President Xi Jinping lover åpenhet rundt sykdomssituasjonen i Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
President Xi Jinping lover åpenhet rundt sykdomssituasjonen i Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix

over 100 døde av viruset:

Kinas president: – Kjemper mot demonvirus

President Xi Jinping i Kina kaller den nye virusepidemien en demon som må bekjempes.

106 personer har så langt mistet livet som følge av coronaviruset. Samtidig bekrefter kinesiske myndigheter tirsdag 1.291 nye smittetilfeller.

I et møte med Verdens helseorganisasjon tirsdag lovet den kinesiske presidenten åpenhet og oppdatert informasjon rundt sykdomssituasjonen i Kina.

– Denne epidemien er en demon, og vi kan ikke la den få skjule seg, sa presidenten, ifølge statlige kinesiske medier.

I Kina har byer med til sammen over 50 millioner innbyggere blitt isolert i forsøket på å hindre spredning.

Ikke screening i Norge

Tirsdag uttalte Folkehelseinstituttet (FHI) at viruset når som helst kan komme til Norge, og mest sannsynlig via en reisende fra Kina.

Likevel ønsker de ikke å gjennomføre screening av reisende fra Kina på norske flyplasser.

– Vi har gått gjennom litteraturen på det, og funnet ut at det er et ganske lite hensiktsmessig virkemiddel, sier fagdirektør i FHI, Frode Forland, til TV 2.

– Like effektivt

Flere andre land har tatt i bruk screening for å sjekke reisende som kan være smittet av viruset. Det inkluderer Thailand som har 14 bekreftede tilfeller av smittede pasienter i landet.

– Tusenvis av mennesker må gjennom en feberkontroll, men de aller fleste vil jo ikke ha noe som helst med dette viruset å gjøre, sier Froland om de reisende til Norge.

CORONAVIRUSET: Frode Forland i Folkehelseinstituttet ser ikke grunn for å innføre screening på norske flyplasser. Foto: TV 2
CORONAVIRUSET: Frode Forland i Folkehelseinstituttet ser ikke grunn for å innføre screening på norske flyplasser. Foto: TV 2

– Det er like effektivt å gi folk beskjed om å ta kontakt dersom de har vært utsatt for smitte i det aktuelle området.

Kinesiske myndigheter innførte landsdekkende tiltak og screeningverktøy på hver flyplass, havn, tog- og busstasjon i landet allerede lørdag. Hongkongs leder Carrie Lam opplyste tirsdag at tog og ferjer mellom Fastlands-Kina og Hongkong innstilles i et forsøk på å hindre smitte av det nye coronaviruset.

– Ikke full oversikt

Pressevakt Mari Bangstad i Utenriksdepartementet sier til TV 2 at de ikke ønsker å gå ut med hvor mange nordmenn de vet er i Kina.

– Det er fordi det er frivillig å registrere seg, så vi har ikke den fulle oversikten, forteller Bangstad.

Flere land, deriblant Tyskland, Danmark, Spania og Storbritannia, vurderer nå å evakuere deres statsborgere fra Hubei-provinsen.

AFP skriver at både USA og Japan henter sine statsborgere tirsdag. Samtidig utvider USAs helsemyndighet deres reiseråd og fraråder amerikanere mot å reise til Kina i sin helhet.

Feilinformerte om smittefaren

FEIRING: Personer i Kina ber under nyttårsfeiringen.
FEIRING: Personer i Kina ber under nyttårsfeiringen. Foto: Sam Yeh / AFP

Mandag innrømmet Verdens helseorganisasjon (WHO) at de har feilinformert om smittefaren ved coronaviruset.

I organisasjonens dagsrapport har de skrevet at smittefaren er moderat, men talsperson Fadela Chaib sier nå at de har brukt feil ord og at faren har vært høy siden torsdag i forrige uke.

– Vi har gjort en feil med ordene vi har brukt, sa talsperson i Verdens helseorganisasjon, Fadela Chaib.

Hun utdypet ikke utsagnet videre, ifølge AFP.

106 døde

Helsemyndighetene i Hubei-provinsen bekrefter tirsdag at ytterligere 24 personer har mistet livet som følge av det nye viruset. Samtidig har antall smittede har økt til over 4.000 på verdensbasis.

Coronaviruset ble først oppdaget i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina.

Tirsdag opplyste kinesiske helsemyndigheter om landets første dødsfall av coronaviruset i Beijing.

VIRUS: Mandag sendte kinesiske helsemyndigheter ut det første bildet av viruset.
VIRUS: Mandag sendte kinesiske helsemyndigheter ut det første bildet av viruset. Foto: Ivdc, China Cdc Via Gisaid

44.000 mulig smittet

Gabriel Leung, som leder Li Ka Shing-fakultetet for medisin ved Universitetet i Hongkong, opplyste på en pressekonferanse mandag at deres forskning tyder på at rundt 44.000 personer er i inkubasjonsstadiet for sykdommen.

Leung, som brukes som smittevernekspert av myndighetene i Hongkong, sier at hans forskerteam regner med at antall smittede vil dobles hver sjette dag hvis man ser bort fra tiltak som myndighetene setter inn.

Fraråder utenlandsreiser

Kinesiske myndigheter oppfordrer alle kinesere til å unngå å reise utenlands, melder statlige medier. Håpet er å hindre spredning av Wuhan-viruset.

Det nye kinesiske reiserådet utstedes for å «beskytte helse og sikkerhet for kinesere og utlendinger», opplyser det nasjonale immigrasjonsdirektoratet i tirsdag.

– Å redusere folks grensekrysninger bidrar til å forhindre og kontrollere utbrudd. Hvis det ikke er et spesielt behov, så anbefales det at tidspunktet for reisen utsettes, heter det fra myndighetene.

Kinesiske borgere tok nesten 150 millioner reiser til utlandet i 2018, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Påvist i Tyskland

Smitten er bekreftet i Australia, Malaysia, Nepal, Vietnam, Singapore, Japan, Sør-Korea, Taiwan, Hongkong, Thailand, Saudi-Arabia, Kambodsja, Frankrike, Canada og USA i tillegg til Kina.

I Thailand er viruset påvist hos hele 14 personer. Samtlige er reisende fra Kina.

Tirsdag bekreftet Tysklands helsemyndigheter at en mann i landet er smittet av det nye coronaviruset.

Mannen ble smittet av en kinesisk kvinne på besøk i Tyskland, ifølge nyhetsbyrået DPA. Kilder i helsemyndighetene forteller til byrået at kvinnen besøkte selskapet hvor mannen jobber.