EVALUERING KOMMER: Helseministeren henter inn eksterne krefter for å gjennomgå organet som prioriterer hva norske sykehus skal bruke av metoder og medisiner.
EVALUERING KOMMER: Helseministeren henter inn eksterne krefter for å gjennomgå organet som prioriterer hva norske sykehus skal bruke av metoder og medisiner. Foto: Stian Lysberg Solum

Nå vil Høie evaluere Beslutningsforum

Organet som avgjør hvilke metoder og legemidler som skal brukes på norske sykehus skal evalueres. Nå vil helseministeren at alle skal melde inn sine innspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere reportasjer på TV 2 har pasienter fortalt om hvordan helsemyndighetenes prioriteringssystem påvirker deres liv.

En av dem er Åsne Rostad Kallerud som har MS, men nektes en medisin som kanskje kan bremse sykdommen fordi Beslutningforum mener den er for dyr.

I dokumentarserien Norge bak fasaden på TV 2 forteller en annen pasient, Mulan Friis som har SMA, om hvordan det oppleves at Beslutningsforum nekter henne en kostbar medisin som kan stoppe den dødelige sykdommen. Forumet mener den har manglende effekt for voksne.

– Fordi noen har satt en pris på en medisin, så sier de at den koster for mye fordi livet ditt ikke er verdt så mye, sier Mulan Friis i programmet.

Kritisert system

Beslutningsforum er det statlige organet som bestemmer hva slags metoder og medisiner som skal tas i bruk på norske sykehus. Det er de fire direktørene i landets helseforetak som sitter i forumet.

I dokumentaren forteller lederen av forumet, Stig Slørdahl, at det er krevende å ta beslutninger som påvirker folks liv.

– Det er en vanskelig og nødvendig jobb, for samfunnet er nødt til å prioritere for vi har ikke ubegrenset med penger selv i rike Norge, sier leder Slørdahl.

Beslutningforum har blitt kritisert og flere har etterlyst en gjennomgang av systemet. En av dem er professor og overlege Elisabeth Gulowsen Celius ved OUS.

– Det er viktig at vi har et slikt system, men vi ønsker mer åpenhet og innsikt i avgjørelsene som tas, hva slags grunnlag er brukt, hvilke fagfolk er brukt, er dette synsing blant en gjeng? Vi trenger enda mer ryddighet og tydelighet, sier hun til TV 2.

Vil ha innspill

Nå skal Beslutningsforum evalueres.

– Dette er livsviktig for folk og da må vi tåle diskusjon, sier helseminister Bent Høie, som mener at systemet er bedre nå enn før da det var lite åpenhet om beslutningene og det var ulik prioritering av medisiner mellom helseregioner.

Helseministeren henter nå inn eksterne for å gjennomgå systemet for nye metoder.

– Det er ingen systemer som er perfekte og derfor har vi kontinuerlig forbedret denne ordningen og nå skal vi sette i gang en evaluering for å se om det er behov for ytterligere forbedringer, sier Bent Høie (H).

Og pasienter og fagfolk, alle skal få komme med innspill til hva som skal evalueres.

– Vi skal lage en åpen nettside der alle som har synspunkter til dette kan komme med innspill til mandatet for evaluering og da får vi alle synspunkter på hva vi skal se etter, sier Høie til TV 2, som setter i gang prosessen med å hente inn noen eksterne til å ta oppdraget i nær fremtid.

– Jeg ser frem til en evaluering. Det er på høy tid, sier nevrolog Gulowsen Celius.