn og aktoratet har ikke lagt frem noen fysiske bevis. Overvåkningskameraene i hotellresepsjonen der lovbruddene skal ha skjedd, har for eksempel ikke fanget opp noe av det påtalemyndigheten hevder.

– Det går ikke ihop at denne nordmannen skal ha rukket å gjøre så mye galt i en foaje, der det er masse folk og overvåkningskameraer, uten at noen har lagt merke til det, slår Risnes fast.

Kyss på kinnet

Det var 28. september i fjor at det skjebnesvangre møtet skjedde.

Dag Wivestad har sittet fengslet i Hviterussland i fire måneder. Foto: Privat
Dag Wivestad har sittet fengslet i Hviterussland i fire måneder. Foto: Privat

Wivestad og en kompis fra Norge hadde reist til den hviterussiske byen for å se på minnesmerker fra andre verdenskrig.

På vei fra en restaurant til hotellet der de bodde, kom Wivestad i snakk med en lokal jente som snakket flytende engelsk. Nordmannen har forklart at han ble imponert, skrøt av jentas språkkunnskaper, og kysset henne deretter på kinnet.

Hele møtet skal ha vært over på et par minutter.

Angrepet av lokale menn

Idet 71-åringen gikk ut av bygningen for å ta en taxi sammen med kameraten, kom en gruppe lokale menn og konfronterte dem.

Ifølge Risnes må de ha misforstått hva som skjedde i møtet mellom den eldre mannen og jenta. De misforsto også hvem som hadde gjort hva, og gikk til voldsomt angrep på reisekompisen fra Norge.

– Han ble sparket i hodet, har fått ødelagt synet på det ene øyet og fikk store blødninger i hjernen. Han måtte hasteopereres på Rikshospitalet da han kom tilbake til Norge, forteller advokaten.

Også denne mannen er nå i Brest for å vitne, men hverken politiet eller domstolen har vist noen interesse for å etterforske voldshendelsen. Risnes mener de to sakene henger sammen.

– Vi har et inntrykk av at det er noen av de samme personene involvert i de to sakene. Personer som står som vitner i Wivestads sak var overfallsmenn i den andre saken. Man lurer jo på hva det er som egentlig er motivet og drivkraften i denne saken.

Avviser kritikk

Advokaten tror ikke hviterussiske myndigheter har hatt noe spesifikt mål om å ta en nordmann, men antyder at feil og mangler i rettssystemet har fått saken inn i et spor som det er vanskelig å komme ut av.

Også Wivestads søster har tidligere kommet med hard kritikk av rettsløsheten hun mener hersker i landet.

Dette blir kategorisk avvist av Hviterusslands ambassadør for Norge og Sverige.

– Det er trist, for å si det mildt, at noen ønsker å sette spørsmålstegn ved en så alvorlig siktelse som sexovergrep mot en 10-åring, ved å komme med generell kritikk av rettssystemet, skriver Dmitry Mirontsjik i en e-post til TV2.

Ambassadøren mener Wivestads rettigheter er blitt ivaretatt ved at han har fått både forsvarer og tolk og at den nærmeste norske ambassade er blitt holdt informert.

Advokat Brynjulf Risnes bekrefter at det også i Hviterussland fins ankemuligheter, selv om utsiktene akkurat nå ikke er så lyse.

– Noen høyere oppe bør se at her har det kommet skeiv ut. Det har oppstått grunnleggende misforståelser og det sitter en nordmann og lider for.