Påtalemyndighetene mener Said Bassam Chataya (28) ble drept på Circle K med denne kniven.
Påtalemyndighetene mener Said Bassam Chataya (28) ble drept på Circle K med denne kniven. Foto: Politiet / Privat

Vitner om circle k-drapet:

– Said virket ikke bekymret over kniven

BERGEN TINGRETT (TV 2): Et vitne til Circle K-drapet sier han oppfattet at Said Bassam Chataya (28) skulle «ordne opp i situasjonen» da tiltalte ankom stedet med kniv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På rettssakens tredje dag forklarer vitner seg om drapet ved Circle K-stasjonen i Bergen den 15. februar i fjor.

Said Bassam Chataya (28) ble knivdrept ved bensinstasjonen, og 28-åringens egen fetter er tiltalt for drapet.

Under sin forklaring mandag, sa den tiltalte fetteren at han var sterkt ruset, redd, fylt med adrenalin, og at han verken visste hva han gjorde eller husker drapshandlingen.

– Når jeg ser hvordan dette gikk, så skjønner jeg at det gikk for langt, sa tiltalte.

– Folk skriker, og jeg ser kniver

I forkant av tiltalte sin forklaring, viste politiet flere videoer fra overvåkningskameraer, samt videoer tatt opp av ulike vitner.

Der ser man blant annet møtet mellom fornærmede Said Bassam Chataya og den tiltalte fetteren ved Circle K-stasjonen.

Tiltalte har forklart at han bar på en kniv, men at han hadde denne for å beskytte seg. Da fetteren kom til stasjonen, skal han ha blitt sjokkert over at det hadde brutt ut slagsmål.

– Jeg blir sjokkert og redd. Skjønner ikke hva som foregår. Folk skriker, og jeg ser kniver og forskjellige våpen. Jeg vet ikke hvem som er hvem, eller hva som er hva. Folk har hetter, det er mørkt og det er en mengde med folk, sa tiltalte.

Han fortalte at han plutselig fikk øye på fetteren, Said.

Familien mener Said ville roe situasjonen

Det var her ved denne Circle K-stasjonen Said Bassam Chataya (28) ble drept 15. februar i fjor. Foto: TV 2.
Det var her ved denne Circle K-stasjonen Said Bassam Chataya (28) ble drept 15. februar i fjor. Foto: TV 2.

– Jeg ser at to stykker kommer mot meg, og jeg prøver å rygge unna. Jeg vet ikke hva som foregår. Det eneste jeg prøver å gjøre er å komme meg vekk, og jeg sier at de skal la meg være i fred.

Som det fremgår av videoen, gikk Said mot tiltalte og tok tak i skulderen hans. Fetteren svarte med å stikke ham ned, men i sin forklaring sa fetteren at han ikke husker dette, og at han var redd og prøvde å komme seg vekk fra stedet.

Familiens bistandsadvokat, Thomas Støer, sier til TV 2 at de mener Said prøvde å roe ned situasjonen og at han aldri ville ment å true sin fetter.

Tenkte «hva holder han på med?»

12 personer ble pågrepet etter Circle K-hendelsen denne februarkvelden. Alle unntatt tiltalte ble løslatt i etterkant, men påtalemyndigheten har valgt å føre mange vitner for å kaste lys over hva som skjedde.

I tillegg har politiet valgt å hente inn unge vitner som brukte mobil til å filme slagsmålet i forkant av drapshandlingen, samt andre som var tilstede ved stasjonen denne kvelden.

Et av vitnene sier i sin forklaring at han befant seg inne på Circle K-stasjonen samtidig som Said.

– Da jeg så tiltalte komme mot stasjonen, tenke jeg «hva holder han på med? Han har kniv i hånden».

Vitnet forteller at Said gikk ut til ham, og at de snakket sammen før drapshandlingen skjedde.

– Said virket aldri bekymret over kniven. Det virket som at «det skulle ordne seg», forteller vitnet.

Saken fortsetter under bildet

Bistandsadvokat Thomas Støer sier til TV 2 at familien mener Said prøvde å roe ned situasjonen ved Circle K-stasjonen, ikke eskalere den. Bistandsadvokat Beate Hamre til venstre. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
Bistandsadvokat Thomas Støer sier til TV 2 at familien mener Said prøvde å roe ned situasjonen ved Circle K-stasjonen, ikke eskalere den. Bistandsadvokat Beate Hamre til venstre. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

– Tror ikke han skjønte alvoret

Et annet vitne sier de var på stasjonen for å fylle bensin. Plutselig ser de en gjeng som etterhvert blir svært oppfarende.

– Det var skriking og hyling, og de virket ganske sure på hverandre.

Vitnet forteller også at det var høylydt diskusjon mellom tiltalte og fornærmede, og at Said skrek mot ham.

– Jeg tror ikke han skjønte alvoret.

En tredje person forteller også om det samme. I politiforklaringen til det aktuelle vitnet, leser statsadvokat Ellen Cathrine Greve opp det vedkommende sa til politiet dagen etter drapet.

– Det så ut som fornærmede prøvde å dra tiltalte vekk fra stedet. Det så ikke ut som han hadde noe våpen på seg, leser Greve fra forklaringen.

Det er satt av seks dager til rettssaken etter Circle K-drapet. De neste dagene skal flere vitner føres før partene skal holde sine avslutningsforedrag.